25 Temmuz 2004 21:00

Fabrikalarda yeni hak gaspları

Alman otomotiv devi DaimlerChrysler'da (DC) toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçilerin aleyhine sonuçlandı. DC işçilerinin 500 milyon Euro kapsamında ücret hakları gasp edildi, çalışma koşulları kötüleşti.

Paylaş
Almanya'da DaimlerChrysler (DC) işçilerinin beş haftadır süren grevli gösterili direnişleri sona erdirildi. Şirkette cuma günü imzalanan sözleşmeyle, Almanya'da "istisna" olduğu ileri sürülen hak gasplarına bir yenisi daha eklendi.

Utanmaz bürokratlar Cuma sabahı, DC genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla, anlaşma kamuoyuna ilan edildi. İşçiler adına görüşmeleri sürdüren ekibin başında olan DC İşyeri Temsilciliği Başkanı Erich Klemm ve IG Metall sendikasının Baden-Württemberg Başkanı Jörg Hofmann, 500 milyon Euro tutarındaki hak gasplarını savundu. İşçilerin 'ağır bir yük altına girdiğini' söyleyen Klemm ve Hofmann, buna rağmen sözleşmenin 'mükemmel' olduğunu ekledi.

DC blöf yaptı! DC yönetimi, işçileri köşeye sıkıştırmak için, 2007'den itibaren Mercedes C modelinin üretimini Güney Afrika'ya kaydırabileceğini ilan etmişti. Ancak bu iddianın blöf olduğu, basın toplantısında ortaya çıktı. Sendika yöneticilerinin işçiler adına gösterdiği "fedakârlığı" öven Mercedes Group Şefi Jürgen Huppert, "2007 yılından itibaren C modeli Sindelfingen, Bremen ve Güney Afrika arasında adil biçimde paylaştırılacak" dedi.

Ücretler düştü Varılan anlaşma uyarınca, işçilerin çalışma koşulları da kötüleşiyor. Yüksek derece kalifiye olan işçilerin haftalık çalışma süresi 40 saate çıkartılırken, hizmet bölümlerinde çalışanların hem ücretleri düşürülüyor, hem de çalışma süreleri uzatılıyor. Genç işçilerin çalışma koşulları ise iyice kötüleşecek. Uzun süredir kendi alanlarında çalıştırılmayan genç kalifiye elemanlar, bundan sonra özel bir şirkete devredilip üç sene boyunca değişik fabrikalara gönderilecekler.


ARTISI VE EKSİSİYLE DC SÖZLEŞMESİ
  • 2006'dan itibaren ücretler yüzde 2,79 düşürülecek. Yeni işe alınanlar daha düşük ücretle alınacaklar. Böylece işçiler 180 milyon Euro'dan feragat etmiş oldu. Ayrıca bu uygulama izin, Noel ve vardiya zamlarına da yansıyacağı için, işçilerin genel ücretleri "bilinmeyen bir düzeyde" düşecek.
  • Tesislerdeki kantin, itfaiye, matbaa, güvenlik ve benzeri hizmet bölümlerinde çalışan toplam 20 bin işçi; metal işkolundan çıkartılarak hizmet işkoluna geçirilecek. Böylece bu işçilerle ilgili anlaşma, hizmet TİS'leri üzerinden belirlenecek ve düşecek. Çalışma süreleri de, 1 Temmuz 2007'den itibaren ücret denkleştirilmesi olmadan haftada 39 saate çıkacak.
  • Meslek eğitimini yeni bitiren genç kalifiye işçiler ve süreli işe alınan kalifiye işçileri DC'ye bağlı özel bir şirkete devredilecek. Bu işçiler üç yıl boyunca tekelin ihtiyacına göre Almanya'nın her yerine gönderilebilecekler. "Esnek konuşlandırma" adlı bu uygulama sonucu genç işçilerin sosyal yaşamları altüst olacak.
  • Şirkette çalışan kiralık işçi oranı yüzde 1,5'i geçmeyecek. Kiralık işçilerin ücretleri metal TİS'leri üzerinden ödenecek.
  • Sindelfingen'de ve DC merkezindeki araştırma, planlama ve geliştirme bölümlerinde çalışan 20 bin civarındaki yüksek derece kalifiye elemanın haftalık çalışma süreleri "gönüllü" ve tam ücret karşılığı olarak 40 saate çıkartılabilecek. Bu bölümlerde işe yeni alınanlara haftalık 40 saat çalışma zorunlu olacak.
  • Saat başı beş dakikalık mola, aynen kaldı.
  • Vardiya zamlarına dokunulmayacak. Öğle vardiyası için saat 12.00'dan itibaren yüzde 20'lik vardiya zammı ve saat 19.00'dan itibaren ödenen yüzde 30'luk gece vardiyası zammı kalıyor. Ancak genel ücret düzeyinin düşmesiyle birlikte vardiya zamları da düşecek.


    İşçide büyük tepki Sendika yöneticileriyle patronlar arasında varılan anlaşmanın ardından gazetemizi arayan bir grup DC işçisi ve işyeri temsilcisi, işçilerin sözleşmeyi protesto ettiğini bildirdiler. "Görüldüğü kadar işçiler sözleşmeyi kabullenmek istemiyorlar" diye konuşan bir temsilci, "DC şefleri 500 milyon tasarruf paketini dayatıyorlar ve bunda başarılı oluyorlar. Bu durumda kim başarılı bir sonuç elde etmiş oluyor? Birçok işçi 'Biz bu sözleşme için işbırakmadık' diye tepki gösteriyor" şeklinde konuştu. Patronlarla müzakereleri sürdüren ekibin yetkili olmadığı görüşünün de Sindelfingen ve Untertürkheim'de yapılan toplantılarda işçiler ve mücadeleci temsilciler tarafından dile getirildiği bildirildi. Temsilciler, bugünden itibaren irtibata geçerek, sözleşmenin işçilerin oyuna sunulması için çalışma yapmayı planlıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    İkinci Çernobil kapımızda

    SONRAKİ HABER

    Yine özelleştirme, yine rüşvet skandalı!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...