08 Ağustos 2004 21:00

Van'da bombalama Mardin'de çatışma

Bölgeden dün de çatışma haberleri geldi. Van'da polis kontrol noktasına konulmak istenen bomba patlayınca eylemcilerden biri yaşamını yitirdi, diğeri de yaralandı.

Paylaş
Van'da polis kontrol noktasına konmak istenen bombanın patlamasıyla bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı. Verilen bilgiye göre, saat 01.00 sıralarında İpek Yolu Caddesi Havaalanı kavşağında gündüz nöbet tutulan polis kontrol noktasında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yapılan incelemede, kontrol noktası içerisinde kol ve bacakları kopmuş, yaralı bir kişiye rastlandı. Ambulansla Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan eylemci yolda yaşamını yitirdi. Kontrol noktasında bulunan yaralı haldeki diğer eylemci ise uzun süre kimseyi yanına yaklaştırmadı. Olay yeri polisler tarafından ablukaya alınırken, Kürtçe "teslim ol" anonsları yapıldı. 11 saatlik bekleşiyin ardından panzerlerle polis kontrol noktasına yaklaşan özel harekatçılar, eylemciyi yakaladılar. Bulunduğu yerden çıkarılan yaralı eylemci, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı.

Valinin yorumu Van Valisi Hikmet Tan da olay yerine gelerek, Emniyet Müdürü Tacettin Kurt'tan bilgi aldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tan, "Bu patlama olmasaydı, biz de bu yoldan bu saatlerde geçiyor olacaktık. Acaba bana karşı düzenlenen birinci eylem sonuçlanmadığı için ikinci bir eylem mi gerçekleştirilmek istendi... Bu konuda da bazı tahminlerim var." Vali Tan, Emniyet Müdürü Kurt'la birlikte akşam saatlerinde yaptığı ikinci açıklamada ise, yaralı yakalanan kişinin üzerinden 'Mesut Özçiçek' adına düzenlenmiş sahte kimlik çıktığını öne sürdü. Olay yerindeki C-4 tipi ikinci bombanın, bomba imha uzmanlarının, yaklaşık 11 saate yakın uğraşıyla etkisiz hale getirildiğini atan Vali Tan, şu iddialarda bulundu: "İlk patlayan bombanın bir tuzak olduğu düşünülmektedir. Asıl olan, yaralı ele geçirilen sahte kimlikli Mesut Özçiçek olarak bilinen kişinin hazırladığı, bir piknik tüpü içine yerleştirilmiş patlayıcı maddeden oluşan bombadır. Birinci bomba patladıktan sonra ekipler olay yerine girmiş olsalardı, Mesut Özçiçek asıl bombayı patlatarak güvenlik güçlerinin yaşamına mal olacaktı." Tan, eylemin, PKK/Kongra-Gel tarafından gerçekleştirildiğini düşündüklerini ifade etti. Öte yandan Mardin'de, Yenişehir Polis Merkezi'ne düzenlenen saldırıda 4 polis yaralandı. Olayda yaralanan polislerden ikisi ayakta tedavi edilirken, Adem Keskin ve Onur Gürel ise Diyarbakır'a sevk edildi.


Kaçakçılara ateş açıldı Van'ın Başkale ilçesine bağlı Güleşler köyünde İran'dan Türkiye'ye geçiş yapan kaçakçılara Kızılca Jandarma Karakolu'na bağlı askerler tarafından açılan ateş sonucu Şenol Kızıl olay yerinde ölürken, Tayan Kızıl ise yaralandı. İran'dan Türkiye'ye önceki gün akşam saatlerinde geçiş yapan mazot kaçakçısı Şenol Kızıl (30) ve yeğeni Tayan Kızıl'a Kızılca Jandarma Karakolu'na bağlı askerler tarafından ateş açıldı. Olayda Şenol Kızıl yaşamını yitirirken yeğeni Tayan Kızıl ise ağır yaralandı. Olay esnasında yanlarında getirdikleri 6 at ise öldürüldü. Kızıl'ın akrabaları olayın ardından herhangi bir yetkilinin gelmemesinden yakındı. Kızıl'ın akrabaları yanı sıra çevre köylerden İran sınırına çok sayıda kişi yığıldı. Haberimiz yayına hazırlandığı sırada savcının gelmesini bekleyen köylülerin sesiz bekleyişi sürüyor. Yaşamını yitiren Şenol Kızıl'ın evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi. Öte yandan, Bingöl'de bir piknik alanında mayın patlaması sonucu 4 kişi yaralandı.

ÖNCEKİ HABER

Zehire karşı yürüdüler

SONRAKİ HABER

Anadilde eğitim kurslarla çözülür mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...