06 Ağustos 2004 21:00

Geri dönüş yok

Türk-İş yöneticilerinin de katılımıyla eylem yapan direnişteki toprak işçileri, "Ölmek var, dönmek yok", "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganlarıyla kararlılıklarını dile getirdiler.

Paylaş
Çorum'da 20 gündür sendika, sigorta ve 7.5 saatlik işgünü talepleriyle direnen toprak işçileri, mücadelelerini sonuna kadar sürdürmekte kararlı. İşçiler önceki gün Türk-İş yöneticilerinin de katılımıyla eylem yaptı. Patronlara "Muhatap Türk-İş'tir" çağrısı yapılan eylemin ardından Türk-İş ve bağlı sendikalar, işçilere erzak yardımı yaptılar. İskilip Yolu kamyon garajında önceki gün bir araya gelen 700'ü aşkın toprak ve kiremit işçisi sık sık, "Ölmek var dönmek yok", "Gemileri yaktık geri dönüş yok", "Direne direne kazanacağız", "Çorum işçisi demokrasi bekçisi", "Türk-İş nerede, biz oradayız" sloganlarını attılar. Burada işçilere seslenen Türk-İş İl Temsilcisi ve Belediye-İş Çorum Şube Başkanı Mehmet Şen, "Amacımız uzlaşarak bu işi çözmek. Fabrikaların bacası tütmezse, bundan işverenler, işçiler, Çorum ve Türkiye ekonomisi zarar görür" dedi. İşverenlerin muhatabının Türk-İş ve Çimse-İş yöneticileri olduğunu ifade eden Şen, Türk-İş'in günlerdir evine ekmek götüremeyen direnişteki 3 bin işçiye 2 kamyon dolusu yaklaşık 45 ton erzak dağıtacağını bildirdi.

'Kanunsuzluk yapmayın' Çimse-İş Genel Sekreteri Hasan Akmehmet ise birlik ve beraberlik içerisinde toprak sanayi işçisinin haklı davasının yanında olduklarını söyledi. Akmehmet şunları söyledi: "Bizi fabrikalarınıza ortak edin demiyoruz. Sadece kanun kaçakçılığı yapmayın, sigortasız işçi çalıştırmayın diyoruz. Çocukları, kadınları bu sektörde çalıştırmayın diyoruz. İliğine, kemiğine kadar sömürdüğünüz toprak sanayi işçisi artık yeter diyor. Bazı işverenlerin, işçilerin kanını emdiğini de biliyoruz. İnsan onuruna yakışır bir çalışma hayatı istiyoruz" diye konuştu. Hükümetin de işçilerin sesinin duyması gerektiğini belirten Akmehmet, "Acaba yetkililer, bordrosuz ücret ödeyen işverenlere karşı nasıl bir yaptırım uyguluyor?" diye sordu. Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun ise Türk-İş'in ve bağlı 33 sendikanın Çorum toprak sanayi işçisinin yanında olduğunu kaydetti. Patronlar gerekli adımı atmazsa Türk-İş'in emekten gelen gücünü kullanacağını dile getiren Altun, işbaşı yapan 4 fabrikanın işçilerinin sendikaya üye olacağını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Muhaliflerden Deniz Baykal'a mektup

SONRAKİ HABER

Çiğli Belediyesi işçilerinin
   mağduriyeti sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...