25 Temmuz 2004 21:00

İkinci Çernobil kapımızda

Nükleer silahlanmaya karşı çıktığı için 18 yıl hapis yatan İsrailli Mordeçay Vanunu, Dimona nükleer santralinin bütün bölge için 'saatli bomba' olduğunu söyledi.

Paylaş
Nükleer silahlara karşı çıktığı için 18 yıl hapis yatan İsrailli barış savaşçısı, eski teknisyen Mordeçay Vanunu, İsrail'deki Dimona nükleer santralinin yıpranmış olması nedeniyle, Ortadoğu'da Çernobil faciasına benzer bir facia riski bulunduğunu söyledi.

Milyonlar tehdit altında Dimona nükleer santralinde 9 yıl çalışmış olan Vanunu, Arap El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, 40 yıl önce İsrail'in güneyinde inşa edilen bu santralin, bir kaza meydana gelmesi halinde ikinci Çernobil olacağını, santralden sızabilecek nükleer radyasyon nedeniyle Ortadoğu'daki milyonlarca kişinin tehdit altında bulunduğu uyarısında bulundu. Vanunu ayrıca, Ürdün'ün İsrail sınırı yakınlarında yaşayan vatandaşlarını tıbbi denetimden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Çernobil'de 1985'teki faciada resmi olmayan rakamlara göre, 15 bin kişi ölmüş, yaklaşık 3 milyon kişi kazadan etkilenmişti. Demeci gazetede bugün yayımlanacak olan Vanunu, İsrail'in, 1963'te öldürülen ABD Başkanı John F. Kennedy'ye düzenlenen suikasta karışmış olabileceğini de iddia etti. Vanunu, "Kennedy, dönemin İsrail Başbakanı David Ben Gurion'a Dimona nükleer santralinde olan biteni açıklığa kavuşturması yönünde baskı yaptığı için öldürüldü" ifadesini kullandı. Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı Muhammed El Baradei'nin ay başında yaptığı İsrail ziyaretini de eleştiren Vanunu, "İsrail'in kendisine Dimona'yı denetleme izni vermemesinden sonra, El Baradei'nin bu ziyaretten vazgeçmesi gerekirdi" diye konuştu. Cezasını 3 ay önce tamamlayan Vanunu'nun İsrail dışına çıkması ve basına demeç vermesi yasak. Vanunu'nun bu röportaj gerekçe gösterilerek yeniden tutuklanmasından endişe ediliyor.

El Aksa'ya saldırı riski Bu arada, İsrail İç Güvenlik Bakanı Tzahi Hanegbi, Gazze'den çekilme planını sekteye uğratmak isteyen fanatik siyonist grupların El Aksa camiine saldırı düzenleyebilecekleri uyarısında bulundu. Hanegbi, Yahudi fanatiklerin camiye tehdit seviyesinin son birkaç ayda, özellikle de son haftalarda hiç olmadığı kadar arttığını söyledi. Diğer yandan, bir İsrail helikopteri dün Gazze'de bir eve 2 füze fırlattı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişi yaralandı. Evin sahibi olan Ebu Melik Cindiah'ın İslami Cihad örgütü üyesi olduğu öğrenildi.


Filistin halkı 'ulusal birleşik önderlik' istiyor Filistin'de yapılan son ankete göre halkın yüzde 95.1'i, tüm direniş gruplarının katılımıyla bir "ulusal birleşik önderlik" oluşturulması fikrini destekliyor. En-Necah Üniversitesi Kamuoyu Araştırmalar Merkezi'nin gerçekleştirdiği ankete göre, 12 ayrı teşkilattan oluşan Filistin güvenlik birimlerinin Bakanlar Kurulu'na bağlı tek bir kurum altında birleştirmesinin gerekliliğine inan Filistinlilerin oranı yüzde 79.9'u buluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60'ı, Başbakan Ahmed Kurey'in tüm yönleriyle görevini icra etmekten aciz olduğu görüşünde. Katılımcıların yüzde 41.7'si, Mısır'ın Gazze'de "güvenliliğin korunması" ile ilgili girişimlerini, İsrail Başbakanı Şaron'a destek olarak algılıyor. Katılımcıların sadece yüzde 17.8'i, Mısır'ın bu girişiminin Filistinlilere yardım etmeyi amaçladığına inanıyor. Yüzde 46'lık bir kesim, İsrail Gazze'den çekilirse, Filistin güvenlik teşkilatının yeniden yapılandırılmasına Mısır ve Ürdün'ün katılmasını destekliyor, yüzde 51.4'lük bir çoğunluk ise buna karşı çıkıyor. Filistinlilerin yüzde 45.2'si, Filistin Özerk Yönetimi'yle birlikte direniş gruplarının oluşturacağı bir ittifakın, Gazze'de istikrarı sağlayacağı görüşünde. Filistinliler ile İsrailliler arasında yeni bir ateşkes anlaşması yapılmasını arzulayanların oranı ise, yüzde 60.7. Araştırmaya katılanların yüzde 90'ı, Filistinli örgütlerin gerçekleştirdiği eylemleri, İsrail katliamlarına doğal bir tepki olarak görüyor.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk rengi sabahlar...

SONRAKİ HABER

Fabrikalarda yeni hak gaspları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...