29 Temmuz 2004 21:00

Belediye işçisi kazanacak

Bolu Belediyesi işçileri, işten atılmaları üzerine başlattıkları oturma eylemini sürdürüyor. Sabaha kadar eylem yerinden ayrılmayan işçiler, bugün belediye önünde eylem yapacak. Eyleme çalışan işçiler de işbırakarak katılacak.

Paylaş
Bolu Belediyesi'nden atılan işçilerin, belediye binası önünde başlattıkları oturma eylemi sürüyor. Bir süre önce sürdürdükleri direnişi kazanımla sonuçlandıran Bol-Pat işçileri de belediye önünde sabahladı. "Belediye işçileri de kazanacak" diyen Bol-Pat işçileri, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Belediye-İş Bolu Şube Başkanı Erdoğan Kefeli, Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz ile işçilerin işten atılmaması için önceki gün son bir kez görüştü. Ancak Yılmaz kararında ısrar etti. Bunun üzerine Erdoğan Kefeli, Başkan Yılmaz'a "İşçilere çıkış tebligatlarını 'ekmeğinizi elinizden alan kişi benim' diyerek siz verin. Üyelerimiz çıkış tebligatlarını başkasından almayacaklar" dedi. Belediye Başkanı'nın çıkışları kendisinin tebliğ etmesini bekleyen işçiler, oturma eylemi başlattı. Önce belediye binasının içinde, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın odasının bulunduğu koridorda eylem yapan işçiler, mesai saati sona erince dışarı çıktılar. Akşam saatlerinde işçilerin ailelerinin de eyleme katılması üzerine Erdoğan Kefeli, "Evde ekmeği paylaştığımız eşimizle, çocuğumuzla artık mücadeleyi de paylaşacağız" dedi. İşçiler, eylem süresince "Yılmaz istifa", "Yalancı Başkan", "Yüreksiz Başkan" sloganlarını attı. Yılmaz kayıp! Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise belediyeden kaçarcasına ayrılıp sırra kadem bastı. Cep telefonundan kendisine ulaşılamayan Yılmaz'ın, birkaç günlüğüne Bolu dışına çıkacağı söylentileri dolaşıyor.

Polis barikatı Polis belediyeye girmek isteyenlere engel oluyor. Sadece fatura ödemeye gelenleri, faturalarını göstermek kaydıyla, içeri alan polis, aksi taktirde "Başka bir gün gelin" diyor. Polis, işçilerin ailelerini de dışarı çıkarmaya çalıştı.

Sabaha kadar Sabaha kadar belediyenin önünden ayrılmayan işçilere, gün boyunca destek geldi. Destek verenler arasında bulunan AKP Bolu Belediye Meclisi Üyesi Avukat Mehmet Emingüz, "Burada insan emeği, insan unsuru varsa burası önemlidir. Bana göre fevri davranıldı. Ben bilirim, ben yaparım yaklaşımı her zaman zararlıdır. Siz de fevri çıkışlar yapıp, haklıyken haksız duruma düşmeyin. Yasal yollarla, demokratik tavrınızla mücadele edin. Elimden üzüntünüzü paylaşmaktan başka bir şey gelmiyor" diye konuştu. Emek ve Demokrasi Platformu da işçileri ziyaret ederek destek verdi. Emeğin Partisi ve Emek Gençliği üyeleri ise işçilerle birlikte belediye önünde sabahladı. İlerleyen saatlerde üniversite öğrencileri işçilere bir mini konser verdi.

'Şimdi sıra bizde' Bolu Patates Fabrikası (Bol-pat) işçileri de dün gece saat 02.00'de iş çıkışında belediye önüne gelerek işçilerle birlikte sabahladı. Bol-Pat işçileri, "Onlar bizden desteklerini esirgemediler, şimdi sıra bizde. Bol-Pat kazandıysa belediye işçileri de kazanacak, önemli olan işçilerin dayanışması" dediler.


Bolu'nun milletvekili yok!
  • Kendileriyle birlikte işten atılan 2 yöneticinin neden hâlâ belediye araçlarını kullandığını soran işçiler, "Artık 119 değil 117 kişinin mücadelesini vereceğiz! Onlarda para var. Onlar açın halinden anlamazlar" dediler.
  • İşçilerden birinin, Belediye Başkanlığı'nda bulunan AKP milletvekiline yönelttiği "Bolu'da milletvekili olduğunu kim söylüyor? Bolu'da milletvekili var diyen kim?" sorusu ise yanıtsız kaldı.
  • Haberlerine yer vermeyen basın mensuplarını "Başkanın adamları" olarak nitelendiren işçilerle, gazeteciler arasında ufak bir tartışma yaşandı.
  • Bir süre önce İçişleri Bakanlığı'nca getirilen polisin çekim yapması yasağı ihlal edildi. Bir polis memuru, basın mensubu gibi davranarak çekim yaptı.
  • Atılan işçiler arasında Bolu Belediyesi Halk Otobüsleri (ESOT) şoförleri de vardı. Belediye Meclisi'nin dün yapılan toplantısının ilk maddesinin ESOT'un özelleştirilmesi olması ise dikkat çekiyor.
    İsmail Karasu isimli temizlik işçisi, çocuklarının böbrek hastası olduğunu belirterek, "Bugün eşimi ve kızımı alarak Belediye Başkanı'yla görüşmeye gittim. Başkan 'Bana ne, ben ne yapabilirim' dedi. Eğer çocuklarım diyalize girmezlerse bu onlar için hayati tehlike teşkil eder ve bunun tek sorumlusu Alaaddin Yılmaz'dır" dedi.
  • 67 yaşındaki işçi emeklisi Hasan Fedakar, banka soymadıklarını, belediyeyi hortumlamadıklarını belirterek, "Ankara'daki siyasiler uyuyor mu?" diye sordu. Fedakar, "26 sene devlete hizmet verdikten sonra bize verilecek olan ödül çocuklarımızın işten çıkartılması mıydı!" dedi.
  • Atılan işçilerden Uğur Çelik'in babası Şerafettin Çelik ve annesi Neside Çelik, komşuları ve akrabalarıyla birlikte gece geç saatlere kadar işçilerle birlikteydi. Şerafettin Çelik duygularını şöyle anlattı: "Ben sadece oğlum için gelmedim. 117 işçi için geldim. Onlar Bolu'nun evlatları. Ben de Bolulu olduğum için buradayım. Ancak halk duyarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Yerel basın ve televizyonlar işçilere ya yer vermiyor ya da çok az değinip geçiyor. Son ana kadar 'Acaba Belediye Başkanı insafa gelir mi' diyordum. Ama Yılmaz insafsız çıktı."

  • ÖNCEKİ HABER

    'CHP'de kıyım operasyonu'

    SONRAKİ HABER

    Altınbaşak işçilerine destek

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...