25 Temmuz 2004 21:00

Demokratik Sol Parti'de
   hüzünlü kurultay

DSP lideri Bülent Ecevit, partinin 6. Olağan Genel Kurulu'nda aktif siyasete veda etti.

Paylaş
Bülent Ecevit'in 47 yıllık aktif siyasete veda ettiği DSP 6'ıncı Olağan Genel Kurulu yapıldı. Coşkusuz olduğu gözlenen kurultaya Ecevit'in vedası damgasını vurdu. Mustafa Özbek Spor Salonu'nda yapılan DSP Kurultayı'nda hüzünlü bir hava hakimdi. Sloganlarda ve pankartlarda partililer, Ecevit'in vedasına duydukları üzüntülerini gösterdiler. DSP'nin mavi, beyaz renkleri ile donatılan salonda, "Güle güle Karaoğlan", "Ecevitler nerede biz oradayız" pankartları ile DSP'liler genel başkanlarına veda etti. Ecevit çifti, sabah saatlerinde salona "Halkçı Ecevit" sloganları eşliğinde geldi. Protokol sıralarında adaylardan Şükrü Sina Gürel, Zeki Sezer'in önünde oturuyordu. Ecevit çifti başkanlık için destekledikleri Zeki Sezer ile tokalaşırken, Şükrü Sina Gürel ile Bülent Ecevit tokalaştı, ancak, Rahşan Ecevit'in Gürel'in yüzüne bile bakmadığı görüldü. Masum Türker'in Divan Başkanlığına seçildiği Kurultay'da Zeki Sezer, Şükrü Sina Gürel, Aydın Tümen, Atilla Mutman, Veysel Özer ve Teoman İnaner, parti genel başkanlığına aday oldu. Ancak, Levent Özer üyeliğini yenilemediği, Kutlucan da partiye üye olmadığı için adaylıkları kabul edilmedi. Veysel Özer ve Teoman İnaner, adaylıklarını diğer isimlerin ardından, öğleden sonra açıkladı. Bülent Ecevit ile ilgili bir sinevizyon gösterisine de yer verilen Kurultay'da konuşan Ecevit, Sakarya/Pamukova'daki tren kazası başta olmak üzere birçok konuda hükümeti eleştirdi. Ecevit'in konuşması sırasında sık sık "Halkçı Ecevit" sloganları atıldı.

Derviş'e yüklendi Tren kazasını, "Padişahlar zamanından beri var olan tren yollarında böyle kaza görülmedi" sözleriyle yorumlayan Ecevit, hükümetten daha ciddi davranmasını ve demiryollarının iyileştirilmesini istedi. Ecevit, partisini "onbinlerce işçinin kurduğunu" savunarak, iktidarları döneminde işçi ve köylüden yana politikalar uyguladıklarını, ideolojisi sağlam bir partinin yüzde 40 oy oranı ile nasıl başa geçileceğini gösterdiğini söyledi. Köykent projesi'ne değinen Ecevit, "1986'da Rahşan Ecevit'in başlattığı bu proje birçok yenilik getirdi. Tek tek köyleri dolaştık, böylece halkı tanıdık. Daha önce birçok kız çocuğu okula gidemiyordu, bu proje ile birlikte kızlarımız da okumaya başladı" dedi. DSP'nin parçalanması operasyonunda görev aldıktan sonra CHP milletvekili olan, bugünlerde ise AKP'ye geçeceği öne sürülen Kemal Derviş'e yüklenen Ecevit, Derviş'in etkisi ile erken seçimin gerçekleştiğini belirtti. DSP lideri, "Eğer arkadaşlarımız ve hükümet ortaklarımız erken seçim oyunlarına gelmeseydi, tabii büyük bir hata ile ABD'den getirdiğimiz arkadaşımız da bu oyunun içerisindeydi, hükümetin 'Biz başardık' dediği enflasyonu düşürme başarısını biz gerçekleştirecektik" dedi.

Kendi dönemlerini unuttu Türkiye'nin mevcut haliyle Avrupa Birliği'ne giremeyeceğini söyleyen Ecevit, işçiden ve köylüden söz ederken, başbakanlığını yaptığı koalisyon hükümeti dönemindeki IMF ve Dünya Bankası güdümlü politikaları tamamen unutmuş görünüyordu. Ecevit, bu politikalar nedeniyle son genel seçimlerde oyu yüzde 1'lere düşmüş bulunan DSP'nin Meclis'e girmesi halinde emekçiden yana politikalar izleyeceğini iddia etti. Ecevit, "Türkiye'nin yüzde 40'ı köylü, köylülerimiz yoksul ve kentlerdeki birçok olanaktan yararlanamıyor. Bu halimizle AB'ye giremeyiz. Meclis köylünün sesini duymuyor, biz meclise girip köylünün sesini duyuracağız" dedi. Bülent Ecevit hükümete de seslenerek, "Biz nasıl halktan yana politikalar izlediysek siz de yapacaksınız" dedi. Hükümetin gelişigüzel ekonomi politikalar uyguladığını belirten Ecevit, kendi dönemlerini görmezden gelerek, "Türkiye'de hiçbir dönem bu kadar sorumsuzca hareket edilmediğini" söyledi. Anamuhalefetteki CHP'yi de eleştiren Ecevit, "Benim de eski partim olan CHP, Atatürk'ü kendi malı sayıyor. Biz onlardan daha Atatürkçüyüz. Bizden daha devrimci ve daha Atatürkçü bir parti yok" diye konuştu. DSP'nin nasıl bir parti olduğunu kanıtladığını söyleyen DSP Genel Başkanı, partisinin tekrar iktidara geleceğini ekledi. Göreve gelecek yeni yönetime başarılar dileyerek konuşmasını tamamlayan Ecevit kürsüden Levent Yüksel'in "Bu gece son" parçası ile uğurlandı. Bu sırada, bazı delegelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Salonda Ecevit'in kürsüden inmesinin hemen ardından bir kişi de bayıldı. Ecevit'in konuşması sırasında ayrıca, "Derviş tarih seni affetmeyecek", "Tarih DSP'yi bölenleri affetmeyecek" yazılı dövizler salonda gezdirildi. Konuşmanın ardından Alişan, Belkıs Akkale, Izzet Altınmeşe sahneye çıkarak türküler söyledi. Veda türküleri söyleyen sanatçılara Ecevit de zaman zaman eşlik etti. Kurultay, genel başkan adaylarının konuşmaları ile devam etti. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada, henüz başkan seçiminin sonucu belli olmamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Personelin hatası yok

SONRAKİ HABER

DSP Kongresi'nden notlar...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...