31 Temmuz 2004 21:00

Aşiret dayanışması

CHP eski milletvekili Mikail Elçi, polis merkezini basarak oğlunu kaçıran ve hakkında çok sayıda iddia bulunan eski milletvekilli Mustafa Bayram'a sahip çıktı.

Paylaş
CHP'li eski milletvekili Mikail Elçi, polis merkezini basarak oğlunu kaçıran ve hakkında çok sayıda iddia bulunan eski milletvekilli Mustafa Bayram'a sahip çıktı. Elçi, "Mustafa Bayram'a siyasi amaçlı herhangi bir harekette bulunulduğu takdirde, aşiretlerle beraber müdahale etmeye hazırız" dedi. Elçi, "eroin olayının büyütüldüğünü" de iddia etti. Şehir Parkı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Elçi, Van'da geçtiğimiz günlerde Vali Hikmet Tan'a yönelik bombalı saldırı düzenlenmesi ve Hamit Bayram'ın Emniyet binasından kaçırılmasıyla ilgili iki önemli olayın yaşandığını ifade etti. Elçi'ye göre, Malatya'ya giden Hamit Bayram, "birkaç sivil polisin tuzağına düştü". Elçi, ilginç iddialarda bulundu: "Hamit Bayram bunların polis olduğunu bilmiyordu. Polisler Hamit Bayram'ı Malatya'dan Van'a getiriyorlar. Burada trafik bürosunda sivil memurlarla Hamit Bayram'ın yakınları karşılıklı tokat, yumruk atıyorlar. Hepsi bu kadar. Bu adli bir vaka. Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Cumhuriyet'in ilanından beri devam eden olaylardır."

Baykal'a yüklendi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da yüklenen Elçi, CHP'nin Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik bombalı saldırı ile ilgili bir çalışma yapmadığını belirterek, "Valiye yapılan saldırı devlete yapılmıştır. Müstakbel Deniz Baykal neden bunlarla ilgilenmiyor?" diye konuştu. "Mustafa Bayram'a çamur atmaya kalkmasınlar bu çamur tutmaz" diyen Elçi, Bayram'ın ailesinin Hamidiye Alayları'nı kuran ailelerden olmasını da olumlu bir olay gibi sundu. Elçi, Bayram'ın sıkıştırılmasıyla ilgili olarak "Bu durum devam ederse biz eski parlamenterler ve bölge aşiretleri müdahale etmeye hazırız" dedi. Öte yandan Elçi, çatışma döneminde 4 bin köyün boşaltıldığını da vurgulayarak, "Bu uygulama dikta rejimlerinde bile görülmemiştir" dedi. Baykal'ın göçe zorlanan 3 milyon insanın durumuyla neden ilgilenmediğini de sordu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Mamak çöplüğü patlayabilir' Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), yaz aylarında sıcaklık artışlarıyla halk sağlığını daha fazla tehdit etmeye başlayan Mamak çöplüğünün acilen kapatılmasını istedi. Çevre mühendislerine göre, çöplük Ümraniye'de yaşanan patlama benzeri bir tehlikeye doğru gidiyor, sorumluluk ise Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Burçak Karaman Uysal, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'nın yıllardır çözüm bekleyen sorunlarından Mamak Çöplüğü'nün yarattığı tehlikenin yaz sıcakları ile arttığına dikkat çekti. Mamak Çöp Döküm Alanı'nın halk ve çevre sağlığını tehdit ettiğini belirten Uysal, 1994 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan "Sincan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası" projesinin de büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki sorunlar yüzünden tamamlanmadığını dile getirdi. 1580 sayılı Belediye Yasası'na ve Katı Atıkları Kontrol Yönetmeliği'ne göre, atıkların giderimi ve uzaklaştırmasından büyükşehir belediyeleri sorumlu. Uysal, daha önce Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında çöplüğe ilişkin bir "kavga" yaşandığını hatırlattı. Bütün bu süre içinde Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunu yerine getirmedi.

Yazın tehlike fazla Odanın yaptığı araştırmalara göre, çöplükte atıkların rastgele depolanıyor ve çöplükte elle çöp ayrım çalışmaları yapılıyor. Dik bir yamaç üzerinde olan çöplük yağışlı dönemlerde korunamıyor. Çevre mühendisleri, geçmiş dönemlerde katı atıkların aşağı hareket ederek yayıldıklarını da hatırlattı. Katı atık dökümünün durdurulması gerektiğine işaret eden ÇMO Ankara Şube Sekreteri Burçak Karaman Uysal, iş makinalarının ve operatörlerin güvenliği için de acil önlem alınmasını istedi. Uysal'ın uyarıları bunlarla bitmiyor. Çöplükten sızan sular vadiye akıyor, insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu suyun, açılacak bir hendek aracılığıyla kanalizasyon şebekesine verilmesi gerekiyor. Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla bu tehlike de artıyor.

ÖNCEKİ HABER

Doğa için barış, insan için barış...

SONRAKİ HABER

Savaş hurdalarına inceleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...