10 Ağustos 2004 21:00

Kazanılmış haklar yine hedefte

Tekstil patronları, kıdem tazminatları, ikramiyeler gibi kazanılmış hakları gasp etmeyi hedefliyor. Eylül ayında başlayacak grup sözleşmelerinde masaya oturacak sendikalar ise mevcut haklardan geri adım atmayacaklarını belirtiyor.

Paylaş
Tekstil işkolunda 20. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmeleri eylül ayında başlayacak. Türk-İş'e bağlı TEKSİF, DİSK'e bağlı Tekstil ve Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş sendikaları, yaklaşık 50 bin işçi adına Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile masaya oturacak. Tekstil patronları kıdem, ikramiye, erzak gibi kazanılmış hakları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Buna karşın işçi sendikaları, kazanılmış haklardan taviz vermeyeceklerini ifade ettiler. TEKSİF Sendikası'nın Toplu Sözleşme Komisyonu üyesi Adana Şube Başkanı Şeref Korur, ücret konusunda anlaşma sağlanabileceğini ama "kazanılmış haklardan taviz verilemeyeceğini" ifade etti. Korur, "TEKSİF olarak işverenlerin bu haklarımıza yönelik girişimlerini engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'Zorlamalıyız' Toplusözleşmenin ekonomik yönüyle birlikte çalışma şartlarıyla ilgili temel hükümlerinin büyük önem taşıdığını kaydeden DİSK/Tekstil BOSSA Şube Başkanı Recep Türkyılmaz, sözleşmede "her işverenin kafasına göre yorumlayabileceği maddeler yerine daha net ifadelerin yer almasını istediklerini" kaydetti. İşverenlerin sözleşme dönemi öncesinde işçileri kötü şartlara alıştırmaya çalıştıklarını, ikramiyesiz, sosyal haktan mahrum bir işçi topluluğu yaratmak istediklerini vurgulayan Türkyılmaz, insanca yaşam için işverenlerin daha çok zorlanması gerektiğini belirtti.

'Bizi bağlamaz' Tekstilde modernizasyon dolayısıyla işgücünün azaldığını ve çalışma şartlarının zorlaştığını söyleyen Tekstil Sendikası MENSA Şube Başkanı Ahmet Merkezli, "kazanılmış haklardan geri adım atılamayacağı bir sözleşmenin arifesinde bulunduklarını" ifade etti. Toplusözleşme görüşmelerinde işverenlerin sergileyeceği tutumun işçileri kesinlikle bağlamayacağını dile getiren Ahmet Merkezli, "Bizler üyelerimizin hak ve çıkarlarını koruyucu, DİSK'in temel ilkelerinden 'söz ve karar tabanındır' ilkesine bağlı kalacak bir sözleşme süreci yaşayacağız. Herkes bu konuda kararlı olmak durumunda" diye konuştu.

'Dik duracağız' Öz İplik-İş Sendikası Adana Şube Başkanı İsmail Turan ise "yok" denilen bir enflasyonun altında ezilmek istemediklerini belirterek, "Sendikamız, genel merkezi ile kazanılmış haklarımızdan taviz verilmeyeceği hususunda mutabıkız. Sendika olarak işverenlere karşı dik bir duruş sergileyeceğiz" dedi.


Mücadele çağrısı DİSK, Çukurova Bölge Temsilciler Kurulu'nu Adana'da yaptı. İnci Otel'de düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile birlikte Genel Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Süleyman Çelebi, temsilcilere "mücadeleye hazır olun" çağrısı yaptı. Tekstil ve metal grup toplu sözleşmelerinde kazanılmış haklardan taviz vermeyeceklerini belirten Çelebi, AKP Hükümeti'nin eylül ayında kıdem tazminatlarının kaldırılması, Sendikalar Yasası, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve kamusal alanın tasfiyesini öngören konularda düzenlemeler yapacağını hatırlattı. Süleyman Çelebi, "Meclis şu an tatilde. Eylül ayında işçi sınıfının kazanımlarına yönelik ciddi bir sermaye saldırısı olacak. Bizde yaz-sıcak demeden tatilleri kaldırdık. Kazanımlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Eylül ayında gereken mücadelenin öncülüğünü yapacağız" diye konuştu. Gaziantep Bölge Temsilciler Kurulu toplantısı da bugün saat 14:00'da Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek.


İşçiye sorulsun İşyerinde çalışma koşullarının günden güne ağırlaştığını ifade eden BOSSA-5 Gömleklik İşletmeleri İşyeri Baştemsilcisi Alper Koca, sözleşmeyle ilgili henüz işçiye bir şey sorulmadığını belirterek, "İşçiler kendilerine danışılarak ortak bir taslak hazırlanmasını istiyorlar" dedi. Bir işçinin 14-18 saat makineye bakmak zorunda kaldığını ancak yaptığı işin karşılığını alamadığını kaydeden Koca, şunları söyledi: "Fabrikanın yüzde 70'i asgari ücretle çalışıyor. İşçiler arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesini istiyoruz. Sözleşme görüşmelerinde bu yönlü bir duruş sergilenmesini istiyoruz. Kazanılmış haklarımızdan taviz verilmesine izin veremeyiz."

ÖNCEKİ HABER

Toksotis tatbikatı iptal edildi

SONRAKİ HABER

Bir peşkeş daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...