28 Temmuz 2004 21:00

Irak kan gölüne döndü

Irak'ta dün meydana gelen patlama ve çatışmalarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bakuba'da polis olmak için başvuru yapılan karakola düzenlenen intihar saldırısında 68 kişi, Suvariye kentinde 42 kişi öldü.

Paylaş
Irak, son ayların en kanlı gününü dün yaşadı. Dün başkent Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba'da bir polis karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 68 kişi öldü. Sağlık bakanlığı yetkilileri ve Amerikan ordusu, polis olmak isteyen Iraklıların başvuru yaptıkları El Nacda karakolu yakınındaki saldırıda en az 56 kişinin yaralandığını belirtti. Patlama anında polis olmak için karakol önünde bekleyen birçok gencin bulunduğu, ayrıca bölgeden geçen bir otobüsteki 21 kişinin de ölenler arasında olduğunu bildirdi.

Suvariye'de 42 ölü Suvariye kenti yakınlarında yine dün sabah meydana gelen çatışmada 7 Iraklı asker ve 35 direnişçi öldü, 10 Irak askeri yaralandı. Irak'taki işgal ordusu sözcülerinden Polonyalı Yarbay Artur Domanski, ABD özel kuvvetleri ve Ukrayna askerlerinin de katıldığı çatışmalarda yabancı askerlerden ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti. 40 kadar direnişçinin çatışmanın ardından tutuklandığı kaydedildi. Başkent Bağdat da büyük bir patlamayla sarsıldı. Olayda biri çocuk 2 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi. Hastane kaynakları, kent merkezindeki bir mahalleye fırlatılan roketin patlaması sonucu ölen çocuğun 13 yaşında olduğunu duyurdu. Balad-Ruz kentinde de Amerikan askerlerinin devriye gezdiği sırada patlayan bomba sonucu 1 ABD askeri öldü. Kuzeydeki Kerkük'te ise, boru hattı yakınlarına bomba yerleştirmeye çalışan 2 direnişçi, bombanın erken patlaması sonucu hayatını kaybetti. Kentte işinden çıkan bir polisin de öldürüldüğü açıklandı. Amerikan kuvvetleri, Ramadi'de açtıkları rastgele ateşte bir kadını öldürdü, üçü çocuk 4 kişiyi yaraladı.


Ürdünlü şirket Irak'tan çekiliyor
  • Irak'ta kaçırılan iki Ürdünlü şoförün çalıştığı Ürdün firması, rehinelerin salıverilmesi için Irak'taki çalışmalarına son vereceklerini açıkladı. Ürdün firması Rami El Kuveys'in Başkanı Rami el Kuveys, "Şirketin Irak'taki çalışmalarını insani nedenlerle durduruyorum ve Irak'taki şirket binalarını boşaltıyoruz"dedi.
  • Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Latifiye'de 7 Mayıs'ta öldürülen Polonya televizyonu TVP'nin muhabiri ile Cezayir kökenli montajcısının katillerinin öldüğü bildirildi.
  • Irak Ulusal Konferansı'nın 31 Temmuz'da başlayacağı açıklandı. Organizatörler, konferansın 3 gün süreceğini belirtti.
  • ABD, İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü'nün Irak'ta sürgünde bulunan 4 bin üyesine özel statü vererek koruma altına aldığını açıkladı. İran hükümeti, Amerika'ya sert tepki gösterdi ve bu tutumun, 'terörle mücadeledeki ikiyüzlülüge' işaret ettiğini bildirdi.


    FRANSA'YA ABD BASKISI NATO'nun Irak topraklarına girerek "güvenlik güçleri"ni eğitmesine ilişkin Amerikan talepleri, Fransa engeline takıldı. Önceki akşam yapılan NATO toplantısından sonuç çıkmadı ve görüşmeler dün devam etti. ABD ve İngiltere, NATO'nun Irak'a girmesinde ısrar ediyor. Fransa ise, İstanbul zirvesinde varılan mutabakatta sadece, "NATO'nun Irak güvenlik güçlerini Irak dışında eğitmesi"ne izin verdiğini dile getiriyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Ukrayna uyarısı

    SONRAKİ HABER

    Bir bisikletten düşmesi eksik!..

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...