01 Ağustos 2004 21:00

30 Avrupalı'dan Türkiye kitabı

Brüksel'de görev yapan bir İspanyol gazetecinin kaleme aldığı "30 Avrupalı" adlı kitapta, AB üyesi ülkelerden 30 tanınmış isim, Türkiye'nin üyeliği konusunda görüşlerini açıklıyor.

Paylaş
Brüksel'de görev yapan bir İspanyol gazetecinin kaleme aldığı "30 Avrupalı" adlı kitapta, AB üyesi ülkelerden 30 tanınmış isim, Türkiye'nin üyeliği konusunda görüşlerini açıklıyor. Uzun yıllar bir İspanyol gazetesinin temsilcisi olarak Brüksel'de çalışan Isidre Ambros tarafından kaleme alınarak İspanya'da yeni yayınlanan "30 Avrupalı" adlı ve AB'nin genişlemesini konu alan kitapta, AB ve AB üyesi ülkelerin 30 ünlü ismi Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da düşüncelerini açıkladılar. Eski AB Komisyonu Başkanı Jacques Santer, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Daniel Cohn-Bendit'in de aralarında yer aldığı çoğunluk Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılması yönünde görüş belirtiyor.

Türkiye'ye karşı çıkanlar Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmayanlar arasında Avrupa Anayasası taslağını hazırlayan ekipten eski Belçika Başbakanı Jeanluc Dehaene ile Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Alman Klaus Hansch, Fransız Philip Morillon, İngiliz Richard Falbr ile Polonya'nın eski Dışişleri Bakanlarından Bronislaw Geremek bulunuyor. Bu kişiler, Türkiye'ye üyelik değil ayrıcalıklı bir statü verilmesinin daha doğru olacağını, Türkiye'nin üyeliğe alınması halinde Rusya ile Ukrayna ve Gürcistan'ın da sıraya gireceğini, Türk toplumunun AB üyeliğine hazır olmadığını iddia ediyorlar. Türkiye'nin AB üyeliğini kendi çıkarları açısından destekleyen ABD'nin baskısı altında hareket edilemeyeceğini, önce Balkan ülkelerinin üyeliğinin daha doğru olacağını ileri sürüyorlar.


ÜYELİĞE SICAK BAKANLAR Abel Matutes (Eski AB komiseri): İspanya Dışişleri Bakanlığı görevinde de bulunan Matutes, AB standartlarını yakından tanıyan Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye büyük yararları olacağını söylüyor. Javier Solana (AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi): Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye'nin AB'nin tam üyesi olma hakkına sahip olduğunu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kendisinin iyimser olduğunu ifade ediyor. Jacques Santer (Eski AB Komisyonu Başkanı): Avrupa ile Orta Doğu arasında çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye'nin katılım müzakerelerine başlamak için büyük ve takdir gören bir çaba içine girdiğini belirtiyor. Pascal Lamy (AB komiseri): Türkiye'ye, AB'ye üye olması için söz verildiğini, bu sözden geri adım atmanın mümkün olmadığını vurguluyor. Daniel Cohn-Bendit (AP üyesi): Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu, AB'nin siyasi kriterlerini hızlı ve demokratik bir şekilde yerine getirme çabası içine giren ve bu yönde çok olumlu adımlar atan Türkiye'de demokrasinin işlemeye başladığını belirtiyor. Mario Soares (Eski Portekiz Cumhurbaşkanı): AB'nin dini nedenlerle Türkiye'ye karşı çıkmasının yanlış olacağını, son olarak Irak savaşında ABD'nin taleplerine boyun eğmeyen Türkiye'nin Avrupa'da takdirle karşılandığını ve Türkiye'nin AB üyesi olacağına inandığını ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal güvenliğe IMF taarruzu

SONRAKİ HABER

Hürriyet'in lobi politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa