11 Ağustos 2004 21:00

Bu da mı takdiri ilahi?

Demiryollari kendisini unutturmuyor. Hükümetin, 'takdiri ilahi', 'kem gözlerin nazarı' gibi açıklamalarla geçiştirmeye çalıştığı Pamukova'daki kazanın ardından, dün de Tavşancıl'da yeni bir tren kazası yaşandı.

Paylaş
Türkiye dün yeni bir tren kazasıyla sarsıldı. Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'nde yaşanan kazada Başkent Ekspresi ile Adapazari Ekspresi çarpişti. 4 kişinin öldügü kazada yarali sayisinin 55 oldugu açiklandi. Ilk bilgilere göre Başkent Ekspresi'nin sinyalizasyon hatası sonucu kırmızı ışıkta geçmesi nedeniyle yaşandığı iddia edilen kaza saat 16.50 sıralarında meydana geldi. Kazada trenlerin birinci vagonları tamamen parçalandı. Devlet Demir Yollarında oluşturulan Kriz Masası'nın verdiği bilgilere göre Başkent Ekspresi'nde 153 yolcu ve 9 personel vardı. Adapazarı Ekspresi'nde ise 8 vagon bulunuyordu. Kaza sonrasında bölgeye İzmit'ten, Körfez'den, Gebze'den ve İstanbul'dan ambulanslar ve kurtarma ekipleri ulaşti. Yaralilar ilk olarak kaza yerine yakin olan Derince Tip Fakültesi'ne kaldırıldı. Görgü tanıkları kaza sırasında trenlerden birinin ray değiştiremediğini ve ardından çarpışma olduğunu belirttiler. Bu sırada Başkent Ekspresi'nin bir vagonu raydan fırlayıp, devrildi. Vagonların içinde sıkışanlar ise uzun süre kurtarılmayı bekledi. Yaralıların hastanelere sevkini sağlamak amacıyla D-100 Karayolu'nun Tavşancil-Gebze bölümü trafige kapatildi.

Kurtarma çalişmalari Kazada ölenlerden ikisinin Recep Öztürk ve Seyfi Göktepe isimli demiryolu çalişanlari oldugu belirtildi. Başkent Ekspresi makinistlerinin Soner Gürkan ve Hasan Yücedag Adapazari Ekspresi makinistlerinin de isimlerinin Ali Polat ve Gümüş Akgül oldugu ögrenildi. Yaralanan Hülya Uyan (53) ve eşi Dursun Uyan (52) ile Mustafa Akçam (40) ve Zeynel Akçeşme (44) ile üç yarali daha getirildikleri Kartal Dr. Lütfi Kirdar Egitim ve Araştirma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Uyan çiftinin sağlık durumunun iyi olduğu, Akçam ve Akçeşme'nin ise ağır yaralandıkları bildirildi. Kaza bölgesine 10 ambulans ile 3 kurtarma aracı ve bir kurtarma vinci gönderildi. Kocaeli Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya başkanlığında İl Kriz Masası oluşturuldu. Sağ kurtulan yolculardan biri, "Büyük bir gürültü ile sarsıldık. İndiğimizde bir vagon yuvarlanmıştı. Bir sürü yaralı vardı. Kolu bacağı kopanlar vardı. Tavşancıl'dan yeni hareket etmiştik. Kazada iki vagon çok etkilendi. Biz hemen ilk vagona koştuk ve yaralilari çikardik" dedi.

Gül: Kaza üzücü... Başbakan Vekili Abdullah Gül'ün, tren kazasıyla ilgili olarak, Gürcistan'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdogan ile sik sik görüştügü bildirildi. Abdullah Gül kazayi, "Üzücü bir kaza var. Dört kişi yaşamini yitirdi. Olayi takip ediyoruz. Söylenilene göre trenlerden biri kirmizi işikta durmamiş" dedi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de İstanbul'dan özel helikopterle kaza yerine hareket etti. Ulaştirma Bakani Binali Yildirim'ın da olay yerine gittiği bildirildi. BTS Genel Sekreteri Hasan Soysal ve bazı sendika yöneticileri de kazanın olduğu yere hareket ettiler. BTS, makinistler Soner Gürkan ve Hasan Yücedağ'ın kendi üyeleri olduğunu açıkladı. CHP de Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi İstanbul milletvekili Mehmet Ali Özpolat başkanlığında bir heyet gönderdi. Kaza nedeniyle, 'Meram' ve 'Pamukkale' ekspreslerinin seferleri de iptal edildi.


DEMİRYOLLARI NASIL BU DURUMA GELDİ? Uzmanların defalarca yaptığı uyarılara rağmen, demiryollarının durumu, kazaların, "Geliyorum" dediğini gözler önüne seriyor:
  • Demiryolu altyapısı 100 yaşında!
  • Yollar ile vagonların kontrolleri ve bakımı sağlıklı yapılmıyor.
  • AKP hükümeti kurulduktan sonra TCDD'nin deneyimli uzmanlarının işine son verildi. Bunun yerine AKP'liler işe alinarak kadrolaşildi. En çarpici örnek, eski IETT Müdürü olan Süleyman Karaman'ın TCDD Genel Müdürü yapılmasıydı.
  • Raylar uygun hale getirilmeden, gerekli altyapı ve sinyalizasyon çalışması yapılmadan "hızlandırılmış tren" uygulamasına geçildi. Sonuç: 22 Temmuz'daki kazada 38 ölü.
  • Demiryolu yapımı, TCDD'nin kendi personeli tarafından yapılmak yerine müteahhit firmalara havale ediliyor.
  • Demiryollarına eleman yetiştiren Eskişehir Demiryolu Meslek Okulu, tasarruf gerekçesiyle 6 yıl önce kapatıldı. Sakarya Üniversitesi'ne bağlı Demiryolları Araçları Meslek Yüksekokulu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Demir İnşaat ve İşletmeciliği Yüksekokulu da kapalı.
  • 1976 yılında inşaatına başlanan ve yolculuğu 2.5 saate indirecek İstanbul-Ankara hızlı tren hattı, otomotiv ve petrokimya tekellerinin baskıları sonucu gündemden çıkarıldı.


    Başkent Eskpresi 2003'te de raydan çıkmıştı İstanbul-Ankara demiryolunda artarda meydana gelen tren kazaları raylı ulaşımdaki acı gerçeği gözler önüne seriyor. 10 bin kilometrelik ağ üzerinde yolcu ve yük taşımacılığı yapan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, her yıl mevcut rayların sadece 200 km'lik bölümünün bakımını yapabiliyor. Bu durumun yolaçtığı kazaların son örneği dünkü kaza oldu. Bu kaza Başkent Ekspresi'nin bir yılda yaptığı ikinci kazaydı. 26 Eylül 2003'te de Bilecik'in Bozüyük ilçesi yakınlarında ekspresin 3 vagonu raydan çıkıp devrildi. 1'i Alman turist 5 kişi yaralandi. O zaman, "can kaybının olmamasıyla teselli bulan" TCDD yetkilileri maddi zararın 3 trilyondan fazla olduğunu açıklamıştı. Bilirkişi raporlarında makinistin hız limitini aşmadığı, kazaya raylardaki bükülmenin yol açtığı belirtilmişti. Başkent Eskpresi'nin yaptığı bu kazadan kısa süre önce de Fatih Ekspresi'nin yemek vagonu devrilmişti.


    Özgür Öztürk (Görgü tanığı): İstanbul'dan Adapazarı'na giden tren Tavşancil tren istasyonunda duruyordu. Kalkişa geçtigi sirada, hareket halinde olan Ankara'dan gelen trenle kafa kafaya şiddetli bir çarma oldu. Çarpişmanin etkisiyle iki tren birbirine girdi. Istanbul'dan Adapazarı'na giden trenin ikinci vagonu devrildi ve burada çok sayıda yaralı var.


    Görüşler Suçlu demiryolları değil BTS Genel Başkanı Fehmi Kütan: Kaza sinyalizasyon hatası nedeniyle gerçekleşti. Adapazarı ekspresinin birinci vagonun durumunun kötü olduğu yönünde bilgiler geldi. Yılların ihmali ve bakımsızlığı bu kazaların asıl nedenidir. Demiryollarında alt yapı çok eksik, artık devletin bu alt yapıyı yenileyip, demiyolları ile ilgili ciddi düzeltmeler yapması gerekiyor. Personel sayısının yetersizliğide dikkate alınmalıdır. Personel çok uzun süreler çalışmak zorunda kalıyor. Kazaların üst üste gelmesi insanların demiryollarına olan güveni azaltmaması gerekiyor. Demiryolları dünyanın en güvenilir ulaşım yoludur. Suçluyu demiryollarında değil, ona yatırım yapmayanlarda aramak gerekiyor.



    Yatırımsızlık kaza getirdi Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Kazada iki ihtimal olabilir. Sürücü ya da sinyalizasyon hatası. Her iki durum da olsa yıllardan beri demiryollarına gerekli yatırım, iyileştirmeler yapılmadı. Gelişmiş teknolojiler kullanıldığı takdirde makinist hatalarından kaynaklanan hatalar bile önlenebilir. Tren kırmızı ışıkta geçtiği zaman treni otomotik olarak yavaşlatan düzenekler var. Bu tür teknolojiler kullanılarak kazaların önüne geçilebilir. Makina Mühendisleri Odası olarak Gebze ve Kocaeli İlçe Temsilciliklerimizden inceleme için temsilci gönderdik. Kaza ile gelişmeleri izliyoruz.



    "Makinist hatası" denmesin Harita Mühendisi Celal Beşiktepe: Ben geçen tren kazasinda oldugu gibi makinist hatasi denilip geçiştirilmesinden korkuyorum. ;Bu olayda da makinist hatasi varsa o zaman "vur abalıya" olacak. Bu kazalarının önüne geçmek için öncelikle İstanbul-Ankara tren hattının modern bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Yolun çift hatlı olması gerekiyor. 1980 yılında Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin devre dışı bırakılmasının ağır bedelini ödüyoruz. Bu kaza İstanbul- Ankara hattında sağlıklı bir ulaşımın olmadığını gösteriyor. Bu olayın ne olduğu tam olarak net değil ancak makinist hatası olsa bile "makinist hatası" deyip işin içinden çikmamak gerekiyor. Bu olay bir sistem olarak ele alinmali ve sistemin yenilenmesine agirlik verilmeli.



    Kaza sistem hatasi BTS Genel Sekreteri Hasan Soysal: Konuyla ilgili henüz elimize geniş bilgiler ulaşmadi. Son dönemde demiryollarinda yaşanan kazalarin hepsi sistem hatasidir. Demiryollarina yillarca yatirim yapilmamasinin sonuçlari kazalarla yaşaniyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    ABD faiz oranını artırdı

    SONRAKİ HABER

    Yetkililer uyudu Istanbul felç oldu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...