03 Ağustos 2004 21:00

'Bu treni durdurun'

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın uzmanlarla yaptığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Aydın Erel, hızlandırılmış trenle ilgili uyarılar yaptı. Ancak hiçbir yetkili bu uyarıları dikkate dahi almadı.

Paylaş
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın uzmanlarla yaptığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Aydın Erel, hızlandırılmış trenle ilgili uyarılar yaptı. Ancak hiçbir yetkili bu uyarıları dikkate dahi almadı. DİHA'nın ele geçirdiği Pamukova'daki tren kazasından 1 hafta öncesine ait görüşme kasetinde, uzmanların uyarılarına, TCDD Genel Müdürü Karaman'ın hiç kulak asmadığı belgeleniyor. Karaman'ın TCDD Genel Müdürlüğü'nde uzmanlarla yaptığı toplantıda Erel, hızlandırılmış trenlerin durdurulmasını, durdurulmadığı takdirde ise viraj yapılmamasını önerdi. İşte bant kayıtlarından çıkartılan Erel'in uyarıları:

'Trenler durdurulmalı' "Basın toplantısında ve daha sonra basında bir şeyler açıkladım. Söylendi ki daha sonraki yorumlarda, 'hoca sansasyon yarattı, hoca ayrımcılık yapmak istiyor, hoca şov yapmak istiyor. Ya da 'ben hocanın lafı ile treni durdurmam.' Tekrar söylüyorum bu trenler şu anda durdurulmalıdır. Çok ciddiyim. Size bunu kanıtlayabilirim."

'Öğrencilerim aradı' "TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın hızlı trene binip geldikten sonra-bütün teşkilata 'trenlerin hızını arttıracağız' talimatını vermesinin ardından teşkilattaki öğrencilerim beni arayarak 'Hocam bunu nasıl yapacağız?' diye sordular. Genel Müdür Karaman'a ulaşmaya çalıştım. Bu arada kendisine çok çok teşekkür ediyorum. 1980 yılından bu yana telefona çıkan ikinci genel müdürsünüz. Nasıl olacak dedi sayın genel müdür geleyim Ankara'ya yardım edeyim dedim."

'Kontroller yanlış' "Biz ne yapıyoruz biliyor musunuz, hava sıcaklığından kaynak sıcaklığına geçiyoruz. Peki şimdi biri diyor ki stres aldık, ben yol da ki stresi aldım. Bu yolun burkulma olayı, sırf stresle alakalı bir olay değil. Bakım falan yapmayın. Lütfen bu trenleri durdurmayacaksanız, bundan sonra kesinlikle viraj yapmayın."


HIZLANDIRILMIŞ TREN ASKIYA ALINIYOR Pamukova'da meydana gelen kazayı araştırmak üzere görevlendirilen Bağımsız Kurul'un araştırmaları bitene kadar AKP Hükümeti'nin "Hızlanrdırılmış Tren" olarak adlandırdığı seferler askıya alındı. Kazayı araştırmakla görevli komisyon bugün kaza alanında son incelemelerini yapacak ve kaza alanı kullanıma açılacak. Komisyonun kesin sonuca ancak üç ay sonra varacağı kaydedildi. TCCD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal da kaza ile ilgili araştırma sona erene kadar seferlerin askıya alındığını bildirdi. Bunun projenin sona erdiği anlamına gelmediğini belirten İnal, araştırma sonucuna göre projeyle ilgili son kararı Ulaştırma Bakanlığı'nın vereceğini dile getirdi.


SHP: DENİZDE DE SORUMSUZLUK SHP Yerel Yönetimler Masası'ndan yapılan açıklamada, "Demiryollarında sorumsuzluk gösteren hükümetin, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini de tehlikeye attığı" bildirildi. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nde, "Gemilerin İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş hızı karaya göre saatte 10 deniz milidir" hükmünün yer aldığı anımsatılarak, "Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Boğaz Hattı adı altında Sarıyer-Beykoz-İstinye-Beşiktaş-Üsküdar seferlerine başlanılmıştır. Deniz otobüslerinin hızları saatte 24-33 deniz mili arasında değişmektedir" denildi.


'GÖRÜCÜ USULÜ TAŞIT ALINIYOR' Eskiden taşıtların görücü usulü alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Erel, konuşmasında aynı yöntemin Ankara Metrosu'nda da uygulandığına işaret ederek, "Eskiden biz görücü usulü ile taşıt alırdık, halende alıyoruz. Ankara, İstanbul'un metro taşıtları sonradan alındı. Baştan onlara göre yol yapılmadı. Ankara metrosu öyle oldu. 1 yıl sonra beni çağırdılar baktık bolistinde hata var. İşin komikliği biz bundan önce aynı tarihlerde buraya geldiğimizde o tarihte cer dairesi başkanı, tekerleklerin bandaj konikliğini bilmiyordu. Kusura bakmayın, ben dedim ki evet demiryolcularını çok severim. Herkes gönülden çalışıyor. Onlarca insan hizmet için çalışıyor. Ama bilgileri yetersiz dedim" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Meclis'te gensoru günü

SONRAKİ HABER

Hükümet sorunların üzerini örtüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa