01 Ağustos 2004 21:00

Bu sözleşmeyi kim imzaladı?

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 4 No'lu Şube'nin 5. Olağan Kongresi'nde delegeler "ihanet belgesi" olarak nitelendirdikleri Migros sözleşmesinin hesabını sordu.

Paylaş
Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 4 No'lu Şube'nin 5. Olağan Kongresi'nde delegeler "ihanet belgesi" olarak nitelendirdikleri Migros sözleşmesinin hesabını sordu. Geçen yıl imzalanan sözleşmeyle ilgili tartışmaların damgasını vurduğu genel kurulda Osman Gürsu ve Murat Biçer başkanlığında iki liste yarıştı. Holiday Otel'de dün yapılan genel kurul, geçen yıl imzalanan sözleşmeye yönelik tepkilerin dinmediğini gösterdi. Delegeler ilk tepkilerini divan başkanı seçiminde gösterdi. Sendika Genel Başkanı Sadık Özben'in başkan olarak önerildiği divanın seçimine önce 120 delegeden hiçbiri katılmadı. İkinci kez oylandığında ise 10 kişi onayladı, birkaç kişi de kabul etmedi. Böylece tamamlanan divan "seçiminin" ardından Şube Başkanı Esat Çalışkan kürsüye çıkarak, sendikacılık hayatına son verdiğini belirtti. Bu konuşmanın ardından uzun bir süre kimse konuşmak istemedi.

Sahteciliğe prim Sessizliği Migros işçisi Kenan Kara bozdu. Kara, kürsüye çıkarak Genel Merkezi de Şube Yönetimi'ni de ağır bir dille eleştirdi. "Uzlaşmacı, taşeron uzantısı mantığın Migros'ta satış sözleşmesi imzaladığını" söyleyen Kara'nın konuşması salonu hareketlendirdi. Osman Gürsu'nun listesinden aday olan Rıza Gündoğan'ın delege seçimlerinde sahtecilik yaptığını, bu ortaya çıkmasına rağmen disipline verilmediğini de bildiren Kara, kendisinin ise bu durumu ortaya çıkarttığı için Şişli'nin en uzak bölgesi olan Zekeriyaköy'deki Migros'a gönderildiğine dikkat çekti.

İşverenin işi aksar! Sözleşmedeki her şeyin "işverenin ihtiyacına göre" belirlendiğini anlatan Kara, 1 Mayıs'a gitmek istediklerinde "Cumartesi günü iş yoğun oluyor, işverenin işi aksar" yanıtını aldıklarını hatırlattı. Şube yönetiminin bu sözleşmeyi genel merkezin imzaladığını söylediğini hatırlatan Kara, "Ama çalışma raporunda genel merkezimizle irtibat halinde imzalandığı yazıyor" dedi.

Sorumluluk ortak "Migros işçisi asgari ücrete zam gelse de para alsak diyor. Ağlanacak bir durum" diye söze başlayan İsmail Çelik de sözleşmeden genel merkezin ve şubenin sorumlu olduğunu söyledi. "Yeni ve ilkeli bir sendikal anlayışla mücadele" sözüyle başkanlığa aday olan Murat Biçer, işçiyle birlikte hareket etme vaadinde bulunurken, Osman Gürsu da sözleşmede kendi kusurları olmadığını, genel merkez yöneticilerinin sözleşmeyi imzalayıp kaçtığını söyledi.

Bardak taştı Sadık Özben iddialara yanıt vermek üzere kürsüye çıktığı sırada işçilerin öfkesi taştı. İşçiler, "Başkan istifa", "Bedava yaşıyorsunuz. Aldığın maaşı işçilere dağıt da işçiler rahat etsin", "Bu sözleşmeyi kim imzaladı?", "Ayıptır", "Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını verdiniz" diye bağırarak tepkilerini dile getirdiler. Bu sırada Özben'e su şişesi fırlatıldı. Özben bunun üzerine önce "Aranızda provakatörler var onları dışarı çıkartacağım", ardından da "Sözleşmeyi biz imzaladık" dedi. Sözleşme öncesi 14 şube ile Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldığını ve imzalama yetkisinin kendilerine verildiğini ifade eden Özben'in bu sözleri üzerine işçiler "Buradakiler mi bu yetkiyi verdi?" diye sorarak şube yöneticilerini gösterdi. Bunun üzerine söz alan Esat Çalışkan "Biz imzalamadık. Genel merkez imzaladı, açık olarak söylüyorum" dedi. Kenan Kara'ya da yanıt veren Çalışkan "Satış diye bir şey olamaz. Kötü sözleşme olabilir, ama sendikamızda para karşılığı imza atacak kimse yoktur" diye konuştu. İşçiler buna da tepki göstererek "Bize kaç kere genel merkez sattı diye açıklama yaptın" diye sordular? Tartışmalar bir süre daha devam etti, ancak işçiler sözleşmenin sorumlusunun kim olduğuna ilişkin net bir yanıt alamadı.

ÖNCEKİ HABER

Metalde sözleşme başladı

SONRAKİ HABER

Arsan Tekstil'de buruk mesai

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...