12 Ağustos 2004 21:00

Ortadoğu brifingi

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden sorumlu Müsteşarı Kieran Prendergast, Güvenlik Konseyi'ne Filistin sorunu hakkındaki görüşlerini iletti.

Paylaş
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden sorumlu Müsteşarı Kieran Prendergast, Güvenlik Konseyi'ne Filistin sorunu hakkındaki görüşlerini iletti. Prendergast; önceki akşam verdiği brifingde hem İsrail, hem Filistin Yönetimi'ne eleştiriler yöneltti. BM yetkilisi, son dört yılda öldürülen Filistinli sayısının 3553'e ulaştığını, Filistinlilerin düzenlediği eylemlerde de 949 İsraillinin öldüğünü söyledi. Özellikle Filistinlilere ait evlerin İsrail ordusu tarafından yıkılmasının bir "kolektif cezalandırma" yöntemi olarak endişe yarattığını söyleyen Prendergast, Filistin Özerk Yönetimi'ni de, İsrailli sivillere yönelik saldırıları önleyememek ile suçladı. Filistin'e yönelik bir diğer suçlama, ABD ve İsrail'in talep ettiği 'reformları' uygulamakta 'yavaş davranmak' oldu.

Filistin kan gölü BM yetkilisi, sadece geçen ay 54 Filistinlinin öldürüldüğünü, 400 Filistinli ile 23 İsrailli'nin yaralandığını dile getirdi. İsrail'i ayrım yapmaksızın zor kullanmak ve yargısız infazlar yapmakla eleştiren Prendergast, İsrail'in öldürdüğü siviller arasında çok sayıda çocuk olduğunu kaydetti.

Irkçı eğitim Bu arada, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail vatandaşı Filistinlilere yönelik ayrımcılığın devam ettiğini bildirdi. Örgüt, İsrail'in hazırladığı yeni bütçe tasarısının Arap öğrencilere yönelik sistematik ayrımcılığı gidermekte başarısız olduğuna dikkat çekti. HRW'nin dikkat çektiği bazı bilgiler şöyle:
  • Yahudi ilkokullarında her 16 öğrenciye bir öğretmen düşerken, Arap ilkokullarında her öğretmene 19.7 öğrenci düşüyor.
  • Arap öğrenciler, Yahudi yaşıtlarına göre çok daha düşük seviyede bir eğitime tâbi tutuluyor.
  • 1500 yeni sınıfa ihtiyaç duyulduğunun bilinmesine rağmen, geçen yıldan bu yana Arap toplumu için yeni sınıf inşaatları durdu. Mevcut okullar da tamirata ihtiyaç duyuyor.
  • Arapların okuduğu okullar kütüphane, bilgisayar, laboratuvarlar ile teneffüs alanları gibi temel olanaklardan yoksun.
  • Araplar için anaokulu yok. Yahudiler için ise 3 yaşına gelmiş bütün çocuklara bu imkân tanınıyor.

    Refah'ta yıkım İsrail ordusunun Filistin topraklarındaki saldırıları sürüyor. Helikopterler, önceki gün Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampına iki füze fırlattı. Ardından, tank ve buldozerler kampa girerek evleri yıktı. Evlerden biri insanlar içerdeyken yıkıldı, ancak şans eseri ölen veya yaralanan olmadı. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'ta ise askerler, kendilerine taş atan 16 yaşındaki Salih Hurani'yi öldürdü. Cenin'in güneyindeki İsrail ateşinde de 3 Filistinli yaralandı. Geçen cuma günü Gazze'de vurulan 8 yaşındaki Nesim Selman da hastanede can verdi. Batı Şeria'da önceki gün düzenlenen intihar saldırısında iki Filistinli ölmüş, 7'si İsrail askeri olmak üzere 16 kişi yaralanmıştı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Öldürmekten zevk alıyorlar

    SONRAKİ HABER

    Bush'tan Yahudi lobisine mesaj

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...