08 Ağustos 2004 21:00

CHP'den hükümete ağır itham

CHP Genel Başkanı Baykal, Van'da yaşanan olayların "uyuşturucu baronlarının", Türkiye'de yerel ve merkezi iktidar ile emniyet üzerinde etkili olduğunu kanıtladığını söyledi.

Paylaş
CHP Genel Başkanı Baykal, Van'da eroin kaçakçısı sanığı Hamit Bayram'ın kaçırılmasıyla açığa çıkan olayların, uyuşturucu tacirlerinin yerel ve merkezi iktidarı etkisi altına aldığını gösterdiğini söyledi. Hükümetin olayı geçiştirmeye çalıştığını belirten Baykal, sanığı kaçıran Mustafa Bayram'la pazarlığın Ankara'dan yapılmış olması ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. CHP heyetinin raporunda ise, uyuşturucu tacirlerinin arkasındaki politik himayeyi sağlayan iradenin AKP olduğu belirtildi. Van'da incelemeler yapan CHP heyetinin raporunu dün açıklayan Baykal, Emniyet Müdürlüğü'nde kaçırılma olayı sırasında hiçbir mukavemet olmamasını "uyuşturucu baronlarının" Van Emniyet Müdürü üzerindeki etkisine bağladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Mustafa Bayram'a "Geçmiş olsun" dediğini anımsatan Baykal, İçişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin uyuşturucu trafiğinin bir aşamasında ortaya çıkan bir ülke konumunda olduğunu belirten Baykal, uyuşturucu trafiğinin karapara getireceğini ve karaparanın etrafında kara iktidar oluşturacağını bildirdi.

Pazarlık Ankara'dan mı ? Olayın emniyet güçlerinin gözünün önünde olduğunu hatırlatan Baykal, polislerin darp edildiğinin hastane raporlarıyla da kanıtlandığını bildirdi. Baykal, bu manzaranın çok ağır bir tabloyu ortaya koyduğunu söyledi. Emniyet Müdürlüğü'nü basan kişinin Emniyet Müdürü üstünde böyle bir etkisi olmasını da "kabul edilemez" diyerek nitelendiren Baykal, "Bu durum sadece oraya mı özgüdür, yoksa başka yerlere de sıçramış mıdır" diyerek, uyuşturucu ticareti yapanların diğer emniyet mensupları ve devlet görevlileri üzerinde de etkili olabileceğini belirtti. Olayın diğer boyutunun devletin en yüksek idari yetkilisinin baskın düzenleyenlerle pazarlığa oturmuş olması olduğuna dikkat çeken Baykal, pazarlığın "sanığın alınıp götürülmesi" işleminden sonra yapılmış olmasının altını çizdi. Yapılan pazarlığın işlemediğini hatırlatan Baykal, idari yetkilinin bu tavrı nedeniyle eroin kaçakçısı sanığının ve baskın yapanların Van valisinin deyimiyle "elini kolunu sallaya sallaya" dışarıda dolaştığını ifade etti. "Pazarlık Van düzeyinde mi yoksa Ankara düzeyinde mi yapılmıştır" diye soran Baykal, pazarlığın Ankara'nın bilgisi dışında yapılamayacağını belirterek, hükümetin ve İçişleri Bakanı'nın bu pazarlıktan sorumlu olduğunu ima etti. Karapara ve uyuşturucunun idareyi zaafa uğrattığını bildiren Baykal, Van'da yaşanan zaafın nereye kadar sıçradığının henüz bilinmediğini söyledi. Baykal, olayı Meclis gündemine de taşıyacaklarını bildirdi.

Bu güçlerin arkasında AKP var Heyetin hazırladığı raporu okuyan Selvi ise, İçişleri Bakanı ve hükümetin aldığı tutumla uyuşturucu baronlarını cesaretlendirdiğini kaydetti. Uyuşturucu tacirlerinin cesaretlenmeleri durumunda siyaseti ve bürokrasiyi etkisi altına alacağına dikkat çeken Selvi, bunun faturasının yoksul halk kitlelerine çıkarılacağını bildirdi. Halen AKP'li olduğu söylenen eski bir milletvekilinin olayla ilgili olarak "Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu'da Cumhuriyetin ilanından bu yana devam eden olaylardır" dediğini belirten Selvi, "Hükümet bunu görüyorsa, neden harekete geçmiyor?" diye sordu. Kaçırılma olayının öncesinde ve sonrasında yaşananların da aktarıldığı raporun sonunda ise "Bu araştırmanın amacı, yurttaşların güven içinde yaşayabilecekleri bir ülkede, güvenliği sağlayan kamu görevlilerine saldıran güçleri ve bu güçlerin arkasındaki politik iradeyi ortaya çıkarmaktır. O irade bugün ortaya çıkmıştır. O irade, bütün bu olaylara büyük ölçüde seyirci kalan AKP'dir." ifadesine yer veriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Zerban Şenlikleri sona erdi

SONRAKİ HABER

IMF'ci Erdoğan
   yoksulluk ve işsizlikten yakındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...