04 Ağustos 2004 21:00

Van'daki baskın 'ihmal'e bağlandı

Uyuşturucu operasyonu sonrası gözaltına alınan eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlunun Van Emniyeti'nin basılarak kaçırılmasının ardından başlatılan soruşturma sonuçları ortaya çıktı.

Paylaş
"Van'daki Susurluk" olarak nitelendirilen, Van'da uyuşturucu operasyonu sonrasında yaşanan ve emniyet binası baskını ile ilgili emniyet genel müdürlüğünce yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda "derin" ilişkilere dokunulmadı ve baskın olayının birkaç polisin ihmalinden kaynaklandığı ileri sürüldü. Eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ın, emniyette gözaltına alınmasının ardından binanın Bayram'ın adamlarınca basılarak,Hamit Bayram'ın kaçırılması bölgedeki "karanlık ve "derin" ilişkileri gündeme getirmişti. İki polis başmüfettişince yürütülen soruşturma sonucunda aralarında Malatya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü'nün de bulunduğu 5 emniyet görevlisinin yargılanmaları gerektiği sonucuna varıldı. Bu emniyet görevlileri hakkında hazırlanan dosya savcılığa verildi.

Disiplin cezası Aralarında Van Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Zafer olmak üzere toplam 17 emniyet görevlisi hakkında ise disiplin cezası verilmesi istemiyle soruşturma açıldı. Polis başmüfettişleri geçen hafta Van'da yürüttükleri soruşturmalarını tamamlamış ve Ankara'ya dönerek skandalın ihmalden kaynaklandığına dair önbilgiyi Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sunmuşlardı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tavşançalı'da tedirginlik Güneydoğu'nun çeşitli illerinden köyleri boşaltıldığı, evleri yakıldığı gerekçesiyle göç etmek zorunda bırakılan ve Konya'nın Tavşançalı beldesine yerleşen aileler, yine 'sürgün' edilme korkusuyla karşı karşıya. Ailelerin beldeden çıkarılması için imza kampanyası başlatan yerli belde sakinlerinin, bazı evlere molotof kokteylli saldırı düzenlediği iddia ediliyor. Büyük bir çoğunluğu, Tavşançalı beldesinin yerli halkının evlerine bekçilik yapan ve beldede inşaat ve tarla işleri gibi ağır işleri yaparak geçimlerini sağlayan aileler, 11 yıl önce bu bölgeye yerleşmiş. Yaklaşık 150 hane olan aileler, villaların yanındaki bekçi evlerinde kalıyor. Geçtiğimiz hafta lokantacı ve fırına yemek vermek isteyen 2 çocuğun tartışması ve büyüklerinin de müdahalesi sonucu büyüyen olaylar, belde halkını da, aileleri de tedirgin ediyor.

'Dükkânları boşaltın' tehditi Birçok kişinin yaralandığı ve çevre ilçelerden gelen takviye jandarma kuvvetlerinin müdahale ettiği kavgada mağdur olduğu halde şikaâtçi olmadığını belirten Nurettin Doğan, Ferhat Benzer ve İsmail Benzer, kavga için değil barış ve huzur için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Doğan ve Benzer aileleri, beldeyi terk etmek istemediklerini kaydetti. İster Diyarbakır'dan ister Van'dan gelmiş olsunlar yine de kendilerine "Mardinli" diye hitap edildiğini, "Mardinli" isminin kendilerine aşağılama içeren bir şey gibi söylendiğini belirten Muhammet Zeki Benzer, en ufak tartışmada haklı bile olsalar yabancı oldukları için haksız çıkarıldıklarını söyledi. Beldede "BTB" atölyesi olan ve yaklaşık 40-50 kişi çalıştıran M. Zeki Benzer, kimliği belirsiz kişilerce dükkânlarını ve evlerini yakmakla tehdit edildiklerini, dükkân sahiplerinin de aynı tehditleri aldığı için dükkânını boşaltmalarını istediğini dile getirdi. Benzer, evlerine molotofkokteylli saldırı yapıldığını iddia etti.

Evlerinden çıkarılacaklar Kendilerini beldeden sürmek için başlatılan imza kampanyasının devam ettiğini belirten aileler, duyarlılık istiyor. Şifaen anlaşmalı oldukları için herhangi bir kontrat veya kira sözleşmeleri de bulunmayan aileler, ev sahiplerinin ısrar etmesi durumunda evlerinden çıkarılabilecek. Ailelerin çıkarılması için kendilerine dilekçe ile başvuruların başladığını kaydeden AKP'li Belde Belediye Başkan Vekili Cemal Çağlar ise, ev sahiplerinin çoğunluğunun aileleri istemediğini, dilekçeler doğrultusunda ailelere tebligat göndereceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Gebzeli AKP'zedeler

SONRAKİ HABER

EMEP: Soruşturma başlatılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...