07 Ağustos 2004 21:00

Köylere hizmet turnesi

Diyarbakir Büyükşehir Belediyesi, "Köy Turneleri" düzenliyor. İki hafta sürecek turnelerde aile planlanması, koruyucu sağlık hizmetleri ve hak ihlalleri gibi konularda köylülere bilgi veriliyor.

Paylaş
Diyarbakir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlügü, bir süredir "Köy Turneleri" adı altında çeşitli etkinlikler düzenliyor. 14 gün sürecek köy turnelerinde; "Aile Planlanması", "Yetişkin Egitimi", "Emzirme", "Hak İhlalleri", "Koruyucu Sağlık Hizmetleri", "Çevre" ve "Sanık Hakları" gibi konularda köylülere eğitim veriliyor. İHD, Baro, Tabip Odası, AÇEV, DİKASUM ve SES gibi kurumların katkıda bulunduğu turnelerde adı geçen konularda köylülerin bilgilendirilmesi hedefleniyor. Etkinliklerin hemen hemen hepsi Kürtçe olarak yapılıyor. Köy turnelerinin 4. günü; Kürtçe ismi "Serkeli" olan Saraylar köyünde gerçekleşti. Diyarbakir şehir merkezine 41 km. uzaklikta olan Saraylar köyünün en büyük sorunu, su ve işsizlik. 30 hanenin bulundugu köyün nüfusu ise 300. Ilkokulu bitirene kadar köyde kalan çocuklar, daha sonra iş bulmak amaciyla Diyarbakir'a gitmek zorunda kalıyorlar.

Muhtar: Çok mutluyuz Köy Muhtarı Mahmut Aslan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ektikleri buğdayı almamasından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Bu yüzden tefecilerin eline düştüklerini belirten Aslan, köyün sorunları için yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını dile getirdi. Aslan, belediyenin yaptığı etkinliklerin kendilerine moral verdiğini anlatarak şunları söyledi; "Bugüne kadar hiçbir devlet yetkilisi köyümüze gelmedi. Belediyemiz burada kadın ve çocukları toplayarak eğitimler veriyor. Böylesi etkinliklerin devam etmesini istiyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz. Biz bir devlet yetkilisinin de buraya gelerek sorunları çözmesini istiyoruz." 18 yıldır köyde imamlık yapan Mahir Dernek ise yaşadıkları sorunlar karşısında belediyenin duyarlı olmasının sevindirici olduğunu belirtiyor.

Sağlık ocağı yok Azize Dorgun da köyde sağlık ocağı olmadığı için en ufak sağlık sorunu için şehir merkezine gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Belediyenin kendi sorunlarına çözüm bulması durumunda buna sevineceklerini söylüyor. Buğdayını tefecilere kaptıran Resul Aslan, tefeciden para alamadığı için borcunu ödeyemediğini kaydediyor. Tarla için 5 milyar lira masraf yaptığını anlatan Aslan, yaşanan sıkıntının nedeninin TMO'nun buğday almamasına bağlıyor. Aslan, "Eskiden devlet fiyatı belirlerdi. Bizde buğdayımızı verirdik. Paramızı sağlam alırdık" dedi.


BAYDEMİR: HİZMET GİTMEYEN KÖY KALMAYACAK Köydeki etkinliğe katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gittikleri her yerleşim biriminde halkın sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel alandaki tüm ihtiyaçlarına yanıt olmak istediklerini belirterek, halkın bu hizmetlerin daha fazlasını hak ettiğini kaydetti. Baydemir, çalışmalarını kitle örgütleri ile birlikte sürdüreceklerini belirterek, görevde oldukları süre zarfında Diyarbakır'da hizmet almayan tek bir köy bırakmayacaklarını ifade etti. Baydemir şunları söyledi: "Biz kentten kırsal alana açılıp kent kültürü ile kır kültürünü buluşturma konusunda etkin bir çaba içerisinde olacağız. Bu uygulamadan verim alabilirsek sosyalleşme açısından iyi olacak. Sinemanın, tiyatronun ve sağlık hizmetlerinin gitmediği tek bir köy kalmayacak. Her birimizin sorumluluğu olan kanalizasyonun olmadığı, okulun bulunmadığı, suyun akmadığı hiçbir köyümüzün kalmaması gerekiyor. Biz bunun için buradayız."

ÖNCEKİ HABER

Irak'tan ölüm getiriyorlar

SONRAKİ HABER

AIDS neden önlenemiyor? -1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...