06 Ağustos 2004 21:00

'Ey peder beni yeniden'

"Ey peder beni dün evlendirdin, bugün gurbete çıktı kocam/ Ayin yap pederim beni genç kız yap yeniden/ Yoo küçük hanım buna gücüm yetmez/ Ben evlendirebilirim ancak/ Boşasam bile gücüm yetmez seni döndürmeye eski günlere" sözleri tamı tamına böyle değilse bile bunlara yakın bir Alman şarkısını çalıp söylüyor Lilith grubundaki genç kadınlar.

Paylaş
"Ey peder beni dün evlendirdin, bugün gurbete çıktı kocam/ Ayin yap pederim beni genç kız yap yeniden/ Yoo küçük hanım buna gücüm yetmez/ Ben evlendirebilirim ancak/ Boşasam bile gücüm yetmez seni döndürmeye eski günlere" sözleri tamı tamına böyle değilse bile bunlara yakın bir Alman şarkısını çalıp söylüyor Lilith grubundaki genç kadınlar. Az önce bir ananın genç yaştaki kızına yaktığı ağıdı dinlemiştik. "Karagözlü"sünün acılarını eskiden olduğu gibi bir ninniyle avutmaya çalışıyordu:"Lori ...lori..." Türkçe söylenense dengine verilmeyen bir genç kızın dertleriydi: "Eyvana döşek serdim yumuşak/ Emmim oğlu yanıma geldi bir uşak/ Öpmesi yok sevmesi yok konuşak/ Ana beni bir çocuğa verdiler verdiler de günahıma girdiler..." Lilith bir kadın müzik grubu. Dünyadaki pek çok dilden ezgiler söylüyor. Kadınların yaşadıklarının birbirine nasıl benzediğini göstererek. Ben Lilith'i Tunceli'de dinledim. Grubun adını aldığı kadının öyküsünü biliyordum, ilk insan Adem için yaratılmış ilk kadındı. Eşit koşullarda yaratıldığını, ona eşit olduğunu söylediği için de cinler arasına atılıp yerine Havva yaratılmıştı. Adem'in kaburga kemiğinden.

'Memleket gündemi' Tunceli'de biz masallar söylencelerle uğraşırken, gelecek yıl kültür festivallerine neler eklenmeli saptamaları yaparken meğer megakentimizin gündeminde neler oluyormuş neler... Yeni duydum Taşfırın erkeğinin biri, günahı boynuna, biraz eğlenmiş. Eğlendiği kadınlar da bunu görüntü kaseti yapmışlar. Para vermemek için polise gitmiş. Bu duyulunca çalıştığı şirket "taşfırın erkeği dedikse bu kadar demedik" diye işine son vermiş. (Yahu bu kadar kıyameti Çorum'da işsiz kalanlar için koparsanız, çocukların işi düze çıkacak!) Şimdi bu taşfırın erkeğinin muhterem karısı buna sessiz sessiz mi katlansa, gürültülü rezaletli bir biçimde mi katlansa iyi.. Tartışılan bu. Çünkü bu işin uzmanlarına göre kadına düşen "katlanmak." Eh, erkeğin elinin kınası, kadının yüzünün karası... Zaten suçlu kadın da tutuklandı.

Adanalı sanayici "A kızım, aç mısın, açık mısın.. Kocan eve jip mip getiriyor üstelik... Bunca yorulan adam eğlenmesin mi?" muhabbeti uzamış gitmiş. Hani Adanalı büyük sanayicinin fıkrası gibi. Adam karısını mal ortaklığı konusunda, kocasının yaptıklarının aileye ve aile gelirlerine etkisi konusunda öyle bir eğitmiş ki... Bir gün bir gazinoda sanayici eşleri eğlenirken caddeden geçen lüks bir otomobil görmüşler. "Ooo.. hele bak bu yeni bir marka" diyenler olmuş. Kadıncağız gerine gerine "beğendiniz mi " demiş "yeni otomobilimiz!" Öteki kadınlar biraz şaşkın "O arkada oturan kocan mı" diye sormuşlar. Kadın "Hee!" diye yanıtlamış. "Peki" demişler "Senin herifin yanındaki süslü karı kim ki?" Kadın aynı umursamazlıkla "O mu " demiş "O da yeni metresimiz!" İşte her şey ve aldatılan kadına verilen öğütler bu fıkra gibi hukuksal...

ÖNCEKİ HABER

Fındık fiyatı belirlendi

SONRAKİ HABER

Çağdaşlar bir arada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...