27 Temmuz 2004 21:00

'Tetiği ben çektim...'

"Benim kabul ettiğim görev, sivillere ateş açmak ve petrol sahalarını korumak değildi" diyen Amerikalı Çavuş Jimmy Massey, "Tetiği ben çektim" diyerek Irak işgalinde sivilleri öldürdüklerini itiraf ediyor.

Paylaş
Irak işgaline katılan ABD askerleri, Amerikan Dostları Servis Komitesi ve Gazi Eğitim Projesi tarafından düzenlenen bir forumla günah çıkarttı. Yaklaşık 150 dinleyicinin bulunduğu forumda 'Irak gazileri' itiraflarda bulundu. ABD akserlerinden Çavuş Jimmy Massey, konuşma sırası geldiğinde, "Biz elleri bağlı bir adamı öldürdük. Hatta kadın ve çocukları bile öldürdük" dedi.

Sivilleri vurduk Irak işgali hakkında halkın askerlerin ağzından yaşadıklarını duymaları için yapılan forumda 12 yıldır askerlik yapan Massey, 'savaştan bir yıl önce ölmeye ve öldürmeye hazırlandığını' söyledi. Travma Sonrası Stress bozukluklarını atlatabilmek için 5 değişik anti- depresan almak zorunda kaldığını anlatan Massey, "Benim kabul ettiğim görev, sivillere ateş açmak ve petrol alanlarını korumak değildi" diye konuştu. Savaşı sorgulamaya başladığını söyleyen Massey, "Çöldeyim. Öldürmeye hazır bir silahım. Vergileriniz işlesin diye. Ne yazık ki vergileriniz sivillere karşı kullanıldı. Ben ordaydım. Tetiği ben çektim" diye konuştu.

Halkı tehdit ettiler Bu arada, ABD güçleri defalarca hava saldırısıyla vurdukları Felluce'ye ayrılan bütçeyi kesme tehdidinde bulundu. ABD, işgal güçlerine yönelik saldırılara son verilmemesi halinde kentte yeniden inşa çalışmaları için ayrılan 102 milyon dolarlık yardımı keseceğini açıkladı. Amerikan askerleri, Felluce'ye helikopterlerden broşürler atarak, halktan işgale destek olmalarını, aksi halde yardım alamayacaklarını duyurdular. Broşürlerde, "Güvenlik durumu iyileşmezse daha önce onaylanan 102 milyon dolarlık yardımı kaybedeceksiniz. Bu para, sakin ve açık kentlere aktarılacak" denildi. Felluce'nin ardından Samarra'da oturan Iraklılar da, Amerikan saldırısı endişesiyle kenti boşaltıyorlar. Başkent Bağdat'ın 120 km. ötesinde bulunan kentten en az 10 ailenin ayrıldığı bildirildi. Ağırlıklı olarak Sünnilerin yaşadığı kentten daha önce de saldırı endişesiyle ayrılan aileler olmuştu.


İŞGALİ REDDEDENLER KANADA'DA Irak Savaşı'nda bazı Amerikan askerleri, işgal gücü mensubu olarak Irak'ta görev yapmamaya karar vererek, komşu ülke Kanada'ya kaçtı. Ancak Kanada makamları henüz hiçbir iltica başvurusu hakkında karara varabilmiş değil. Firari askerler arasında, 17 yaşında orduya katılan Brandon Hughey de bulunuyor. Bugün Kanada'da olan Hughey, "Bush devletler hukukunu çiğnedi. Her asker buna direniş göstermeli. Üstüme ordudan ayrılmak istediğimi bildirdim. Ama o, sözleşmemin bana seçme şansı vermediğini söyledi" diyor. Brandon Hughey, siyasi iltica başvurusunda bulundu. Hughey, bu yolla Irak Savaşı'na katılmaktan kurtulmayı amaçlayan tek asker değil. Durum, 1960'lı yıllarda Vietnam Savaşı yüzünden binlerce askerlerin komşu ülkeye göçmeye çalışmasıyla kıyaslanamaz, ama soluğu kuzeydeki komşuda alan Amerikalı askerlerin sayısı giderek artıyor. Hava Kuvvetleri'nde görevli Jeremy Hinzman da Kanada'ya göçen askerler arasında. Hinzman, "Hayatım o kadar önemli değil, ama yok yere ölecek ya da masum insanları öldürecek kadar değersiz de değil. Umarım burada kalabilir, çalışabilir ve normal bir hayat yaşayabiliriz" diyor.

ÖNCEKİ HABER

İkisi de tekellerin partisi

SONRAKİ HABER

Avrupa'dan Kıbrıs hamlesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...