07 Ağustos 2004 21:00

Irak'ta çatışmalar sürüyor

Bağdat ve Necef'te Şii milislerle ABD güçleri arasındaki çatışmalar dün devam etti. Amerikalılar çok sayıda sivili öldürdü. Ayetullah Sistani'nin böyle bir zamanda ülkeyi terketmesi soru işaretleri yarattı.

Paylaş
Irak'ın başkenti Bağdat ile Necef kentinde, Amerikan askerleri ile Şii lider Mukteda El Sadr'a bağlı milisler arasındaki çatışmalar dün devam etti. Önceki gün Necef'i bombalayan ABD uçakları yine kent üzerinde görülürken, kent merkezi gün boyunca silah sesleriyle sarsıldı. Necef hastanesinden Hüseyin Kazım adlı bir yetkili, çatışmaların başladığı perşembe gününden beri, hastaneye 19 cesetle 71 yaralı getirildiğini belirterek, dün sabah 2'si polis 4 kişinin öldüğünü söyledi. Kazım, şiddetli saldırıların olduğu kent merkezine ambulans ya da ilk yardımın ulaşamaması nedeniyle ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini belirtti.

Sadr mahallesinde barikatlar Başkent Bağdat'taki Sadr semtinde de Amerikan güçleriyle Şii milisler arasında çatışma çıktı. ABD ordusuna ait onlarca tankın mahalleye girdiği, 'Mehdi Ordusu' milislerinin tanklara, roket ve havan topu ile direndiği kaydedildi. Milislerin sokakları tuğla ve ateşe verdikleri lastiklerle kapattıkları, ayrıca mahalle çevresinde barikatlar kurdukları kaydedildi.

Siviller ölüyor Mahallede dünkü ABD saldırılarında en az 7 kişi öldü. Sağlık yetkilileri, iki hastaneye biri kadın 7 ceset getirildiğini, ayrıca 5'i kadın, 5'i çocuk toplam 29 yaralı olduğunu söylediler. Sadr mahallesinde üç gün önceki Amerikan saldırısında en az 26 kişi öldü, 90 kişi yaralandı. İşgalciler, Necef'te de 300 Şii milisi öldürdüklerini öne sürdüler. Ancak Mukteda Sadr'ın sözcüsü, kayıplarının 36 olduğunu, geri kalan ölülerin tamamının sivil olduğunu açıkladı.

Kuklalar sıkıntıda Sivil halka yönelik Amerikan katliamları, kukla Irak hükümetini de güç duruma düşürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim El Caferi, Necef'teki saldırıların "ülkesinin yeniden inşası açısından medeni bir yöntem olmadığını" söyleyerek, dikkatli bir uslüpla ABD'yi eleştirdi. El Caferi, "Sivil Iraklıların öldürülmesi söz konusu olduğunda, bu cinayetlere bir açıklama bulamıyorum" dedi.

İran'dan kınama İran hükümeti de, işgal güçlerinin halka karşı şiddet kullanmasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, yabancı güçlerin şiddeti sürdürmekten ve Irak halkını öldürmekten kaçınmasını, Necef ve Kerbela gibi kentlerde kutsal mekanlara saygı göstermesini talep etti.

Sistani niye gitti? Şiilerle işgalciler arasındaki çatışmaların tekrar patlak verdiği günlerde, işgale "ılımlı destek" veren Ayetullah Ali el Sistani'nin ülkeyi terketmesi dikkat çekici bulunuyor. Dünya Şiiliğinin lideri olan El Sistani, "kalp rahatsızlığı" nedeniyle cuma günü apar topar Londra'ya gitti. Ayetullah Sistani Londra'dayken, Mukteda Sadr'ın işgalciler ve işbirlikçileri tarafından öldürülmesi veya tutuklanmasından endişe ediliyor.


BİR REHİNE DAHA
  • Irak'ta kaçırılan bir Türk vatandaşı kamyon şoförünün video görüntüleri yayınlandı. Tahsin Top adlı şoförü kaçıran örgüt, şoförün çalıştığı Atahan adlı şirketin 48 içinde Irak'tan çekilmemesi halinde, şoförün başının kesileceği tehdidinde bulundu. Top'un 24 Temmuz'da ülkeye giriş yaptığını gösteren belgeler de, video görüntülerinde sergilendi. Kayıtta, etrafı maskeli ve silahlı kişiler tarafından çevrili olan korku içindeki şoför, "ABD düşmanımız, Irak kardeşimizdir. Şoför arkadaşlar, Irak'a gelmeyin, yoksa benim durumuma düşersiniz. Bir lokma ekmek her yerde bulunur" diyor.
  • Dün televizyon ve ajanslara, Irak'ta rehin alınan Benjamin Vanderford adlı bir Amerikalının, direnişçiler tarafından başı kesilerek öldürüldüğü haberi yansıdı. Konuyla ilgili video kaydının internetteki bir şeriatçı sitede yayınlandığı belirtiliyordu. Ancak görüntülerdeki 22 yaşındaki Benjamin Vanderford, bu filmi bir arkadaşının evinde "şaka olsun diye" çektiklerini söyledi.
  • Irak'ın güneyinde 2, başkent Bağdat'ta da 1 ABD askeri direnişçiler tarafından öldürüldü.
  • Bağdat'ta dün sabah havan topu saldırıları düzenlendi. İşgalin merkezi olan "Yeşil Bölge"ye iki havan topu mermisi atıldı. Irak Olimpiyat Komitesi bürolarının yakınında bulunan bir kontrol noktasına isabet eden mermilerden biri 5 kişinin yaralanmasına sebep oldu.
  • Irak'taki rehin alma olayları ve saldırıların ardından, bu ülkeye ihraç edilen ürünlerin Iraklılara ait kamyonlarla taşınmasında artış yaşandı. Bu ülkeye giden Türk kamyoncu sayısı azalırken, ihraç edilen ürünlerin bir kısmı Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde Irak plakalı kamyonlara aktarılarak gönderiliyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kedi ile Tilki

    SONRAKİ HABER

    Çin kırsalı huzursuz

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa