12 Ağustos 2004 21:00

'Ya bizdensindir ya da ölü'

Necromonge'nin işgalci orduları dünyayı ele geçirir. İnsanlığın iki seçeneği kalmıştır ya onlara benzemek ya da ölmek.

Paylaş
Necromonge'nin işgalci orduları dünyayı ele geçirir. İnsanlığın iki seçeneği kalmıştır ya onlara benzemek ya da ölmek. Bugün de yakınımızda yaşadığımız bir olayı anımsatan 'The Chronicles of Riddick' (Riddick Günlükleri), hikâyesinden çok, dev bütçesi ile dikkat çekiyor. 'Derin Karanlık' adlı filmin devamı niteliğindeki film yarın 50'ye yakın salonda aynı anda vizyona giriyor. David Twohy'nin yazıp yönettiği "Riddick Günlükleri", "Derin Kananlık" adını taşıyan filmin devamını oluşturuyor. Boşrülü oynayan Vin Diesel, ilk bölümün gişe başarısından sonra filmin yapımcılığını da üstlenmiş.

Bencil kahraman! Film, alışıldık kahramanların aksine uyumsuz, bencil bir kahramanın Necromonge ordusunun pençesine düşen evrenin kurtuluş mücadelesini anlatıyor. Evrenin karanlık zamanlarında gezegenler birbiri ardına Necromonge ordusunun işgali altında kalır. Necromonge'nin işgalci ordularının ele geçirdiği dünyalara bir tercih sunulur: Ya değişim, ya da ölüm. İki seçeneği de kabul etmeyenlerin tek umudu ise bir kahramanın Necromonger ordusuna karşı çıkmasıdır. Ancak bu duruma isyan edenlerin ömrü kısa olmakta, kurtarıcı olarak ortaya çıkanlara da gereken destek verilmemektedir.

Riddick'in günlüğüne düşen notlar Her şey hızla kötüye giderken hayatta kalmayı başarabilenler rahatlamak için efsanelere sarılırlar. İyinin ortaya çıkıp kötünün hakkından geldiği efsaneler, kehanetler dilden dile dolaşmaya başlar. Ancak bazen efsaneler de yanlış olabilir ve "kötü"nün panzehirinin "iyi" olacağı şeklinde bir kural yoktur. Şeytani güçleri durdurabilmenin bazen tek yolu vardır: Kötülüğün üzerine iyi ile değil, bir başka şeytani güç ile gitmek. Bunun üzerine bu büyük mücadeleye hiç hesapta olmayan bir adam davet edilir. Sürgünden çağrılan Riddick'in (Vin Diesel) ise kainatı kurtarmak gibi bir derdi yoktur. Her şeyi geride bırakalı çok olmuştur. 5 yıl önce Taurus sistemindeki Tanrı'nın unuttuğu gezegenden kaçtıktan sonra bir daha dönüp arkasına bakmamıştır. Peşindeki paralı askerlerden kurtulmaya çalışarak günlerini geçirmektedir. Riddick'e göre kıyamet kopsun ya da kopmasın hiç fark etmez. Bu tek kişilik ordunun tek derdi, kendi hayatını kurtarmaktır. Ancak beklenmeyen gelişmeler olur ve Riddick kendisini çok şiddetli savaşlar dizisinin içinde bulur. Riddick'in evreni kurtarmak için vermeye başladığı mücadele, kuşatma altındaki çok kültürlü uygarlıktan başlayıp, cehennemi andıran volkanik gezegendeki yeraltı hapishanesine; oradan da Barok tarzındaki Basilica adlı dev uzay gemisine kadar uzanır. Macera sevenlerin ilgisini çekecek filmde, sarsıcı duyguların verildiğini söylemek zor. İkinci bir Riddick filmi yapma konusunun, daha ilkinin post-prodüksiyon aşamasında gündeme geldiğini belirten yönetmen David Twohy, diğer devam filmlerinin düştüğü tuzaklara yakalanmamak için ne gibi bir yaklaşım getirildiğini, "Devam filmi yaparken karşılaşılabilecek en büyük tuzaklardan birisi, aynı şeyin tekrar tekrar verilmesidir. Ben çözümü beklenenin dışında bir şeyler yapmakta buldum. Aynı gezegene gitmemek, benzer yaratıklarla karşılaşmamak, yeni bir yaratık filmi olmasına izin vermemek" sözleriyle açıklıyor.
Riddick Günlükleri; Yönetmen: David Twohy; Oyuncular: Vin Diesel, Colm Feore, Thandie Newton; Senaryo: David Twohy; Müzik: Graeme Revell; Yapım: 2004, ABD; Tür: Bilim-Kurgu / Macera; Süre: 115 dk.

ÖNCEKİ HABER

Oriana Fallaci'nin gözü döndü!

SONRAKİ HABER

93 alanda tarih kazılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...