03 Ağustos 2004 21:00

Patronlar bastırıyor

Çorum'da direnişte olan işçiler asılsız ihbarlarla gözaltına alınıyor. Direnişi "yasadaşı" olarak nitelendiren patronlar, görüşmeye yanaşmıyor.

Paylaş
Çorum toprak sanayi işçilerinin sendika, sigorta ve 7.5 saatlik işgünü talepleriyle başlattıkları direniş, bastırılmaya çalışılıyor. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kenan Malatyalı'nın sahibi olduğu Avrasya Kiremit'te çalışan 5 işçi, Malatyalı'nın ihbarı üzerine, jandarma tarafından evleri basılarak gözaltına alındı. Jandarmanın, görev alanı bile olmayan Çorum merkezinde oturan 5 işçiyi, asılsız bir ihbar nedeniyle evlerinden apar topar gözaltına alması tepkilere neden oldu. Gözaltına alınan işçiler, daha sonra çıkarıldıkları savcılık tarafından serbest bırakıldı. Fırat Kiremit Fabrikası patronu da direnişi kırmak için kiremit yükletmeye çalıştı. Bunu duyan yaklaşık 400 işçi fabrikanın önüne gelerek kiremit yüklenmesini engelledi. İşçiler, polisin "dağılın" uyarısına rağmen 3-4 saat fabrika önünde bekledi.

Hâlâ 'muhatabımız yok' diyorlar Kenan Malatyalı, TSO'nun aylık olağan toplantısında işçilere sert çıktı. İşçilerin haberlerini yayınlayan gazeteleri "bir takım medya" şeklinde nitelendiren Malatyalı, işçilere destek veren sendika ve siyasi partileri de "Krizden medet uman çıkar çevreleri" olarak adlandırdı. Yine, karşılarında muhatap bulamadıklarını iddia eden Malatyalı, Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun "vahşi kapitalistler" açıklamasına da "içerlediklerini" belirtti. Öte yandan Toprak Sanayicileri Kooperatifi Başkanı Çetin Başaran Hıncak da "İşçilerin kanunsuz grev yaptığını" iddia etti. Çorum Saniyicileri İşadamları Derneği Başkanı Erdem Çenesiz ise "Hiçbir işyerinin sigortasız işçi çalıştırmadığını" iddia etti.

Muhatap belli Çimse-İş Çorum Temsilcisi Mahmut İşgör ise patronların açıklamalarına tepki gösterdi. Malatyalı'nın "muhatabımız yok" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten İşgör, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve Çimse-İş Genel Sekreteri Hasan Akmehmet ile Çorum TSO Başkanı Kenan Malatyalı arasında bir görüşme yapıldığını, Malatyalı'nın bu görüşmede "Size en yakın zamanda bir cevap vereceğim" dediğini hatırlattı. İşgör, "Muhatap Çimse-İş ve Türk-İş'tir" dedi.

Türk-İş'ten yardım Bu arada toprak işçilerine destek artarak devam ediyor. Türk-İş, 5 Ağustos'ta işçilerin evlerine erzak dağıtımı yapacak. Türk-İş'e bağlı sendikalar ise direnişçi işçilerin öğle yemeklerini karşılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Hükümet sorunların üzerini örtüyor

SONRAKİ HABER

Bir işçi niye sendikalı olmak ister?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...