30 Temmuz 2004 21:00

Kerry:
   Ben Bush'tan daha iyi savaşırım!

Bush'un rakibi olan Senatör John Kerry, halka hitabında Vietnam 'kahramanlıklarını' anlattı, orduyu güçlendirip 'terörle daha iyi savaşacağını söyledi.

Paylaş
ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry, beklenen konuşmasını yaptı. Kerry, partisinin Boston'da düzenlenen ulusal konvansiyonunda, savaş ve saldırı politikalarını "Bush'tan daha iyi yürüteceği" mesajını verdi. Konvansiyonda resmen başkan adayı olan Senatör Kerry, önceki akşamki konuşmasına, asker selamı vererek başladı ve ilk sözü, "Ben John Kerry, göreve hazırım" oldu. Kerry, kendi liderliğinde ABD'nin "istediği zaman değil, mecbur kaldığı zaman" savaşa gireceğini söyledi. Hemen ardından, kendi başkanlığında ABD'nin "güç kullanmaktan hiçbir şekilde çekinmeyeceğini ve herhangi bir saldırının hızlı ve kuvvetli tepki göreceğini" vurguladı.

Orduyu güçlendirecek Yaklaşık bir saat süren konuşmada Vietnam'daki 'kahramanlıklarını' hatırlatan Kerry, "Gençken bu ülkeyi savundum, başkan olarak da savunacağım" diyerek, 2 milyona yakın Vietnamlının öldüğü Amerikan saldırısını "vatan savunması" olarak gösterdi. Başkanlığında ABD'nin "güçlü uluslararası ittifaklar kurarak tek yanlı davranmayacağı" ve orduyu daha da güçlendireceği sözünü veren Kerry, "Biz korkulan değil gıptayla saygı duyulan bir ülke olmalıyız" ifadesini kullandı. İstihbarat sistemini reformdan geçirme vaadinde bulunan başkan adayı, böylece "politikaların gerçekler tarafından belirlenmesini ve gerçeklerin politika tarafından çarpıtılmamasını" sağlayacağını dile getirdi. Böylece, rakibi Bush'un Irak işgalini "yanlış istihbaratla başlattığını" ima etmiş oldu.

Halka vaatler Kerry'nin halka verdiği vaatlerden bazıları şöyle:
  • Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabaları yoğunlaştırılacak. Böylece, İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler üzerindeki baskının artırılacağı ima ediliyor.
  • Özel Kuvvetler mensuplarının sayısı iki katına çıkartılacak.
  • Ortadoğu petrolüne olan bağımlılığa son verilerek alternatif enerji türlerine yönelinecek.
  • Orta sınıfın vergilerinde indirime gidilecek, buna karşılık yılda 200 bin dolardan fazla kazananların vergileri artırılacak.
  • Bütçe açığı dört yılda yarıya indirilecek.

    Kampanya gezileri Konvansiyonun sona ermesiyle birlikte, Kerry ve yardımcısı Senatör John Edwards, ABD'yi doğu kıyısından batı kıyısına kadar katedecek ve 21 eyaleti kapsayacak kampanya gezisine hazırlanıyor. Teksas'taki çiftliğinde yaptığı tatili bitiren ABD Başkanı Bush da, kampanyasına ülkenin orta-kuzey bölgesindeki eyaletlerle devam edecek. Cumhuriyetçi Parti'nin ulusal konvansiyonu da, ağustos sonunda New York'ta yapılacak.


    'İkisi de aynı' Demokrat Parti Konvansiyonu'nun kapanış gününde sokaklara dökülen savaş karşıtları, bir ABD bayrağının yanı sıra Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ve Demokrat başkan adayı senatör John Kerry'nin maketini yaktı. Boston polisi, gösteriye sert müdahale etti. Önceki günkü gösteride 400'u aşkın protestocu, kent sokaklarında yürüdükten sonra kongrenin yapıldığı Fleet Center yakınında durduruldu. Buradaki polis saldırısında bazı göstericiler yaralandı, çok sayıda protestocu kelepçelenerek götürüldü. Bu arada göstericiler, bir yüzünde Bush'u, diğer yüzünde Kerry'yi gösteren bir maketi ateşe verdiler.

  • ÖNCEKİ HABER

    Ambargo sorunu büyütür

    SONRAKİ HABER

    Ukrayna da Irak'tan çekiliyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...