31 Temmuz 2004 21:00

Sübvansiyonlarda anlaşmazlik sürüyor

Tarim sübvansiyonlari konusunda yaşanan sikinti nedeniyle tikanan Dünya Ticaret Örgütü görüşmelerinde anlaşmazlik sürüyor. 147 ülke temsilcileri çözüm için görüşmelerini sürdürüyor.

Paylaş
Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ), dünya ekonomisini canlandırmasını öngören yeni bir küresel ticaret anlaşmasının çatısı konusunda görüşmelerde ağır da olsa ilerleme sağlandığı bildirildi. DTÖ'de yaklaşik 14 saat görüşme ardindan bakanlarin hükümetleri ile görüş aliş verişinde bulunmak amaciyla toplantiya ara verdikleri belirtildi. Kanada Ticaret Bakani Jim Peterson yaptigi açiklamada, anlaşma konusunda daha fazla çaba harcadiklarini ifade ederken, Avrupa Birligi Tarim Komiseri Franz Fischer de anlaşmaya yakin olduklarini, paketin masanin üzerinde oldugunu, delegelerin hükümetlerine danişmalari için toplantiya ara verdiklerini, kendilerinin bekleyip görmek zorunda olduklarini kaydetti.

Tarim ürünleri Toplantida en duyarli konuyu tarim ürünleri oluşturuyor. Japonya ve Isviçre gibi ülkeler kendi yerel üreticilerini korumak amaciyla ithal edilen tarim ürünleri için yüksek gümrük vergilerini korumak istiyorlar. DTÖ üyelerine dün dagitilan taslak döküman, aralarinda Avrupa Birligi ve ABD'nin de olduğu ülkelerin büyük çoğunluğunca memnunlukla karşılanırken, bazı ülkeler metne yönelik endişelerinin olduğunu belirttiler. AB'nin dönem başkanligini yürüten Hollanda Ticaret Bakani Laurens Jan Brinkhorst yaptigi açiklamada, görüşmelerde üstesinden gelinmesi gereken konular olmakla birlikte dökümanin görüşmelere başlanmasi için iyi bir temel teşkil ettigini söyledi. Söz konusu anlaşmanin 147 üyeli DTÖ tarafindan kabul edilmesi halinde, uluslararasi ticarette bariyerlerin kaldirilmasini öngören mevcut ticaret görüşmelerine önemli bir adim teşkil edecek.

ÖNCEKİ HABER

Şener'den cari açık düzeltmesi

SONRAKİ HABER

Zamların önü açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...