08 Ağustos 2004 21:00

Irak'ta onlarca ölü

Necef ve Bağdat'taki Amerikan saldırılarında 43 kişinin daha öldüğü bildirildi. Bağdat'ta Amerikan askerlerine intihar saldırısı düzenlendi. Başbakan Allavi, Necef'e gitti.

Paylaş
Irak'ta direnişçiler ile işgal kuvvetleri arasındaki çarpışmalar devam ediyor. Irak Sağlık Bakanlığı, Bağdat'ın Sadr mahallesi ile diğer bölgelerinde çıkan çatışmalarda 22, Necef'teki çatışmalarda en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Sadr mahallesinde denetim, tamamen Mehdi Ordusu'na geçti.

Danimarkalılar da saldırdı Ülkenin güneyindeki çatışmalara, Danimarka askerleri de katıldı. Önceki akşam geç saatlerde, Bağdat'ın güneydoğusundaki Kurnah'ta Şii milisler, devriye gezen Danimarkalı askerlere saldırı düzenledi. Danimarkalıların iki direnişçiyi öldürdüğü, 7 kişiyi ise yaraladığı öne sürüldü. Amara'da ise, direnişçilere karşı Irak polisi de saldırıya geçti. Önceki akşam başlayıp dün sabaha dek süren çatışmalarda bir polis ve iki direnişçi öldü.

Bağdat'ta intihar saldırısı Başkent Bağdat'ın Seyidiye bölgesinde Amerikan konvoyuna düzenlenen intihar saldırısında en az üç kişi öldü. Görgü tanıkları, saldırının bomba yüklü bir minibüs ile gerçekleştirildiğini söyledi. Bu arada, bir başka direniş grubu, Amerikan ve İngiliz büyükelçilikleri ile Irak hükümetine ait binaların bulunduğu "Yeşil Bölge" civarına havan topu saldırısı düzenledi. 10'a yakın patlamanın meydana geldiği bölgede ölü olup olmadığı açıklanmadı. ABD yanlısı Başbakan İyad Allavi ise, dün isyanın merkezi konumundaki Necef kentine gitti. Allavi, Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı milislerin kenti derhal terk etmesini istedi. Allavi'nin yanında içişleri ve savunma bakanı da bulunuyor.

İran'ın tepkisi Şiilerin kutsal saydığı kentlerdeki çatışmaları kaygıyla izleyen İran, tepkisini giderek artırıyor. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Necef'teki çatışmalardan ABD'yi sorumlu tuttu. Hamaney bir grup din adamına yaptığı konuşmada, "Necef'teki katliam işgalci güçlerin ne kadar açgözlü olduklarını gösteriyor. Süper güçler diğer ülkelerin kültürel değerlerine saygı göstermiyor, onların insan haklarını ve ulusal bağımsızlıklarını dikkate almıyorlar. Amerika, kapana kısılmış kurt gibi Irak'ta bir çıkmaz sokağa girdi, pençe atarak ve hırlayarak insanları korkutmaya çalışıyor. Irak halkı ABD'nin Irak'ı yutmasına izin vermeyecek" diye konuştu. Bu arada, başkent Bağdat'ta 4 İranlı'nın tutuklandığı ve bu kişilerin İran casusu olmakla suçlandığı bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "Bu tutuklamalar konusunda kanıtları varsa bize sunsunlar. Iraklı yetkililer iki ülke arasında kötü ortam yaratma çabalarına son vermelidir" dedi.

İşgalcilere tehdit Diğer yandan, Irak'ta faaliyet gösteren üç ayrı direniş grubu, işgalcilere ve işbirlikçilerine yeni tehditler savurdu. El Kaide ile bağlantılı olduğu ileri sürülen Ebu Hafs El Masri Tugayları adlı örgüt, Irak'taki askerlerini çekmesi için İtalya'ya 15 Ağustos'a kadar süre tanıdıklarını hatırlatarak, bu sürenin sonunda İtalyan kentlerine saldıracaklarını bildirdi. Tevhid ve Cihad örgütü, bir internet sitesine gönderdiği bildiride, Irak Başbakanı İyad Allavi ve diğer yetkilileri öldürme tehdidinde bulunurken, Muhammed Atta Tugayı, El Salvador'u, Irak'taki askerlerini çekmemesi halinde hedef alınacağı konusunda uyardı. Örgüt, El Salvadorluların kendi ülkelerinde vurulacağını öne sürdü.


NATO SUBAYLARI IRAK'TA Irak'ta işgalcilere bağlı polis ve askerlerin eğitimine ilişkin görevlerine başlayacak NATO subaylarının ilk bölümü, Irak'a gitti. Hollandalı General Carel Hilderink yönetiminde Irak'ta görev yapacak ve ilk etapta yaklaşık 45 kişiden oluşacak NATO ekibinin Irak'a gelecek hafta gönderileceği, 4 subaydan oluşan ilk grubun önceki gün Irak'a gittiği belirtildi. NATO ekibinin, 15 Eylül'de NATO'ya bir rapor sunması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Hayfa planı raftan indi

SONRAKİ HABER

Şahab-3'ler geliştirilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...