31 Temmuz 2004 21:00

Maaşlari da vergilendirin

AKP Hükümeti ve Dünya Bankası'nın birlikte hazırladığı sosyal güvenlik reformunu "yetersiz ve cömert" bulan IMF, emekli maaşlarinin ve primlerinin vergilendirilmesini istedi.

Paylaş
AKP Hükümeti ve Dünya Bankası'nın birlikte hazırladığı sosyal güvenlik reformunu "yetersiz ve cömert" bulan IMF, emekli maaşlarinin ve primlerinin vergilendirilmesini istedi. Sözde reformda yer alan emeklilik yaşinin yükseltilmesi, maaş baglama oranlarinin düşürülmesini yeterli bulmayan IMF, başka reformlarin da şart oldugunu ileri sürdü. IMF bu yetersizligin giderilebilmesi için ilk olarak kisa vadede emeklilik maaşlarinin vergilendirilmesini istedi. AKP Hükümeti'nin gönderdiği IMF İcra Direktörleri'nin de onayladığı niyet mektubunda ise hazırlıkları süren sosyal güvenlik reformunun 2005 Ocak ayına kadar yasalaştırılacağı sözü verildi. IMF'nin raporunda da, 1999 yılında yapılan reforma rağmen sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olmadığı iddia edilerek, "Sürdürülebilirlik, uzun vadede zorunlu prim sürelerinin ve emeklilik yaşinin yeniden düzenlenmesiyle, kisa vadede de emekli maaşlarinin ve primlerin vergilendirilmesiyle daha iyi saglanabilir" denildi. Ayrıca "sosyal yönü güçlü" yeni ekonomik program hazırladığını ileri süren AKP, niyet mektubunda 2005 ve sonrasında da IMF ile yakın diyaloğun süreceğini, sıkı maliye politikalarına devam edileceğini vurguladı. Böylelikle hükümet IMF ile birlikte hareket edeceklerini de ortaya koymuş oldu. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti imzasını taşıyan ve IMF Başkanı Rodrigo de Rato'ya yazılan 8. gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubu IMF İcra Direktörleri tarafından onaylandı. IMF Başkanı Rato, onayın ardından yaptığı açıklamada vatandaşlar için zamlar, vergiler ve hak kayıpları anlamına gelen "mali disipline dikkat edilmesi" konusunda AKP'yi uyardı. Ayrıca Rato, AKP'nin halkı daha da yoksullaştırma adına yürüttüğü politikalardan "etkileyici" olarak söz etti. Rato uygulanan programa rağmen tek rahatsızlığın cari işlemler açığı olduğunu dile getirirken, cari açık riskinin engellenmesinin ise sıkı mali politikalarının devam etmesiyle olacağını ileri sürdü. Açıklamasında, yapısal reform programının aksamaması gereğini de savunan De Rato, bu alanda özellikle hükümetin üzerinde çalıştığı vergi ve sosyal güvenlik reformunun önemli olduğunu iddia etti.

Akaryakıta zam sinyali Öte yandan hükümet niyet mektubunda 29 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren akaryakıt zamlarının bütçe varsayımlarının altında kaldığını vurgulayarak, yeni bir zammın sinyalini verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan vergi paketi de hükümete ÖTV oranlarını istediği gibi artırma yetkisini verdi. Bu yetkiyle birlikte hükümet ÖTV miktarlarını artırarak hem akaryakıta hem de sigaraya yeni zamları rahatlıkla yapabilecek.


MOGHADAM: SONBAHARA KADAR NETLEŞİR IMF Türkiye Masası Şefi Reza Moghadam da ayrıntıya girmekten kaçınsa da sosyal güvenlik sisteminde değişikliğin şart olduğunu savundu. Moghadam AKP Hükümeti'nin birkaç ay içinde sonbahardan önce sosyal güvenlik sistemi reformunu karara bağlayacağını söyledi. Moghadam, "Sosyal güvenlik harcamalarındaki açık, neredeyse kamunun faiz dışı fazlasına eşit" diyerek, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik önlemlerin bütçe yapısı içinde bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekeceğini söyledi. Moghadam ayrıca, Türkiye'nin IMF ile ilgili kararın Eylül'de verilmesinin beklendiğini kaydetti.


NİYET MEKTUBUNDAKİ TAAHHÜTLER Toplam 17 maddelik niyet mektubunda dikkat çeken noktalar şöyle;
  • 2005 yilinda, siki maliye politikasina devam edilecek. 2005 ve sonrasinda IMF ile yakin diyalog sürdürülecek.
  • Aşamali olarak genel saglik sigortasi sistemine geçilmesi planlaniyor. 2004 yili eylül ayina kadar emeklilik sistemi reform stratejisine karar verilecek. Refom paketinin 2004 Aralik ortasi en geç 2005 Ocak ayinda TBMM'de kabul edilmesi bekleniyor.
  • Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve nihai olarak özelleştirilmelerine ilişkin stratejinin ana hatları, kısa süre içinde açıklanacak.
  • Bankacılık kanun taslağı eylül ayında TBMM'ye gönderilecektir.
  • Pamukbank'ın Halkbank ile entegrasyonuna ilişkin düzenlemeler ağustos sonuna kadar tamamlanacak.
  • Yıl sonuna kadar Türk Telekom ihalesine çıkılması planlanıyor.
  • Petkim ve THY'de yüzde 10-15 hissenin halka arz planları yapılıyor.
  • Milli Piyango'nun satışına TBMM onayı bekleniyor.
  • İleriye dönük öncelikler, vergi reformu, yükü karşılanabilecek bir sağlık ve sosyal güvenlik reformuyla, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasının tamamlanması üzerinde odaklandı.
  • Petrol ürünlerinden alınan maktu vergiler, 29 Temmuz 2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere artırıldı ve bu artış bütçe varsayımlarının bir miktar altında kaldı. Maktu vergilerin bütçe varsayımlarıyla uyumlu olarak ayarlanması yapısal kriter olmaya devam edecek.
  • Vakıfbank için danışman tutma aşamasına gelindi. Vakıfbank'taki çalışmalar 2004 yılı Eylül ayı sonuna kadar tamamlanacak.

  • ÖNCEKİ HABER

    'İslam gücü' planına tepki

    SONRAKİ HABER

    Şener'den cari açık düzeltmesi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...