04 Ağustos 2004 21:00

Servis parası da memurun cebinden

Kamu Personel Yasası Taslağı, kamu emekçilerinin servis hakkını da elinden alıyor. Taslak yasalaşırsa, memurlar artık servis parasını kendi ceplerinden ödeyecek.

Paylaş
AKP Hükümeti'nin "kamuyu yeniden yapılandırma" çerçevesinde hazırlığını sürdürdüğü Personel Rejimi Yasa Taslağı, kazanılmış hak kavramını ortadan kaldırırken, çok sayıda hakkı da geriye götürüyor. Taslak yasalaşırsa, memurlar servis paralarını kendileri ödemek zorunda kalacak. Geçici maddelerle birlikte 60 civarında maddeden oluşan taslak, "kazanılmış hak" tanımıyor. Taslak yeni işe başlayanı da emekliliği yaklaşmış olanı da aynı şekilde değerlendirecek hükümler içeriyor. Taslakta "Düzenlenmesi gereken hükümler" başlığı altında, Personel Rejimi Yasası'nda ayrıca nelerin olması gerektiğine de vurgu yapıyor. Buna göre "Mevcut emeklilerin intibaklarının sağlanması, bu intibakın mali boyutu ve bu yasa çerçevesinde yeni emeklilik rejiminin düzenlenmesi: istisnai memur kadroları dışında bırakılanların durumu; mevcut sözleşmeli personelin intibakı; mevcut memurlardan sözleşmeli statüye geçirilmesi gerekenlerin durumu" konularında yeni düzenlemeler yapılacak.

Uyum düzenlemeleri Taslakta, "uyum düzenlemeleri" başlığı altında hangi yasalarda değişiklik yapılacağı da belirtiliyor. Buna göre, SSK'lıları kapsayan kısmi zamanlı sözleşmeli personelin emeklilik rejiminde ve SHÇEK'in yetiştirdiği çocukların istihdamı konularında da yeni düzenlemeler yapılacak. Bu bölümde, "Ulaşım servislerinin maliyetinin kullanan personele yansıtılması" ifadesi ile servis ücretlerinin, personelden alınmasına yönelik düzenleme yapılması istenen taslakta, maliyetin tam olarak tespit edilememesi durumunda toplu taşım bedelinin alınması öneriliyor. Taslaktaki bir geçici madde, "Yasanın uygulanmasında yeterli hüküm bulunamaması nedeniyle kesin bir şekilde halledilmesine imkan bulunmayan durumlarda" çözümü Bakanlar Kurulu'na bırakıyor. Bu durumda, getirilen çözümün uygulama süresinin bir yılı geçemeyeceği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

ÖDP'den imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Miting ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...