25 Temmuz 2004 21:00

HALK DESTEĞE HAZIR

Çorum'daki tuğla ve kiremit fabrikası işçilerinin direnişine Çorum halkı da destek veriyor. İşçilerin mücadelesinin haklı olduğunu belirten Çorumlular, gerçekleştirilecek bir yardım kampanyasına destek vermeye hazır olduklarını bildirdiler.

Paylaş
"Sendika, sigorta, 7.5 saat işgünü" talepleriyle direnişe geçen tuğla ve kiremit fabrikası işçileri Çorum halkının desteğini kazandı. Esnafından işçisine, öğretmeninden ev hanımına kadar tüm Çorumlular işçilerin direnişinin yanında olduklarını belirterek, işçiler için başlatılacak bir kampanyaya destek vermeye hazır olduklarını bildirdiler. Toprak işçilerinin direnişi bugünlerde en çok konuşulan konular arasında. Hemen her ailenin fabrikada çalışan eşi, dostu ve akrabası var. "Görmüş geçirmiş" kimi Çorumlular ise gençliklerinde fabrikalarda çalışmış. Bu nedenle fabrikalardaki ağır çalışma koşullarını ve düşük ücretleri hemen herkes biliyor. Esnaflar ise toprak işçilerinin daha yüksek ücret almasının Çorum ekenomisine büyük katkısı olacağını söylüyor.

İşçinin yanındalar Tatlı satıcısı Gazi Kanderün "İşçilerin haklı olduğunu görüyorum. O eziyete o para çok az" diyor. Sigorta primleri yatmayan işçilerin çocuklarını hastaneye bile götüremediğini belirten Kanderün, "sigorta şart" diyor. Kanderün, bir yardım kampanyası olursa destek vereceğini belirtiyor. Sergici Mehmet Gürsoy ise herkesin bir sendikasının, derneğinin olduğunu belirterek "Demokratik ülkede yaşıyorsak bu işçilerin de sendikası olmalı. Destekliyoruz" diyor. Taksi şoförü Ünal Küntay da "Bu adamlar hakkını aradı diye gavur mu oldu?" diye soruyor. İşçi akrabası olmadığını belirten Küntay, "Akrabamız olmayıversin. Herkes birbirini tanıyor. Destek olmalıyız" diyor. Küntay, herkesin ufak da olsa bir yardım yapabileceğini ifade ediyor.

'Öncülük edilsin' Sait Keskin emekli. İşçilerin 2,3 tane çocuğu olduğunu belirten Keskin, "Çocuk okutmak zor. O maaş yetmez. Destek veriyoruz" diyor. Eşi Nehire Keskin, ise ayda 250 milyonla geçinmenin ne zor olduğunu iyi bildiklerini ifade ediyor. Yavruturna Mahallesi Muhtarı Feyyaz Topaktaş ise "Sendika, sigorta olmalı. Çalışma saatleri düzenli olmalı. Tabi ki işçiden yanayım. İşçiler insanca yaşamalı" diyor. Topaktaş, işçilere destek verme noktasında kitle örgütlerinin öncülük etmesi gerektiğini vurguluyor. Öğretmen Semra Yıldız Özden, öğretmenlerin de işçilerin yanında olduğunu ve işçilerle dayanışma içinde olunması gerektiğini ifade ediyor. Bir Çorum Gaz işçisi ise "Onların derdi hepimizin derdidir. Birbirimize destek olmalıyız" diyor.


'Gerekirse 1 yıl direniriz' Çimse-İş Çorum Temsilcisi Mahmut İşgör, Toprak Sanayicileri Kooperatifi'nin kongresinin ertelendiğini hatırlatarak, eski yönetimle görüşmeye çalışacaklarını kaydetti. İşgör, işverenlerin kongreyi "işçileri oyalarak, direnişlerini kırmak amacıyla ertelediği" yönündeki görüşleri şöyle değerlendirdi: "İşçiler kararlı. Bir hafta da olsa 1 yıl da olsa işçiler aynı kararlılıkla direnmeye devam edecek" dedi. İşçi temsilcisi Erhan Eray ise son tüm girişimlerden sonuç alınamazsa Ankara'ya yürüyeceklerini ifade etti.


Türk-İş görüşecek Toprak işçilerinin direnişinin bugün gerçekleştirilecek olan Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda ele alınması bekleniyor. Çimse-İş Sendikası yöneticilerinin de bu nedenle Ankara'ya hareket ettiği belirtiliyor. Bu arada düzenleme kurulu dün işçilere destek ziyaretleri gerçekleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

DSP Kongresi'nden notlar...

SONRAKİ HABER

Brezilya'da 25 bin köle var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...