08 Ağustos 2004 21:00

Zehire karşı yürüdüler

Ergani Çimento Fabrikası'nın filtresiz bacalarından çıkan tozların çevreyi ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirten 2 bini aşkın Erganili, soruna çözüm bulmayan yetkilileri protesto etmek amacıyla fabrikaya yürüdü.

Paylaş
Ergani Çimento Fabrikası'nın filtresiz bacalarından çıkan tozların, çevreyi ve insan sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini belirten 2 bini aşkın Erganili, 25 yıldır çözülmeyen sorunun çözümü için fabrikaya yürüdü. Erganililer sorun çözülene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylediler. Eğitim Sen, Tüm-Bel-Sen, SES, DEHAP, Ergani Tarih ve Kültür Derneği, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, mahalle muhtarlarının organize ettiği fabrikanın çevreyi kirletmesine 'dur deme' yürüyüşüne yüzlerce kişi katıldı. Ergani Otobüs Terminali önünde önceki akşam bir araya gelen ve kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu kalabalık, "İmdat nefes alamıyoruz", "Ölüm kusan baca kapatılsın", "Ağaçlarımız dile gelse kaçacak yer arardınız", "Ergani'mizi kirletmeyin" dövizlerini taşıdı. "Kanser olmak istemiyoruz", "Zehirlenmek istemiyoruz" şeklinde slogan atan kitle, Diyarbakır-Elağız ana yolundan fabrikaya doğru yürüyüşe geçti. Kitle, polislerin güvenlik önlemleri aldığı fabrikanın önüne kadar yürüyüşünü sürdürdü.

Müdahale edilsin Fabrika önünde kısa bir konuşma yapan Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Ergani halkının 25 yılı aşkın bir süredir fabrikanın zehiriyle yaşadığını hatırlattı. Çevre Bakanlığı'ndan soruna bir an evvel müdahale etmesini isteyen Bingöl şöyle devam etti: "Fabrika tozu bölgemizde sebze ve meyveciliğin düşmanı haline gelmiştir. Fabrikanın ölüm kusan bacalarına hayır diyeceğiz. Kirlilik nedeniyle çocuklar sakat doğuyor. Yaşlı insanlarımızda görülen karaciğer hastalığı, nefes darlığı ve buna benzer sayamadığımız bin bir hastalığa rastlanmıştır. Buradan yetkililere sesleniyorum. 25 yılı aşkındır bu halk, çimento fabrikasının zehiriyle yaşıyor. Bu olayın takipçisi olacağız." Bingöl'ün konuşmasının ardından Eğitim Sen, Tüm-Bel-Sen, SES, DEHAP, Ergani Tarih ve Kültür Derneği, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, mahalle muhtarlarının hazırlamış olduğu ortak açıklamayı okuyan Ergani Belediye Meclis Üyesi Mahmut Kaya, Çimonto Fabrikası'nın teknolojik yenilikleri kullanmasının zorunluluk olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından kitle olaysız şekilde dağıldı.

ÖNCEKİ HABER

Kamu reformu protestosu

SONRAKİ HABER

Van'da bombalama Mardin'de çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...