05 Ağustos 2004 21:00

Fotoğraf bir ustasını kaybetti

Magnum'un dört kurucusundan biri olan; usta fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson Fransa'da yaşamını yitirdi. Bresson, "şipşak fotoğrafı bir sanat dalı haline getiren isim" olarak biliniyordu.

Paylaş
Magnum ajansının kurucularından, ünlü Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson, 95 yaşında Fransa'nın güneyindeki L'Isle-sur-la-Sorgue'da öldü. Yakınlarının açıklamasına göre, 22 Ağustos'ta 96 yaşına girecek olan Cartier-Bresson, L'Isle-sur-la-Sorgue'daki evinde hayatını kaybetti. Cartier-Bresson'un ölüm nedeni açıklanmadı, ancak son zamanlarda zayıfladığı belirtildi. Paris yakınlarındaki Chanteloup'da dünyaya gelen ünlü fotoğrafçı, 20. yüzyılın en büyük fotoğrafçılarından biri olarak kabul ediliyordu. Uzun süre foto muhabirliği yapan Cartier-Bresson, doğal, insancıl fotoğraflarıyla belge fotoğrafçılığının bir sanat biçimi haline gelmesine katkıda bulundu. Fotoğrafın olağandışı berraklık anlarında dış görünümün altında yatan anlamı yakalayabileceğini savunan fotoğrafçı, bu kuramını ''Hırsızlama Görüntüler'' adlı kitabında bu kuramını açıklamıştı.

Savaş yılları Bresson, 1931'de Afrika'ya gitti, küçük bir kamerayla oradaki yaşamı görüntüledi. 1933'te ilk 35 milimetrelik Leica makinesini satın aldı. 1937'de İspanya İç Savaşı'nda sıhhiyecilerin çalışmalarını konu alan ilk belgesel filmini gerçekleştirdi. Aynı yıl gazeteler için ilk röportaj fotoğraflarını çekti. II. Dünya Savaşı'nda Almanlara esir düştü. 1943'te kaçtı ve bir yıl sonra Fransız direnişçilerine katıldı; Alman işgalini belgeleme görevini aldı. 1947'de fotoğrafçı arkadaşları Robert Capa, George Rodger ve David Seymour ile birlikte Magnum adını verdikleri ünlü fotoğraf ajansını kurdu. 1947-1950 arasında Hindistan, Çin ve Endonezya'da, 1963-1965 arasında da Küba'da, Meksika'da ve Hindistan'da fotoğraf çekti. Başta Fransa, ABD, İspanya, İngiltere, Japonya ve İsviçre olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde sergiler açtı.

Doğru an Bresson, fotoğrafçılığın teknik sorunlarını düşünmeden çekim sırasında yalnızca görüntü üzerinde yoğunlaştı. Ona göre başarılı bir çekimin ilk koşulu, deklanşöre basılacak anı doğru saptamaktır. Capa ve Seymour'la birlikte anlamlı an adını verdikleri bir kavram geliştirmiş ve bunu, resim çekilen olayın özündeki gerçeğin en açık ve anlamlı biçimde belirdiği anı yakalamak olarak tanımlamıştır.

ÖNCEKİ HABER

Pendik'te yıkım başladı

SONRAKİ HABER

Şiire yakılan bir ağıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...