10 Ağustos 2004 21:00

Altınoluk'ta festival

Tarihi ve doğal güzellikleri ile Ege'nin şirin beldelerinden Altınoluk, bu yıl 10'uncusu düzenlenecek Altınoluk Antandros Yaşama Saygı Kültür ve Sanat Festivali ile şenlenecek.

Paylaş
Tarihi ve doğal güzellikleri ile Ege'nin şirin beldelerinden Altınoluk, bu yıl 10'uncusu düzenlenecek Altınoluk Antandros Yaşama Saygı Kültür ve Sanat Festivali ile şenlenecek. Altınoluk Belediyesi tarafından düzenlenen festival kapsamında, Altınoluk'un tarihi ve doğal güzellikleri tanıtılırken, tiyatro gösterileri, konserler, paneller düzenlenecek. Tarih öncesi Ege'nin uygarlıklar beşiği, güzel kıyıları, mitolojik kahramanlarını barındırmış, muhteşem Kaz Dağı'nın güney eteklerinde, yeşillikler ovasını kucaklayan Altınoluk, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir belde. Dünyanın 2'inci oksijen merkezi olarak tanımlanan Altınoluk, yeşil ile mavinin uyumuna sahip ender kıyılardan. Akvaryum gibi deniziyle, tarihiyle, kültür ve sanat faaliyetleriyle, farklı bir yaşam ve tatil ortamı, Altınoluk. Altınoluk ve yöresi ilk medeniyetlerin kurulduğu yerler. Her adımda çok eski zamanlara dayanan tarihi kalıntılara rastlanmakta Altınoluk'ta. Hiç kuşkusuz bunların en çarpıcı olanı da Antik Antandros kenti. Altinoluk'un doğusunda yer alan bu şehrin, toprak üzerinde çok az kalıntısı bulunmakta. Kentin bulunduğu alan birinci derece sit alanı olarak ilan edilmiş. Mitolojide, Antandros antik kentinin yakınlarındaki bölgede, Paris'in, Afrodit'e Altın elmayı verdiği görüşü yer alıyor. Ida Dağı'nın (Kazdağı) güney eteğinde yer alan Antandros'un üst kısmında bulunan ve Aleksandreia adı verilen bir tepede, üç tanrıça Hera, Afrodit ve Athena, Paris'ten Altın elmayı almak için çaba harcarlar. Tarihteki ilk güzellik yarışması olduğuna inanılan bu kıyasıya mücadelede, Hera, Paris'e Asya krallığını, Athena sonsuz akıl ve başarıyı, Afrodit ise dünyanın en güzel kadını olan Spartalı Helena'nın aşkını vereceğini söyler. Paris, Altın elmayı Afrodit'e verir ve böylece Truva Savaşı'na giden süreç başlamış olur.

Amaç Altınoluk'u tanıtmak Altınoluk bu tarihi ve doğal güzellikleri ile bir festivale daha hazırlanıyor. 10 yıldır düzenlenen, bu yıl da 13-15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Altınoluk Antandros Yaşama Saygı ve Kültür Festivali'nin amacı, Altınoluk'un eşsiz güzelliklerinin Türkiye'de ve dünyada tanıtılması. Bu yıl festival kapsamında, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun "Çiçekleri Sarıkıza Yedirdim", İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin "Bedenin Renkleri", Altan Erkekli'nin "İnadına Yaşamak" oyunları sergilenecek. Halk konserleri ile renklenecek festival kapsamında düzenlenecek İonna Kuçuradi, Özdemir Özok, Talat Halman ve Zeynep Oral'ın katılacağı "Yaşama Saygı" ve Erendiz Atasü, Erhan Bener, Osman Şahin, Tuna Kiremitçi, Turgay Fişekçi'nin katılacağı "Yaşasın Edebiyat" başlıklı panelleri de festival katılımcılarına tartışma ortamı yaratacak. Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, 59 hektarlık Arkeolojik sit alanı kapsamında güvence altına alınan Antandros'un ranta ve talana dayalı yağmalanmasına izin vermediklerini dile getirerek, antik kentin toprağın bağrından sabırla gün yüzüne çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti. Aynur, Altınoluk'un yıpranmadan, tarihi ve kültürel özellikleri bozulmadan, çevre ve doğa zenginlikleri yitirilmeden gelişmesi gerektiğine dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

İzmit'te intikam operasyonu mı?

SONRAKİ HABER

Kontrgerilla itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa