25 Temmuz 2004 21:00

Antonio Gades'in külleri Küba'da...

İspanyol flamenko ustası Gades'in külleri vasiyeti doğrultusunda Küba'ya getirildi. Antonio Gades, on gün önce Savunma Bakanı Raul Castro'ya yazdığı mektupta; "Küllerime iyi bakın. Benim acım, komünizme daha fazla hizmet edemeden ölmek" diyordu.

Paylaş
İspanya'nın başkenti Madrid'de 67 yaşında kanserden ölen flamenko dansının ustası koreograf Antonio Gades'in külleri, Küba Devrimi gerillalarının mezarlarının yanına konacak. Küba'nın başkenti Havana'da yayımlanan Granma gazetesinin bildirdiğine göre, 20 Temmuz'da ölen Gades, Küba Devrimi'nin lideri ve halen Devlet Başkanı olan Fidel Castro'nun (78) kardeşi Savunma Bakanı Raul Castro'nun yakın arkadaşıydı. Gades'in eşi üç kız çocuğuyla önceki gün Havana'ya gelerek, Gades'in "kül çömleğini" Küba ordusunun düzenlediği askeri törenle eşinin dünyadaki son arzusu olarak bu toprağa teslim etti. Eski bir devrimci savaşçının oğlu olan Gades, daha on gün önce Raul Castro'ya yazdığı mektupta şöyle diyordu: "Küllerime iyi bakın. Benim acım, komünizme daha fazla hizmet edemeden ölmek."

Devrimcilerin yanına Gades, ölümünden 6 hafta önce de Havana'ya uçarak Başkan Fidel Castro'dan en büyük devrim nişanını almıştı. Seçkin İspanyol film yönetmeni Carlos Saura'nın "Carmen" ve "Kanlı Düğün" filmleriyle büyük opera yönetmenlerinin de alkışlarını alan Gades, Havana'da Küba'nın ünlü balerini Alicia Alanso ile de dans etmişti. Gades, 30 yıl önce ülkesi faşist General Francisco Franco'nun yönetimindeyken ilk kez Küba'ya gelmiş ve Havana yönetimiyle yakın ilişki kurmuştu. Endülüs Çingeneleri'nden doğan çağdaş flamenkonun devi Gades'in külleri, Fidel Castro'nun 1959 Devrimi'nde Sierra Maestra Dağları'nda hayatlarını kaybeden gerillalar için yaptırdığı anıt mezara konulacak.

ÖNCEKİ HABER

Şair Adnan Yücel Çukurova'da anıldı

SONRAKİ HABER

Ahmet Kaya kitapları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...