27 Temmuz 2004 21:00

Memura çipli takip

Meksika'da kaybolan köpeklerin bulunması için üretilen çipler, memurlara takılmaya başlandı. Ülkenin Başsavcılık binasında çalışan 160 memurun koluna giriş çıkışları denetlemek için çip yerleştirildi. Uygulamanın yaygınlaşacağı bildiriliyor.

Paylaş
Meksika'da, ülkenin Başsavcılık binasında çalışan 160 memurun koluna giriş çıkışları denetlemek için çip yerleştirildi. Şimdiye dek hayvanlarda kullanılan vücuda iliştirilmiş güvenlik çipi teknolojisi ilk kez insanlarda da uygulanmış oldu. Başsavcılık personelinin koluna takılan çipleri Meksikalı Solusat şirketi üretiyor. Assocıated Press'in haberine göre Memurlar, kollarındaki çipleri okuyan tarayıcılardan geçerek, gizli bilgilerin saklandığı odalara giriyorlar. Memurların koluna takılan pirinç tanesi büyüklüğündeki çiplerin tanesinin 150 dolar değerinde olduğu kaydedildi. Ülkede yeni çıkan Bilgi Koruma Kanunu uyarınca takılan çiplerden bir adet de Başsavcı Macedo de la Concha'nın koluna yerleştirildi.

Herkes çiplenecek Çipler, korumalı dosyaların bulunduğu odalara kimin, ne zaman girdiğini gösteriyor. Üst düzey memurların sürekli olarak yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldiği Meksika'da, hükümet kendi çalışanlarına bu şekilde gözlem altına almayı planlıyor. Meksika'da üst düzey askeri personel ve polis memurları ve Başkan Vicente Fox'un ofisinde çalışan memurların da kollarına yakın zamanda çip takılacağı belirtildi. Kol derisinin hemen altına yerleştirilen çipler kapılardaki özel elektromanyetik tarayıcılarda Radio Frequency Identification (RFID) denilen bir metodla okunuyor. Köpekler için tasarlanmıştı! Çiplerin üreticisi Applied Digital Solutions firması ürünün esasen kaybolan köpeklerin bulunması için tasarlamıştı. Ancak, pratikte büyük ilgi gören çipler, şimdi değerli eşyalara takılıyor ve çalınma durumlarında eşyanın küresel konumlandırma ile yeniden bulunmasında kullanılıyor. Meksika'da özellikle değerli mücevherler ve lüks otomobillere bu çiplerden monte ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

DİSK, eylüle hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Ukrayna uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...