01 Ağustos 2004 21:00

Sahnelerde 'Shaman' rüzgarı

Dans sahneleri, 25 dansçıyla kurulan yeni bir topluluğa "merhaba" demeye hazırlanıyor. Anadolu'nun her köşesinden halay, karşılama, zeybek, bar, horon ve güvendeleri türkülerle buluşturan "Shaman" topluluğu, izleyici karşısına geçmek için gün sayıyor.

Paylaş
Dans sahneleri, 25 dansçıyla kurulan yeni bir topluluğa "merhaba" demeye hazırlanıyor. Anadolu'nun her köşesinden halay, karşılama, zeybek, bar, horon ve güvendeleri türkülerle buluşturan "Shaman" topluluğu, izleyici karşısına geçmek için gün sayıyor.

Yeni bir soluk Genel sanat yönetmenliğini Murat Uygun'un üstlendiği "taze topluluk", dans dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. Bu yılın mart ayında buluşan grup, konservatuvarda dans, müzik, ritim ve tiyatro eğitimi almış ve her biri alanında profesyonelleşmiş 25 dansçı ile 20 müzisyenden oluşuyor. İsmini eski Türkler'in dinsel inanışı "Şamanizm"den alan topluluk, şaman kültürünün halen Anadolu'da süregelen birçok gelenek, dans, türkü ve giyside izleri bulunmasından dolayı bu adı aldı.

Buluşma Topluluk çalışmalarını gece gündüz demeden tüm hızıyla sürdürürken, bu hummalı çalışmanın ilk meyvesi olan "Buluşma" hazırlandı. Shaman'ın ilk eseri "Buluşma", Anadolu halk dansları, modern dans ve balenin yanı sıra dünya üzerindeki diğer halk danslarını da bir potada eriterek izleyici karşısına çıkarmayı hedefliyor. Topluluğun çalışmalarını sürdürdüğü "Buluşma", Anadolu efsanelerini dans adımlarıyla sahneye taşıyacak. Yüzlerce yıldır anlatılagelen masal, hikâye ve efsanelerden faydalanılarak yazılan senaryo, farklı zamanları sahnede bir araya getirecek.

Değişik aşklar Farklı zaman, renk ve kültürleri buluşturan eser, değişik aşkları hikâye ediyor. Eserin adına paralel olarak Anadolu'nun her köşesinden halay, karşılama, zeybek, bar, horon ve güvendeleri; modern dans, bale, akrobasi, flamenko, Macar, Kafkas, Gürcü, Abhaz ve Balkan danslarını sahneye getiren grup, anlatımı, bugüne kadar sık kullanılmayan etnik saz ve perküsyonlarla güçlendiriyor.

Dans ve müzik Tamamen canlı müzik ve ritm performansıyla da dikkati çeken grup elemanları, bir yandan enstrüman çalıp dans ederken bir yandan da şarkı söylüyor. Koreografisi Murat Uygun, Özge Ersan, Aydın Balcı, Arif Durgeç, Aslı Fırtına, Banu Kurdoğlu, Beril Şenöz, Ece Ergin, Hakkı Kandemir, Meltem Aydoğdu, Oğuz Gürsoy, Özgür Kara ve Salim Sınar'ın imzasını taşıyan yapıtın müzikleri, Nedim Çiçek tarafından hazırlandı. Kostümlerini Canan Göknil'in hazırladığı yapıtın ışık tasarımı, dünya çapındaki gösterileriyle dikkati çeken Chris Korte ve Burcu Aydınalp tarafından gerçekleştirildi.

ÖNCEKİ HABER

Mona Lisa'nın bıyıkları olursa

SONRAKİ HABER

Sosyal güvenliğe IMF taarruzu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...