04 Ağustos 2004 21:00

Washington'un Uygur planları

ABD, Sincan-Uygur özerk bölgesindeki halkı Pekin hükümetine karşı nasıl 'harekete geçirebileceğini' düşünüyor.

Paylaş
Amerikan yönetiminin, Çin'in Sincan-Uygur özerk bölgesinde yaşayan Uygurların Pekin hükümetine karşı nasıl 'harekete geçirileceği' konusunda ikilem yaşadığı bildirildi. Önceki günkü sayısında, konuya birinci sayfadan yer veren Wall Street Journal gazetesi, Çin tarafından "terörist" ilan edilen bazı Uygurların ABD hesabına çalıştığını da itiraf etti. Buna göre Çin hükümeti, Abdullah Karahacı ve Ömer Kanat adlı şahısların yakalanması için uluslararası yardım talebinde bulundu. Oysa Ömer Kanat, ABD tarafından finanse edilen 'Radyo Hür Asya'nın personeli. Gazetenin verdiği bilgiye göre Kanat, merkezi ABD'de bulunan Amerikancı bir siyasi grubun mensubu. Abdullah Karahacı ise, bir ara Çin muhalifi bir Uygur grubun Afganistan'da eğitilmesi için El Kaide örgütü ile işbirliği yapmıştı.

Ayrılıkçı faaliyet Bu grupların Sincan bölgesini Çin'den ayırıp "İslami bir devlet" kurmak istediklerini yazan gazete, Karahacı'nın lideri olduğu Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin geçmişte üyelerini eğitim için Afganistan'a göndererek, Çin'e karşı saldırı hazırlıkları yaptıklarını ekledi. Aynı gruptan bazı kişilerin, ABD'nin Afganistan işgali sırasında yakalanarak Guantanamo Körfezi'ndeki üsse götürüldükleri de belirtiliyor. Çin yönetiminin, 11 Eylül saldırılarından sonra "küresel terörle mücadele" kapsamında ayrılıkçı Uygurlar üzerindeki baskısını artırdığını yazan Wall Street Journal, ABD'nin ise, "Çin'in bu ortamı kullanarak tüm Uygur hareketini susturmaya çalıştığı kanaatinde olduğunu" yazdı. Gazeteye konuşan ABD'nin insan haklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Lorne Craner, "Çin bütün bir halkı takibat altına alarak barışçıl talepleri bile bastırmak istiyor" suçlamasında bulundu. Uygur eylemcilerin sürgünde bulundukları Türkiye, Almanya ve Suriye gibi ülkelerde Çin'in baskılarına maruz kaldıklarını iddia eden gazete, şimdi ise Çin'in Amerikan yönetimine baskılarını artırarak benzer tavrın ABD tarafından da alınmasını umduğunu kaydetti.

İki ülkeden ortak tatbikat Öte yandan, Çin ve Pakistan ordularının ortak tatbikatı, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nde başladı. Tatbikat, özerk bölgenin batısındaki Taşkorgan Tacik Özerk İlçesi'nde düzenleniyor. 4 bin metre yüksekliğindeki Pamirler'in eteğinde bulunan bu bölgenin Tacikistan, Afganistan ve Pakistan ile sınırı bulunuyor. Üç gün sürecek tatbikatta gerçek mermiler ve gelişmiş silahlar kullanılacak.

ÖNCEKİ HABER

Yoksullar için felaket

SONRAKİ HABER

Amerikan Kongresi'ni korumak İsrail'e kaldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...