27 Temmuz 2004 21:00

Kapıları halka kapattılar

ABD tezkeresini ve IMF yasalarını çıkarmakta tereddüt etmeyen Meclis, milyonlarca kişinin taleplerini dikkate almadı. Savaşa ve bazı yasalara karşı verilen dilekçeler, Meclis'te gündem konusu dahi yapılmadı.

Paylaş
ABD'nin istediği tezkereyi, IMF'nin istediği yasaları çıkaran Meclis bir tek kendisini seçen vatandaşın dertlerini dinlemedi. Meclis'e verilen 3 milyonu aşkın dilekçenin çoğunluğu savaşa karşı karar alınması ve Irak işgaline karşı çıkılması talebini içeriyordu. Ama Meclis, 1 milyon kişinin talebini genel kurulda görüşmeye değer bile bulmadı. Bir yıl içerisinde 500'den fazla yasayı çıkarmakla övünen Meclis'in kapıları halkın taleplerine tamamen kapatıldı. Halkın milletvekillerinden beklentisini öğrenebilmek için TBMM Dilekçe Komisyonu'na bakmak yeterli. Komisyona gelen milyonlarca dilekçe, hükümetin halkın sorunlarına ne derece uzak olduğunun da bir göstergesi.

3 milyon dilekçe TBMM Dilekçe Komisyonu'na bu yasama yılı içerisinde toplam 3 milyon 58 bin 793 dilekçe geldi. Komisyona, kişisel sorunları içeren dilekçelerin yanında yoğun olarak ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlar karşısında hükümetten istenenlerin sıralandığı dilekçeler geldi. Bunların başında da ABD'nin istediği tezkerelere ve Irak işgaline destek verilmemesi talebi bulunuyor. 1 Mayıs'ın tatil günü olması, kamu yönetimi reformunun yasalaştırılmaması, NATO zirvesinin iptali, özelleştirmelerin durdurulması gibi talepler de ön sıralarda. Ayrıca meslek unvanının değiştirilmesini talep eden, beldesinde oturmayanların seçimde oy kullandığını bildiren, bedelli askerlik, cuma günü mesai saatlerinin namaz vaktine göre düzenlenmesi gibi taleplerin yer aldığı toplam 49 konuda dilekçe gönderilmiş.

ÖNCEKİ HABER

Avanak Avni öksüz kaldı

SONRAKİ HABER

'Terör mağdurlarına'
   tazminat ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...