08 Ağustos 2004 21:00

Özgür Irak'tan manzaralar

Irak'ta 'egemenliğin' devredilmesinden bir gün sonra, ABD yanlısı hükümete bağlı polis güçlerinin yaptığı korkunç işkenceler fotoğraflandı.

Paylaş
ABD ordusunun, Irak'ın "yönetimi"ni kendisine bağlı Iraklı gruplara devretmesinin ardından, işkence aynen devam ediyor. Ancak ABD ordusu tarafından yönetilmeyen gözaltı merkezlerindeki işkence, bu kez Irak polisi tarafından yürütülüyor. Amerikalı askerler ise, kendi işkencelerinin değil, polislerin yaptığı işkencelerin fotoğraflarını çekiyorlar.

Bakanlıkta işkence ABD'de yayınlanan yerel gazete The Oregonian, yeni bir işkence skandalını ortaya çıkardı. Gazetenin önceki gün yayınlanan haberine göre, 29 Haziran tarihinde başkent Bağdat'ta, elindeki dürbünlü tüfekle nöbet tutan ve çevreyi gözleyen bir Amerikan askeri, Irak İçişleri Bakanlığı bahçesinde bir grup sivil polisin, gözleri ve elleri bağlı Iraklıları dövdüğünü gördü. Durumu üstlerine bildirdikten sonra, bir grup Amerikan muhafızı bahçeye gitti. Burada, onlarca Iraklı tutsakla karşılaştılar. Tutsaklar, Amerikalılara, üç gün boyunca dövüldüklerini, aç ve susuz bırakıldıklarını anlattı. Çevreyi arayan askerler, bir binada onlarca tutsak daha buldu. Aynı binada, işkencede kullanılan metal çubuklar, hortumlar, elektrik kabloları ve kimyasal maddelerle dolu şişeler ele geçirildi. Biri 14 yaşında olan, sayısı 100'e yakın tutsakların her yerinde çürük ve yara izleri vardı.

'Yukarıdan' gelen emir Asıl skandal, bu keşiften sonra patlak verdi. Askerler, sivil polislerin silahlarını aldılar, tutsakları gölgelik bir yere götürüp kelepçelerini çözdüler ve ilk yardım yaptılar. Ancak Yarbay Daniel Hendrickson, üstlerinden gelen emir nedeniyle, "yardım operasyonu"na son vermek zorunda kaldı. Komutanları, Hendrickson'a, "tutsakları polislere teslim ederek derhal bölgeyi terketmelerini" emretti.

Gazeteye konuştular Olaylara tanık olan Yüzbaşı Jarrell Southall, yaşadıklarını The Oregonian gazetesine yazılı bir biçimde iletti. Diğer askerler de, isimleri gizli tutulmak kaydıyla, açıklamalarda bulundular. Askerler, Irak'taki işkence skandalları nedeniyle sarsıldıklarını söyleyerek, kendilerinin işkence altındaki Iraklılara yardım etmek istediğini, ancak komutanlarından gelen emirler nedeniyle bunu yapamadıklarını dile getirdi.


İNGİLİZ İŞKENCELERİNDE 48 ÖLÜM İngiliz askeri polisi, Irak'ta İngiliz işkencesi ile can veren Iraklıların sayısını 48 olarak açıkladı. Bu ölümlerle ilgili soruşturma başlatıldığı belirtiliyor. Daha önce açıklanan rakam, 16'ydı. İngiltere Savunma Bakanlığı, bugüne dek "gözaltı, yasadışı ateş, yaralama veya kötü muamele" nedeniyle İngilizler tarafından öldürülen Iraklı sayısının 94 olduğunu da bildirdi. Yetkililer, bu rakamların daha da artabileceğini söylemekten çekinmediler. Bu arada, ABD'nin Küba'daki Guantanamo toplama kampında tuttuğu bir Tunuslu, Afganistan'da yakalandığında işkence gördüğünü anlattı. 35 yaşındaki Tunuslu, işkence altında verdiği "Afganistan'da silahlı eğitim gördüğü" ifadesini değiştirerek, bu ülkede eğitim almadığını ve hiçbir çatışmaya katılmadığını söyledi. Tunuslu esir, çıkarıldığı askeri mahkemede, Afganistan'da yaklaşık 2 ay, çoğunlukla açık havada, karanlıkta ve susuz bırakıldığını, bu muamelenin kendisini yalan ifade vermeye zorladığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Ada vapuru kalkıyor!

SONRAKİ HABER

Hayfa planı raftan indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...