27 Temmuz 2004 21:00

Muş'ta su zehir akıyor

Muş'ta 400'e yakın evin ve 1 okulun içme suyuna kanalizasyon suyu karışıyor. İçme suyu boruları, kanalizasyon sularının içinden geçiyor.

Paylaş
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, 400'e yakın evin ve 1 okulun içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını söyledi. Muş Sağlık Müdürü Kenan Polat da kent merkezi suyunun yüzde 80-90'ının mikroplu olduğunu bildirdi. Belediye Başkanı Dede, il merkezindeki kanalizasyon sularıyla içme suyunun birbirine karıştığını belirterek, halk sağlığının tehlikede olduğunu ifade etti. Yaklaşık 700 öğrencinin eğitim gördüğü Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile 400'e yakın evin içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını belirten Dede, kanalizasyonun açıktan akması ve sıcak hava nedeniyle şehir merkezine de pis koku yayıldığını söyledi. Dede, "İlimizin kanalizasyon şebekesi 1978 yıllarında yapılmış. Günün şartlarına göre 26 yıl önce yapılan şebeke, ihtiyaca cevap veremez halde. Birçok içme suyu borusu, kanalizasyon sularının içinden geçiyor. İçme suyu borularının eski oluşu da kanalizasyon sularının içme suyuna karışmasına neden oluyor" dedi.

Atık su projesi Sorunun çözümü için kanalizasyon ve atık su projesi hazırladıklarını belirten Dede, 10 trilyon 500 milyar liralık projenin tamamlanması halinde, ilin 2050 yılına kadar altyapı ve içme suyu sorununun çözüleceğini bildirdi. Belediyenin imkânlarıyla altyapı sorununun çözülemeyeceğini vurgulayan Dede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyu ileterek, sorunun çözümü için destek isteyeceğini kaydetti. Dede, kanalizasyon ve atık su projesinin yapılamaması halinde, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile 400'e yakın evin içme suyu ihtiyacının itfaiye araçlarıyla karşılanacağını sözlerine ekledi. 68 bin nüfuslu Muş'taki 13 mahalleden 10'unun içme suyunun mikroplu olduğu öğrenildi.

Tahlillerden mikrop çıktı Muş Sağlık Müdürü Kenan Polat, şehir merkezinin yüzde 80 ila 90'ına yakın bölümündeki içme suyunun mikroplu olduğunu söyledi. İl genelinde yapılan içme suyu tahlillerinde suların mikroplu olduğunun tespit edildiğini belirten Polat, şöyle konuştu: "Halk sağlığını doğrudan etkileyen içme suyunun kirli olduğu tespit edildi. Yıllardır yapılan tahlillerde, sulara mikrop karıştığı belirleniyor. Konuyu, valilik kanalıyla belediyelere defalarca ilettik. Vatandaşlara temiz içme suyu sağlanması için çalışma yapılmalıdır." Polat, içme suyu numunelerinin periyodik olarak alınıp tahlil edildiğini de kaydetti.


Çocukların göl keyfi! Batman'ın Kozluk ilçesinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte serinleyecek yer arayışına giren çocuklar, Beravê Deresi'ne taşlarla set çekerek oluşturdukları 'göl'de yüzmenin keyfini çıkarıyorlar. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte serinlemek isteyen çocuklar, Beravê Deresi'nin akış yönü üzerinde taşlarla yaklaşık 1.5 metrelik set ördü. Suyun akış hızını bu şekilde azaltan çocuklar, rahatlıkla yüzebilecekleri bir alan oluşturdular. Bunaltıcı yaz sıcağında serinleyecek alan oluşturan çocuklar, boğulma tehlikesinin olmadığı bir alanda yüzmenin keyfini çıkarıyorlar. (Fotoğraf: DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ekranda faciayı savundu

SONRAKİ HABER

Hak ihlali kanunlaştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...