30 Temmuz 2004 21:00

Kamuya yatırım yapılmıyor

Hükümetler, özel sektörün önünü açmak amacıyla yıllardır kamu sağlık yatırımlarını ihmal ediyor. Kamudan özele, özelden yurtdışına kaynak aktarımı nedeniyle, sağlık sektöründe dönen paranın beşte biri yurtdışına gidiyor.

Paylaş
AKP Hükümeti, kamu hastanelerini ihaleye çıkartmak suretiyle parça parça özel sektöre devrederken; rakamlar, kamu sağlık yatırımlarının yıllardır ihmal edildiğini gösteriyor. Sağlık hizmetlerini piyasalaştırma mantığıyla yürütülen politikalar nedeniyle kamu sağlık yatırımları halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak kalırken, yaratılan boşluk özel sağlık yatırımlarıyla dolduruluyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin yaklaşık 200 milyar dolar olan ulusal gelirinin yüzde 3-4'ünün sağlığa ayrıldığını bildirdi. Kamu sağlık yatırımlarının 1980-88 yılları arasında toplam kamu yatırımlarının yüzde 1.2 ila 2'si arasında kaldığını bildiren Hamzaoğlu, 1992 yılından sonra nispeten artarak yüzde 3'ü aştığını ve 2001'de ise yüzde 5.4'e ulaştığını söyledi. Hamzaoğlu, bunun anlamının kamu sağlık yatırımlarının 1980-89 arasında 200, 1989-92 arasında 300 milyon doların altında kalması ve sadece 1998-99'da 600 milyon doları aşması olduğunu kaydetti. 2001 yılı miktarının ise 475 milyon dolar olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şunları söyledi: "1980-2001 yılları arasında kamu sağlık yatırımlarının toplamı 6.2 milyar dolardır. Bu yatırımlar kamu sağlık hizmetlerinin genişlemesi için yeterli olmamıştır. Kamu sağlık yatırımları yıllar içinde artsa da halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmış, yaratılan boşluk özel sağlık yatırımlarıyla doldurulmuştur. Bir devlet politikası olarak çökertilen kamu sağlık sektörü karşısında devlet eliyle özel sağlık sektörü seçenek haline getirilmiştir."

Tıbbi teknoloji Prof. Dr. Hamzaoğlu, Türkiye'nin sağlık alanındaki ilaç ve tıbbi teknoloji ihtiyaçlarını genel olarak yurtdışından karşıladığını da dikkat çekti. Ülke içinde üretim olmasına rağmen ihracatın çok yetersiz kaldığına değinen Hamzaoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye ilaç ve tıbbı teknoloji ithalatında ilk 20 ülke arasında bulunuyor. Tıbbı ihracatta ise hiç adı geçmiyor. Tıbbi ithalat, ihracatın 11 misline ulaşmıştır. Sağlık sektöründe dönen paranın beşte birinden fazlası her yıl yurtdışına akıtılmaktadır. Türkiye sağlık sektörünün modernleşmesi ve büyümesi, kamudan özele, özelden yurtdışına kaynak aktarımı mekanizması temelinde gerçekleşmiştir. Sağlık Bakanlığı ise bütünüyle işlevsiz bir kuruma dönüşmüştür. Sonuçta, 1980 ile başlayan süreçte kamu sağlık harcamaları artmasına karşın kamu sağlık hizmetleri ve kamu sağlık kurumları adeta çökertilmiştir."

ÖNCEKİ HABER

Halk Munzur'a sahip çıkıyor!

SONRAKİ HABER

'Bir yakınınız o trende olabilirdi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...