27 Temmuz 2004 21:00

Avanak Avni öksüz kaldı

Karikatür sanatının usta ismi; Gırgır'ın, Avanak Avni'nin Utanmaz Adam'ın yaratıcısı Oğuz Aral, Bodrum'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Paylaş
Türk karikatür sanatının en büyük ustalarından Oğuz Aral, önceki akşam Bodrum'da yaşamını yitirdi. Kalp krizi geçiren Oğuz Aral, Özel Bodrum Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı. Sanatçı tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. 1936 yılında Silivri'de doğan Oğuz Aral İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrıldı. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizen sanatçı Gün gazetesinde "Gırgır" adıyla bir güldürü sayfası düzenledi. Oğuz Aral'ın unutulmaz karakterlerindendir Avanak Avni. Bir yıl sonra sayfayı aynı adla haftalık güldürü dergisine dönüştürdü. Yazı ağırlıklı, güncel, halkın anlayabileceği bir karikatür anlayışına önem veren Gırgır dergisi 70'lı yıllarda dünyanın en çok satan 3. mizah dergisi unvanını kazandı. Gırgır dergisinde, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcüyü yetiştirip, kamuoyuna tanıttı. Mayk Hammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam, Avanak Avni gibi çizgi roman ve öyküleriyle geniş bir okur kitlesi tarafından tanındı.

12 Eylül darbesi Muhalif tavrıyla da bilinen Gırgır dergisi 12 Eylül döneminde kapatılan ilk yayın organlarından biri oldu ve dergi aynı dönemde birçok kez soruşturmaya uğradı. Tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmalar yapan ünlü sanatçı 1960'lı yılların sonunda 5 adet çizgi film yaptı. Oğuz Aral, Hürriyet gazetesinde "Huysuz İhtiyar" ismiyle köşe yazıları yazıyordu. Oğuz Aral, Müşfik Kenter'in oynadığı "Huysuz İhtiyar" adlı tek kişilik komediyi de yazıp yönetmişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, karikatürist Oğuz Aral'ın vefatıyla, kültür ve sanat dünyasının çok önemli bir sanatçıdan yoksun kaldığını belirtti. Erinç, yaptığı açıklamada, Türk karikatürcülüğünün efsaneleşen isimlerinden biri olan Oğuz Aral'ın ölümüyle medya dünyasının çok üzücü bir kayıpla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Hüseyin Baradan, çekildi aradan

SONRAKİ HABER

Kapıları halka kapattılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...