04 Ağustos 2004 21:00

Gebzeli AKP'zedeler

Gebzeli konutzedeler, temeli 1988'de dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından atılan konutlarına, hâlâ kavuşamadılar.

Paylaş
Gebze toplu konutlarında, evleri teslim edilmeyen "konutzedeler", her hafta pazartesi ve salı günleri belediye önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ancak bugüne kadar talepleri kabul edilmedi. Buna rağmen talepleri kabul edilene kadar, her hafta toplanmaya devam edeceklerini belirten konutzedeler mutlaka kazanacaklarına inanıyorlar.

Bakanlar törene katıldı, ama... 1997 yılında kurulan ve TOKİ ile birlikte yürütülen Gebze Belediyesi Huzur- Gebze toplu konutlarında; inşaatlar bitmesine rağmen, belediyenin yapmayı taahhüt ettiği altyapı tamamlanmadığı için hak sahiplerine anahtarlar teslim edilmiyor. Konutların kura çekimi, Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül ile Orman Bakanı Osman Pepe'nin de katıldığı törende, 29 Şubat ve 1 Mart 2004 tarıhlerinde yapıldığı halde tapular da dağıtılmıyor.Üyeler, Gebze Belediyesi'nin kendilerinden 4-5 milyar para talep ettiğini; aksi takdirde konutların 4 yıl daha hak sahiplerine verilmeyeceğinin belirtildiğini öne sürüyor.

"Sizi kandırmışlar" Üyeler, Cumhurbaşkanlığı'na, TBMM Başkanlığı'na, Başbakanlığa ve Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçeyle başvurdular. Dilekçede belirtildiğine göre, AKP' li Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, meclis salonunda üyelerin ve yerel basının da katıldığı toplantıda şöyle konuştu: "Sizi kandırmışlar, böyle toplu konut yapmak mı olur? Belediye'nin toplu konut yapmak gibi bir görevi yok. Paraların nerelere gittiği belli değil. Benden önceki belediye yöneticilerinin taahhütleri beni ilgilendirmez. Üye başına, 4-5 milyar öderseniz konutlara girersiniz, aksi durumda 4 yıl daha beklersiniz." "Konutzedelerden" Veysel Sakin, 5.5 trilyon keşif bedeli olan toplu konutların temelinin Recai Kutan, o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan R. Tayyip Erdoğan ve şimdiki Orman Bakanı Osman Pepe tarafından 1998 yılında atıldığını söyledi. Sakin, belediye meclisinde, altyapı ve çevre düzenlemesinin belediye tarafından üstleneceğinin kararlaştırıldığını ancak yeni belediye yönetiminin bunu yapmadığını öne sürdü. 178 No'lu üye vekili Devrim Sönmez: "Bize verilen süre 18 ay olmasına rağmen, üç kez teslim tarihi verildi; buna rağmen teslimat yapılmadı. Üstelik, gecikmeden doğan fiyat farkını da bize ödettiler" dedi. Kendilerinden istenen 4-5 milyarın resmi yazıyla da istenmediğini söyleyen Ayşe Beşler, TOKİ kredilerinin geri ödemesinin 2 Ağustos'ta başladığını ama henüz evlerine bile giremediklerini belirtti.

TOKİ: "Belediye ek ödeme isteyemez" Battal Akgül, Cumhurbaşkanlığı dahil bütün resmi mercilere başvurduklarını, TOKİ' nin belediye tarafından kendileri adına üyelerden ek ödeme isteyemeyeceğini belirttiğini söyledi. Akgül açıklamasında, bölge milletvekili Eyüp Ayar' a da başvurduklarını ancak Ayar' ın "Bazı insanlar gecekonduda oturuyor, verin istenen paraları" dediğini iddia etti. Üyelerden Gönül Demirel ise, "Biz devlet kuruluşu diye belediyeye güvendik.Paramızı da ödedik ama evimizi alamadık. Artık hiçbir kuruma güvenimiz yok" dedi. Bir başka üye İsmail Türk de 15 milyarlık maliyetin 28 milyara çıkarıldığını, kendisinin bir milyar verdiğini, ancak 2.5 milyarlık da senet imzalatmaya çalıştıklarını söyledi. İstedikledi bu para için yazılı belge de vermediklerini belirten Türk, buna rağmen haklarını aramayı sürdüreceklerini söyledi. Durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Hamide Genç, 7 yıldır ödemeyi sürdürdüklerini ve yeni ödemelere boğulduklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitime dinamit!

SONRAKİ HABER

Van'daki baskın 'ihmal'e bağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...