07 Ağustos 2004 21:00

Çin kırsalı huzursuz

Çin'de yolsuzluklarla birleşen 'serbest piyasa' uygulamaları, onmilyonlarca köylüyü canından bezdirdi. Birçok bölgede görülen kendiliğinden öfke patlamaları, Pekin yönetimini düşündürüyor.

Paylaş
Çin'de giderek artan bir yoğunlukla uygulanan 'serbest piyasa' politikaları, özellikle kırsal bölgelerde yoksul kitleleri öfkelendiriyor. Washington Post gazetesi, ülkede son yıllarda görülen en şiddetli polis-halk çatışmasının geçtiğimiz hafta sonu yaşandığını yazdı. Buna göre polis, Çin'in orta kesimlerindeki Shijiaje köyüne geçtiğimiz cumartesi sabahı, şafak sökmeden bir baskın düzenleyerek, yoksul köylülere ateş açtı. Polis saldırısında onlarca kişinin yaralandığı, yaralılardan 10'unun hastanede tedavi gördüğü bildirildi. Köylüler, 50 civarında köylünün hafif yaralandığını, çok sayıda polisin de çeşitli yaralar aldığını anlattı. Yoksul köylüler, Henan bölgesi başkenti Zhengzhou'ya yürüyerek burada hükümet politikalarına karşı büyük bir gösteri düzenlemeyi planlıyorlardı.

Köylülerin sorunları Gözlemciler; Çinli köylülerin yüksek vergiler, bürokrasideki yolsuzluklar ve giderek azalan gelirler nedeniyle sıkıntıda olduğunu belirtiyor. Polis saldırısının meydana geldiği bölgede ise, bunlara ek olarak uygulanan yeni bir hükümet politikasına büyük öfke var. Çünkü eyalet yetkilileri; karayolları, barajlar, fabrikalar veya lojmanlar inşa etmek için topraklara el koyuyorlar. Toprak ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 1999-2002 yılları arasında, yerel yetkililer, 1.5 milyon çiftçinin kullandığı 300 bin hektar araziye el koydu. Bakanlık, bu işlemin yasadışı olduğunu kabul ediyor. Diğer yandan, birçok bölgede toprakları ellerinden alınan köylüler, protesto eylemleri düzenliyorlar.

Yolsuz bürokratlar Washington Post'un iddiasına göre, Zhengzhou'da son haftalarda yüzlerce köylü iki ayrı eylem gerçekleştirdi. Eylemlerde, yerel bürokratların Shijiaje köylülerine ait 80 hektar toprağa el koyma planına karşı çıkıldı. Köyden sorumlu olan ÇKP (Çin Komünist Partisi) yetkilisinin 1996'dan bu yana 250 hektar toprağa el koymuş olduğu, dahası bu topraklardan bir bölümünü özel girişimcilere sattığı söyleniyor. Köylülerin temmuz ortalarında düzenlediği ikinci eylemin ardından, Zhengzhou kent yetkilileri şikayetleri soruşturmaya başladı. Ancak köylülerin yeni bir protesto yapılacağı öğrenildiğinde; 50 zırhlı araçla donanmış 1000 civarında polis, cumartesi sabahı saat 02.00'de köye girdi. Baskında çok sayıda köylü gözaltına alındı.

Provokasyon suçlaması ÇKP Yetkilisi Li Guiling, Pekin'deki merkezi hükümeti bilgilendirdiklerini söyleyerek, basın-yayın organlarında konuyla ilgili haber çıkmasının yasaklandığını anlattı. Li, "Köylüler provokasyon yapıyor" suçlamasında bulundu.

Buna rağmen, gözaltına alınanlardan biri dışında herkesin serbest bırakıldığı öğrenildi. ÇKP'nin Zhengzhou'daki sekreteri ise, bizzat köyü ziyaret ederek, iddiaları soruşturma sözü verdi. Köylülerin öfkesini yatıştırmak isteyen diğer parti yetkililerinin de, hastanelerdeki yaralıları ziyaret ettiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta çatışmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

'Gürcistan barış istemiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...