01 Ağustos 2004 21:00

Irak'ta 37 bin sivil öldü

Irakli bir örgüt, işgalin başladigi Mart 2003 ile Ekim 2003 tarihleri arasinda Irak'ta 37 binden fazla sivilin öldüğünü açıkladı. İki ay süren bir araştırmanın sonucunda açıklanan detaylı rakamlar, katliamın boyutunu gözler önüne seriyor.

Paylaş
Irak'ta ABD işgalinin başladigi Mart 2003 ile Ekim 2003 arasinda 37 binden fazla insanin öldügü kaydedildi. Irakli bir örgüt tarafindan yüzlerce akademisyen ve Irakli eylemci tarafindan iki aylik bir çalişmanin sonunda edinilen rakamlarin arasinda Irak ordusunda ölenler yer almiyor.

Daha az degil El Cezire'nin internet sitesinde yer alan habere göre, sivil can kaybı sayısını açıklayan Iraklı Halk Mücadelesi Hareketi adlı grubun Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed El Ubeydi, "37 bin sivilin öldüğünün, doğru bir tahmin olduğundan yüzde yüz eminiz " diye konuştu. El Ubeydi, bu rakamin zorlu bir çalişmanin sonucu oldugunu belirterek, "Elbette, bize bildirilmemiş ölümler olabilir, ancak her halükârda sayi bizim bulgularimizdan daha az olmayacaktir" diye konuştu. Irakli grup, köyleri gezerek, ABD saldirisi sonucu ölenleri gören insanlarla konuşarak ve hastane kayitlarina başvurarak edindikleri rakamlarin ayrintili bir dökümünü de sundu. Grubun verdigi rakamlara göre, Mart-Ekim 2003 arasinda Irak'ta ölen sivil sayısı bölgelere göre şöyle: Bağdat'ta 6103, Musul'da 2009, Basra'da 6734, Nasıriye'de 3581, Divaniye'de 1567, Vasit'te 2494, Babil'de 3552, Kerbala ve Necef'te 2263, Mutana'da 659, Misan'da 2741, El Anbar'da 2172, Kerkük'te 861 ve Selahaddin'de 1797.

Çalışanları gözaltına alındı Iraklı grup bu çalışmaları yaparken engellerle karşılaştıklarını hatta bir çalışanlarının gözaltında kaybedildiğini belirtti. Remzi Musa Ahmed adlı mühendis bir çalışanın gözaltına alınarak Ekim 2003'te Amerikan askerlerine teslim edildiğini ve bir daha kendisinden haber alınamadığını söyledi. Irak'ta, savaşin başindan bu yana sivil can kayiplari konusunda farkli bilgiler veriliyor. Irakli analist Lika Mekki, Bagdat'ta Iraklı yetkililerin gerçek rakamların açıklanmasına izin vermediğine dikkat çekiyor. Mekki, Irak Adli Tıp Bölümü'ne birkaç ay önceye kadar günde ortalama 70 ceset ulaştigini ancak bunun açiklanmadigini kaydetti. Arap ve Bati medyasina göre işgalin başindan bu yana 15 ila 20 bin kişi yaşamini yitirdi. Bu arada, geçici Irak hükümeti ekim ayinda nüfus sayimina hazirlaniyor. Irak'ta 1997'de yapılan son nüfus sayımında 24 milyon kişi saptanmıştı.


İşkence sınır tanımıyor Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Ebu Garib'te çocukların 'işkence aracı' olarak kullanılarak işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıktı. ABD askeri yetkililerinden Çavuş Samuel Provance, Iraklı çocuklara anne ve babalarından bilgi alabilmek için işkence yapıldığını açıkladı. Amerikalı çavuş, kimi zaman sadece diğer tutukluları korkutmak için küçük çocuklara işkence yapıldığını da belirtti.

Yetkili doğruladı İşgal askerleri zaman zaman baskın yaptıkları evlerde bulunan çocuklar da dahil tüm aile bireylerini tutukluyor. Mahkemeye çıkarılmayan çocuk mahkûmlar, 'hayalet' tutuklu. Yani onların cezaevinde bulunduğunu kanıtlayan resmi bir belge yok. 'Report Mainz' adlı Alman televizyon kanalının ortaya çıkardığı bu durumun New York Times ve Washington Post gibi Amerikan gazeteleri tarafından da bilindiği ancak kamuoyuna duyurulmadığı iddia edildi. ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Yarbay Joe Yoswa, "ABD ordusunun 'temizlik' yaptığı Irak sokaklarında ailenin tüm bireylerinin tutuklandığı baskınların yaşandığını" kabul etti. Yoswa, kimin bırakılacağı, kimin tutuklanacağı gibi konulara 'komitenin' karar verdiğini söyledi. Yetkili, Irak hapishanelerinde bulunan çocuk mahkûm sayısının 58 olduğunu ve 14 yaşın altında olmayan bu çocukların hepsinin erkek olduğunu kaydetti. Çavuş Provance tanık olduğu işkenceler arasında 16 yaşında bir çoçuğun soğuk suya sokularak gecenin karanlığında 'bir yerlere' götürülmesini anlattı.

Tanıklar anlatıyor 'İşgal askerlerini hedef alan eylemlerde bulundukları' gerekçesiyle tutuklanan çocukların sayısının yüzün üstünde olduğu ifade ediliyor. Aralarında 10 yaşlarında çocukların da bulunduğu bu küçük mahkûmlara yapılan işkenceye tanık olanlar işkenceleri şöyle anlatıyor:
  • Irak televizyonu muhabiri Şauyb Bedreddin el Baz, işgal askerleri tarafından tutuklanıp Ebu Garib'e götürüldüğünde 12 yaşında bir kız çocuğunun "Beni çırılçıplak soydular, üstüme su döktüler" diye ağladığını duyduğunu ifade etti. Çocuk kamplarının varlığından bahseden Baz, 15 yaşında bir erkek çocuğunun sırılsıklam halde başına kukuleta geçirilmiş babasının yanına getirildiğini belirtti.
  • Kasım Mehaddi Hilas adlı Iraklı 15 yaşında bir Iraklı erkek çocuğa tecavüz edildiğini gördüğünü kaydetti. Hilas, "Gazete kağıtları ve çarşaflarla örtülen kapıların arkasından çocukların çığlıkları geliyordu" diye konuştu.
  • Başka bir Iraklı tutuklu Tahir Salman Davud, "İki çıplak çocuğun yüzleri birbirlerine dönük halde kelepçelendiğini gördüm. Bir ABD askeri onları dövüyordu ve başka askerler de fotoğraflarını çekiyordu. 3 kadın asker de onlara gülüyordu" dedi.


    1 Iraklı 1 milyar! İngiliz askerlerinin öldürdüğü 8 yaşında Iraklı bir kızın ailesine 390 sterlin (yaklaşık 1 milyar lira) ödendiği açıklandı. Basra'da evinin yakınlarında ölen Iraklı küçük kız Hanan Salih Matrud, İngiliz askerlerinin ateşinde ölmüştü. Kurşunun sekmesiyle karnından yaralandığı açıklanan Hanan kaldırıldığı hastanede can verdi. İngilis askerler, asıl ateşten önce uyarı açtıktıklarını söyleyerek kendilerini savunmaya çalıştı. Ancak görgü tanıkları olay anında sokakta yalnızca çocukların bulunduğunu kaydetti. Bunun üzerine İngiltere, Iraklı kız çocuğunun ailesine 390 sterlin verdi, ancak yasal bir sorumluluk kabul etmedi. İngiltere daha önce de öldürdüğü Iraklıların ailelerine şikâyette bulunmamaları için kan parası ödemişti. Galler Ulusal Partisi Plaid Cymru Partisi Milletvekili Adam Price, "Bu tür yasadışı ödemeler ailelerin acılarına acı ekliyor" diye konuştu. Öte yandan İngiliz askeri yetkililerinin, Irak'ta 23 Iraklı'nın ölümü hakkında başlatılan soruşturmayı durdurduğu duyuruldu.

    Türk şirketler: Gerekirse Irak'tan çekiliriz
  • Mersin'de bulunan Öztur Uluslararası Nakliyat Firması ve Kahramanlı Nakliyat Firmaları temsilcileri, Irak'ta kaçırılan iki şoförlerinin serbest bırakılması için gerekirse ülkedeki taşımacılık faaliyetlerine son vereceklerini bildirdiler. Irak'ta kaçırılan kamyon şoförü Abdulrahman Demir ve Sait Unurlu'ya 48 saat süre tanınmıştı.
  • Amerikan askerlerinin saldırdığı Felluce'de 12 kişi öldü. Önceki gece başlayan ve dün sabah devam eden saldırıda yaralı sayısının 39 olduğu açıklandı.
  • Bangladeş ve Cezayir, Suudi Arabistan'ın Irak'a Müslüman ülkelerden asker gönderme önerisine katılmayacağı belirtildi.
  • Samarra kentinde, devriye gezen Amerikan askerlerin saldırısında 1 direnişçinin öldüğü, 4 Amerikan askerinin yaralandığı kaydedildi.
  • Musul'da bir karakolun önünde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 5' kişi öldü, 53 kişi yaralandı.
  • Bir Lübnan vatandaşının Bağdat'ta kaçırıldığı belirtildi.
  • Başkent Bağdat'ta, Ebu Navas caddesinde dün sabah bir Amerikan konvoyunun geçmesinden hemen ardından bir bombanın patlaması sonucu 2 kişinin öldüğü bildirildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Emekli kardeş haydi birleş!

    SONRAKİ HABER

    Aydinlardan bariş mektubu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...