26 Temmuz 2004 21:00

Sezer dönemi

DSP'nin Genel Kurultayı'nda delegeler, Ecevit'in koltuğuna Ecevit'in işaret ettiği Zeki Sezer'i oturttu. Seçimlerde 5 adayın yarıştığı Kurultay'da tüm adayların Ecevit'e övgüler yağdırması dikkat çekti.

Paylaş
Bülent ve Rahşan Ecevit'in aktif siyasete veda ettiği DSP 6'ıncı Olağan Genel Kurultayı'nda yapılan seçimlerde, Ecevit'in desteklediği Zeki Sezer DSP Başkanlığı'na getirildi. 5 başkan adayının yarıştığı seçimlerde, tüm adaylar Ecevit'e bağlılıklarını ve saygılarını dile getirirken, birbirlerini eleştiri yağmuruna tuttular. Bülent Ecevit'in siyaset hayatına ve DSP Genel Başkanlığına veda ettiği DSP 6'ıncı Olağan Kurultayı'nda, yine Ecevit'in delegelere işaret ettiği aday olan Zeki Sezer, 851 degelenin 576 oyu ile DSP'de Genel Başkanlık koltuğuna oturdu. DSP'nin tarihinde ilk kez bir Kurultay'da seçimlerde genel başkanlık için çok sayıda aday yarıştı. Seçimler öncesinde, Zeki Sezer, Şükrü Sina Gürel, Atilla Mutman, Veysel Özer ve Aydın Tümen'in adaylık başvuruları kabul edildi. Seçimlerden önce birer konuşma yapan adayların her biri Bülent Ecevit'e bağlılıklarını dile getirdiler. Şükrü Sina Gürel, ne yapıyorsa Ecevit'e olan sarsılmaz bağlılığı ve saygısı çerçevesinde yaptığını dile getirerek, Ecevit'in asıl isteğinin, şu ya da bu kişinin partinin genel başkanlığına getirilmesi olmadığına inandığını kaydetti. Gürel, Ecevit'in tavsiyesinden çok öğretisinin önemli olduğunu belirterek, ''Sayın Ecevit'in bir tavsiyesi, tutarlı ve değerli bir bütün olan Ecevit öğretisine üstün tutulamaz'' diye konuştu. Zeki Sezer ise ''Ecevit'in mirasını, Ecevit'ten aldığımız güçle zenginleştireceğiz'' diyerek, DSP'nin alternatifsiz olduğunu iddia etti. Sezer, genel başkan seçilmesi durumunda örgütle genel merkezin bağlarını daha da sağlamlaştıracağını ifade etti. 936 delegenin 851'inin oy kullandığı seçimlerde, Sezer 576 oyla genel başkanlığa seçilirken, diğer adaylardan Şükrü Sina Gürel 239, Atila Mutman 20, Aydın Tümen 5 oy alırken, diğer aday Veysel Özel'e oy çıkmadı. 11 oy da geçersiz sayıldı. DSP Genel Başkanlığı'na seçilen Zeki Sezer, DSP Genel Başkanlığı görevine yeniden aday olmayarak aktif siyasi yaşamını sona erdiren Bülent Ecevit'e, ''Emanetiniz, en iyi şekilde korunup geliştirilecektir'' diyerek, çalışmaları sonunda Ecevit'e layık olduklarını göstereceklerine inandığını kaydetti. Sezer'in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Ecevit veda konuşmasını yaptı. Sezer'e inandığını ve güvendiğini belirten Ecevit, "Ne zaman bana gereksinim duyarsanız, onun ve sizlerin yanında olacağım'' diye konuştu. Bundan sonra kendine biraz daha fazla zaman ayırabileceğini anlatan Ecevit, 50 yıllık hayallerinin bir dağ başına gidip resim yapmak ve şiir yazmak olduğunu anlattı.


Zeki Sezer kim? Ecevit'ten sonra DSP Genel Başkanlığı için bayrağı devralan Zeki Sezer, 1957 yılında Eskişehir'de doğdu. M. Rüştü Uzel Kimya Teknik Lisesi ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü'nden mezun olan Sezer, askerliğini 4 aylık kısa dönem olarak 1983 yılında Antalya'da yaptı. Başta resim olmak üzere güzel sanatlara özel ilgisi olan Sezer, iş yaşamına, 1975'te kamuda kimya teknisyeni olarak başladı ve kimya mühendisi olarak sürdürdü. Daha sonra aynı konuda özel sektörde görev yapan Sezer, 1988'den itibaren DSP'de görev aldı. Çankaya ilçe yöneticisi, Ankara İl Başkan Vekilliği yapan Sezer, 1991'de Parti Meclisi üyesi oldu. Parti Meclisi üyeliğini aralıksız bugüne kadar sürdüren Sezer, iki dönem Genel Sekreterlik yaptı. Sezer, 2001 yılından itibaren DSP Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. 1999 genel seçimlerinde Ankara Milletvekili seçilen Sezer, 57. Hükümet'te Parlamento ile İlişkiler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Taş Kömürü Genel Müdürlüğü ve ETİ Holding AŞ Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Zeki Sezer, evli ve biri lise, diğeri üniversite öğrencisi iki çocuk babası.

ÖNCEKİ HABER

ABD İncirlik'te ısrarcı

SONRAKİ HABER

Cüneyt Zapsu'dan gazetemize dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...