30 Temmuz 2004 21:00

Ukrayna da Irak'tan çekiliyor

Son günlerde NATO ve Avrupa Birliği'ne karşı aldığı tavırla dikkat çeken Ukrayna hükümeti, önemli bir adım daha atarak, Irak'taki askerlerini geri çekmeyi planladığını ilan etti.

Paylaş
Son günlerde NATO ve Avrupa Birliği'ne karşı aldığı tavırla dikkat çeken Ukrayna hükümeti, önemli bir adım daha atarak, Irak'taki askerlerini geri çekmeyi planladığını ilan etti. Yetkililer, Irak'taki askerlerin kademeli olarak geri çekilmesi konusunda ABD ve Polonya ile görüştüklerini açıkladılar. Ukrayna Savunma Bakanlığı, belli tesislerin korunması gibi görevleri şimdiden Iraklı askerlere devrettiklerini açıklayarak, Irak-İran sınırındaki devriyelerin de Ukrayna'dan alındığını bildirdi. Savunma Bakanı Yevgen Marçuk, konuyla ilgili müzakerelerin yıl başlarında Varşova'da başladığını, geçen ayki NATO zirvesinde de devam ettiğini dile getirdi.

Seçim manevrası ABD önderliğindeki Irak işgaline karşı çıkan Ukrayna, Amerika'yı "kızdırmamak" ve Saddam Hüseyin rejimine radar sistemleri satıldığı iddiasını gündemden düşürebilmek için, Irak'ın güneyine 1650 asker göndermişti. Iraklı direnişçiler; bugüne dek 7 Ukrayna askerini öldürdü, 20 civarında askeri de yaraladı. Halkın tepki gösterdiği konuşlandırma, 31 Ekim'deki devlet başkanlığı seçimleri yaklaştıkça gündemin üst sıralarına yükseldi. Devlet Başkanı Leonid Kuçma, seçimlerde şimdiki başbakan Viktor Yanukoviç'i destekliyor. Rusya da, Yanukoviç'in yanında. Batılı ülkelerin ise, muhalif lider Viktor Yuşçenko'ya destek verdiği belirtiliyor.

Felluce'ye saldırı Bu arada, Amerikan işgal kuvvetleri, bir kez daha Felluce kentini hedef aldı. Önceki akşam kentteki bir bina hava bombardımanıyla yerle bir edildi. Kara saldırısına ise, ABD askerlerinin yanı sıra "Irak ordusu" da katıldı. Felluce Devlet Hastanesi doktorlarından Bilal Casim, saldırılarda 13 kişinin öldüğünü, 13 kişinin yaralandığını söyledi. Irak İçişleri Bakanı Felah Hasan El Nakıb ise, polisin son baskınlarda 270 direnişçi yakaladığını söyledi. El Nakıb, direnişçileri "terörist" olarak nitelendirdi.

Konferans ertelendi Amerikan desteği ile düzenlenen ve "Irak'ın siyasi geleceğinin ele alınacağı" Irak Ulusal Konferansı ise, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın isteği üzerine ertelendi. Hazırlık komitesi sözcüsü Abdulhalim El Ruhaymi, "Annan'dan konferansın ertelenmesini isteyen bir mektup aldık" dedi. Annan'ın gönderdiği mektupta, Iraklı bazı partilerin bu sürece katılmak istemedikleri ve kendisinin bu partileri ikna etmek için zaman istediği belirtiliyor. Bugün başlaması gereken konferansın, iki hafta sonra yapılması planlanıyor.

200 Ürdünlü şoför öldürüldü Diğer yandan, Amerikan saldırısının başlamasından bu yana, Irak'ta çalışan 200 Ürdünlü kamyon şoförünün öldürüldüğü, 600 kadarının ise soyulduğu bildirildi. Ürdün Kamyoncular Sendikası Başkanı Abdülrahim Cemal, silahlı soygun ve Amerikan saldırıları nedeniyle, çok sayıda Ürdünlünün can verdiğini dile getirdi. Cemal, Mart 2003'te başlayan hava bombardımanı sırasında, Irak'taki Ürdün kamyon filosunun önemli bir kısmının tahrip edildiğini anlattı.

Hintli köylüler eylem yaptı Hindistan'ın kuzeyinde, Irak'ta 3 Hintlinin rehin alınmasını protesto eden köylüler, 22'si İngiliz 37 yabancı turisti alıkoydu. Hükümetin rehinelerin bırakılması için çaba göstermesini isteyen köylülerin kısa süreli eylemi, polis tarafından sona erdirildi.


NATO KİLİTLENDİ! NATO bünyesindeki Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), Irak'taki "güvenlik birimleri"nin eğitimine destek amaçlı operasyonların somut uygulama şekillerini karara bağlayamıyor. İttifak üyesi 26 ülkenin daimi temsilcilerinden oluşan NAC, konuyu sonuçlandırmak amacıyla üç günde 6 olağanüstü toplantı yaptı. Ancak Fransa'nın başını çektiği Avrupa ülkeleri, ABD'nin, Irak polisinin Irak toprakları içinde NATO tarafından eğitilmesi talebini reddettiler. NAC dün sabah tekrar toplanarak sorunu ele aldı. Ancak Avrupalıların, Iraklıların eğitimi için görevlendirilecek birimlerin komutasına yönelik itirazları bulunuyor. ABD, söz konusu komutanın, Irak'taki işgal gücüyle bütünleşmesini istiyor. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'a "sürpriz" bir ziyarette bulundu. Powell, Iraklı yetkililerle görüştü.


Bush ambargoyu kaldırdı ABD Başkanı Bush, babasının 14 yıl önce Irak'a yönelik getirdiği ambargoları kaldırdı. Bush, Körfez Savaşı öncesinde uygulanmaya başlanan ambargolara, Saddam Hüseyin rejiminin sona ermesi nedeniyle artık ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Daha önce Hazine Bakanlığı tarafından alınan ambargoları kaldırma kararı, böylece resmiyet kazanmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

Kerry:
   Ben Bush'tan daha iyi savaşırım!

SONRAKİ HABER

Belçika'da fabrika havaya uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...