31 Temmuz 2004 21:00

Esnek çalışma övünç kaynağı!

Türkiye Maden-İş Soma Şube Başkanı Mehmet Saç, Bergama'daki siyanürcü şirket ile imzaladıkları sözleşmede yer alan esnek çalışmayı övünç kaynağı olarak gördü. Saç, performansa göre ücret değerlendirmesini savunduğu gibi siyanürcü şirketi de savundu.

Paylaş
Türkiye Maden-İş Soma Şube Başkanı Mehmet Saç, Bergama'daki siyanürcü şirket ile imzaladıkları sözleşmede yer alan esnek çalışmayı övünç kaynağı olarak gördü. Saç, performansa göre ücret değerlendirmesini savunduğu gibi siyanürcü şirketi de savundu. Eurogold, Normandy, Ovacık gibi adlarla Bergama'da yıllardır yasadışı bir şekilde siyanürle altın üretimi yapan şirket ile Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden-İş arasında 220 işçiyi kapsayan toplusözleşme geçen hafta imzalandı. Türkiye Maden-İş Soma Şube Başkanı Mehmet Saç'a göre sözleşmenin Türkiye'de örneği yok! "Biz Türkiye'de şimdiye kadar pek örneği görülmeyen bir sözleşme imzaladık. Performansa dayalı bir ücretlendirmeyi öngörüyor sözleşme" diyen Saç, işçi ücretlerinin 700 milyon ile 1 milyar 100 milyon lira arasında değiştiğini belirtti.

Madeni savundu Madenin kapatılması konusunda Danıştay kararını hatırlattığımız Saç, şunları söyledi: "Her şeyden önce işçinin hakkını savunurum, demiyorum. Kanunlarda zaten işçinin çıkarları kamunun çıkarlarının üstünde olamaz, der. Madenin kamu yararına olmadığına dair resmi bir belge getirsinler önüme, madene karşı işçilerle birlikte ilk önce biz yürüyeceğiz. Ama 1999 yılında TÜBİTAK'ça hazırlanan belge böyle demiyor." Saç, meslek örgütlerinin, üniversite ve bilim adamlarının madenin çevreye ve insana zarar verdiği yönünde hazırladığı raporları ise "Resmi nitelik taşımıyor" diyerek kabul etmedi.

Ya mahkemeler Son bir ay içerisinde Danıştay ve İzmir İdare Mahkemesi'nin madenin çalışmasında kamu yararının olmadığını vurgulayan kararlarını da resmi sayıp saymadığı yönündeki sorumuza ise "Mahkemenin kararı Başbakan'ın önündedir. Onun vereceği karar bizi bağlar" yanıtını verdi. Madenden çıkarılan işçilerle ilgili olarak patronla görüştüklerini ve 1 Ekim'e kadar işbaşı yapacakları konusunda anlaştıklarını da belirten Saç, bu işçilere işbaşı yaptırılmazsa üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'ten patronlara çağrı

SONRAKİ HABER

Türk-İş'in kuruluş yıldönümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...