10 Ağustos 2004 21:00

Onbinler alanlarda

Almanya'da 50 bin emekçi hak gasplarına karşı eylem yaptı. Hartz yasalarının geri alınmasını isteyen emekçiler 'Biz halkız, Hartz'ın kölesi değil' sloganı attı. Doğu Almanya'da başlayan eylemler batıya da sıçradı.

Paylaş
Almanya'nın birçok şehrinde sosyal hak gasplarına karşı onbinlerce emekçi sokağa çıktı. Önceki akşam yapılan eylemlerin en büyükleri Magdeburg, Leipzig ve Dresden'de gerçekleşti. 15 bin emekçinin katıldığı Magdeburg mitinginde yapılan konuşmalarda "Pazartesi Gösterileri, Hartz planı geri alınıncaya kadar devam edecek" denildi. Ülke çapında 40'a yakın yerde gösteri ve mitingler düzenlendi.

'Hartz'ın kölesi değiliz' 1 Ocak 2005 günü yürürlüğe girecek Hartz IV. Yasası'nın en fazla Doğu Almanya'yı vurması, gösterilerin asıl merkezinin de burası olmasını sağladı. İşsizliğin yüzde 20-30 arasında olduğu bölgede, Hartz IV. Yasası ile yüzbinlerce işsiz "işsizlik yardımı" hakkını yitirecek ve sosyal yardım düzeyinde mali destek alacaklar. Aylık 330 Euro ile geçinmek zorunda kalacak emekçiler, kelimenin tam anlamıyla sefalete terk ediliyor. Hükümet ayrıca, işsizleri kirası daha düşük ve küçük olan evlere taşınmaya zorlayacak.

Çığ gibi büyüdü Sermaye cephesinde ise sinirler iyice gerilmiş görünüyor. Çünkü bir-iki kentte 50-60 kişiyle başlayan gösteriler, üçüncü haftasında onbinlerin katılımına sahne oluyor. Gösterilerin "Pazartesi Gösterileri" olarak anılmasına ateş püsküren sermaye yanlısı partiler "Eylemler bu isim altında yapılamaz" diyorlar. Hartz yasasından sorumlu bakan Wolfgang Clement, "Pazartesi Gösterileri'nin tarihsel bir anlamı var. 1989'da antidemokratik bir sisteme karşı barışçıl bir devrim gerçekleştirildi. Bugün böyle bir durum yok" dedi. Gösterilerin arkasında aşırı uç güçlerin olduğunu ileri süren politikacılar, "Halkın kaygılarını öfkeye dönüştürmek ve bundan faydalanmak isteyen güçler var" diyerek, emekçilerin birliğini dağıtmaya çalışıyorlar. Eylemler karşısında hükümet, Hartz yasalarını benimsetmek için yeni bir "aydınlatma" kampanyası başlatılacağını açıkladı.

Batı da ısınıyor... Doğu Almanya'da başlayan gösteriler Batı Almanya'ya da sıçradı. Değişik Batı eyaletlerinde gösteri hazırlıkları devam ederken Essen, Gelsenkirchen, Köln, Dortmund ve Braunschweig'da önceki gün gösteriler düzenlendi. 300 ila 500 arası katılım olan gösterilere önümüzdeki haftalarda katılımın artacağını bildiren işsizler inisiyatifleri ve değişik politik gruplar tarafından yapılan açıklamalarda, "Batı Almanya'daki sosyal durum sanıldığı kadar iyi değil. Burada da gösterilerin kısa süre içinde kitlesellik kazanacağından eminiz" denildi. Diğer yandan Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından bölgelere gönderilen örgüt içi bir yazıda, sendikaların gösterilerin başına geçmesi için çağrı yapıldı. Sendikaların hareketi birleştirici rol oynayacakları bildirilirken, "Hartz yasalarını geri aldırabiliriz" denildi.


Eylem yapılan eyalet ve kentler Saksonya Anhalt: Magdeburg, Halle, Halberstadt, Aschersleben, Dessau, Stendal... Thüringen: Jena, Gera, Pößneck ... Mecklenburg Vorpommern: Rostock, Stralsund, Schwerin, Graal, Müritz, Stavenhagen, Waren, Grimmen, Ribnitz-Damgarten, Parchim, Lübz, Sternberg, Crivitz, Bergen, Pasewalk, Torgelow... Saksonya: Dresden... Brandenburg: Senftenberg ... Kuzey Ren Vestfalya: Essen, Gelsenkirchen, Köln, Dortmund ... Aşağı Saksonya: Braunschweig...

ÖNCEKİ HABER

ABD'li general esir mi?

SONRAKİ HABER

Chavez'e karşı CIA zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...