05 Ağustos 2004 21:00

Şiire yakılan bir ağıt

John Brownlow'un usta işi senaryosundan Christine Jeffs'in yönettiği Sylvia haftanın en önemli filmi. Hem, 20. yüzyılın usta şairlerinden Sylvia Plath'ın hayatını derinlemesine ele alan teması; hem de usta işi oyunculuk ve yönetimiyle.

Paylaş
İngiliz şair Sylvia Plath, 20. yüzyılın en önemli şairleri arasında yer alır. Üstelik şiir alanında kadın şairlerin kendilerine yer edinmelerinin oldukça güç olduğu ifade edilir. Her ne kadar birçokları gibi Plath'ın tanınması trajik ölümünün ardından gerçekleşse de bugünlere kadar gelmesinde edebi yönünün gelişkinliğinin payı yadsınamaz. Bu hafta gösterime giren Christine Jeffs imzalı "Sylvia" bu kederli kadının üniversite yıllarından ölümüne kadar geçen sürede; dönemin ünlü şairlerinden Ted Hugges ile yaşadığı sıradışı ilişkisini ve iniş-çıkışlarını anlatıyor. Amerika'dan İngiltere'ye Cambridge'de okumaya gelen Sylvia, edebiyatla yakından ilgilenmektedir. Okuldan bir süre önce mezun olan ve bir grup edebiyatçıyla çalışmalarını sürdüren Hugges'in şiirlerinden etkilenen Sylvia; bu usta şairle tanıştıktan sonra ona aşık olur. Filmin hareket noktası bu iki usta şairin yaşadığı yoğun aşk. Ancak, bunun yanında dönemin edebiyat dünyasının, bu dünyanın kadınlara bakışını, Amerika ve İngiltere'nin sosyal durumlarını da filmde gözlemlemek mümkün. Sylvia ve Hugges'in iniş-çıkışlarla, şevhetle, dostlukla sürüp giden aşkı; bir süre sonra sekteye uğruyor. Evlenen ve iki çocuk sahibi olan çiftin mutluluğu, Sylvia'nın geçmişten taşıdığı kimi sorunlarının artık ciddi bir şekilde etkili olmaya başlamasıyla bozulur.

Karakter derinliği John Brownlow'un yazdığı senaryoda özellikle Sylvia'nın iç dünyasındaki karmaşık duygular, edebiyat ve hayat arasında kurduğu ve dağıttığı birliktelik; sevdiği adam ve çevresiyle olan ilişkisindeki derinlik dikkat çekiyor. İngiliz oyuncu Gwyneth Paltrow'un Sylvia karakterine hayat verişini; farklı farklı yüzlerini aktarmaktaki başarısını övmek gerekiyor. Paltrow, "Shakespeare in Love"dan sonra yine kendi topraklarından çıkan 'edebi' bir konunun altından alnının akıyla çıkmasını başarıyor. Ted Hugges'ü canlandıran Daniel Craig'da Paltrow'un usta oyunculuğunun altında ezilmeden, içine girdiği şairin tutkularını ve çaresizliğini başarıyla aktarıyor.

Sinema ve edebiyat Sinemada edebiyat uyarlamaları vazgeçilmez türlerden birisi. Özellikle klasik olarak tanımlanan ölümsüz eserlerin sinemaya uyarlanması hem sinema hem de edebiyat açısından önemli. Ancak son yıllarda romanın beyaz diziye; sinemanın eğlenceye indirgendiği gözönüne alındığında sinemada da benzer hikâyeler izlemek zorunda kalıyorduk. Ama "Sylvia", gerek senaryosu gerekse anlattığı karakterlerle gerçek bir 'edebi eser' gibi duruyor. Üstelik edebiyatçının popstar mertebesine yükseltildiği, satış rakamlarının, transfer ücretlerinin 'edebi kriter' haline geldiği günümüzde görmezden gelinen şiirin en has evlatlarından ikisine yazılmış bu ağıt haftanın en iyi filmi. Sylvia ve Hugges'in zaman zaman fırtınalar koparan, zaman zaman büyük bir sakinliğe kavuşan şiir ve aşk dolu hayatı; usta işi yönetim ve başarılı bir oyunculukla sinemaseverleri yeniden edebiyatla buluşmaya çağırıyor.
Sylvia; Yönetmen:Christine Jeffs; Oyuncular: Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris, Blythe Danner, Michael Gambon, Amira Casar, Andrew Havill; Senaryo: John Brownlow; Müzik: Gabriel Yared; Yapım: 2003, İngiltere; Tür: Dram; Süre: 113 dk.

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraf bir ustasını kaybetti

SONRAKİ HABER

Uçakan yeniden kamera arkasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...