24 Temmuz 2004 21:00

Çorum'da direniş nöbeti

Çorum'daki tuğla ve kiremit fabrikası işçilerinin Çimse-İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi sürüyor. Sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler, hafta sonu nöbetleşerek fabrika önünde beklediler.

Paylaş
Çorum'da "sendika, sigorta ve 7.5 saat işgünü" talebiyle Çimse-İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi başlatan kiremit ve tuğla fabrikası işçilerinin, direnişi sürüyor. Sendikalaştıkları için işten atılan toprak işçileri, hafta sonu da fabrikaların önünü boş bırakmadı ve nöbetleşe beklediler. Toprak işçilerinin önemli bir bölümü civar köylerde oturuyor. Hafta içi Çorum'a toplu taşıma araçları ile gelebiliyorlar. Ancak hafta sonu bu araçlar çalışmıyor. Patronlar da servisleri kaldırdığı için işçi temsilcileriyle birlikte Çimse-İş, "hafta sonu fabrika önlerinde 5'er işçinin nöbet tutması" kararı aldı. Bu doğrultuda dün sabahtan itibaren her fabrikanın önünde 5'er işçi direniş nöbeti tutmaya başladı. Piknik tüpleriyle çay demleyen işçiler, günü sohbet ederek, kâğıt oynayarak ve gazete okuyarak geçirdi.

Patronların kongresi ertelendi Toprak Sanayicileri Kooperatifi başkanlığını yürüten Ali Osman Yiğittaşçı, görevinden iki hafta önce istifa etmişti. Direnişin patlak vermesiyle patronların arasındaki problemler artarken, kooperatifin dün yapılması gereken olağanüstü genel kurulu çoğunluğun sağlanamaması üzerine bir hafta sonraya ertelendi. Toprak patronları basına bilgi vermekten kaçınırken, edindiğimiz bilgiye göre, kongre, patronların "Bir hafta daha muhatap çıkarmazsak işçilerin direnişi kırılır" yönündeki düşünceleri ve "eski Başkan Ali Osman Yiğittaşçı'nın karşısına başka bir aday çıkmaması" gerekçeleriyle ertelendi.

Eray'dan teşekkür İşçi temsilcisi Erhan Eray ise direnişlerine destek veren parti, kitle örgütü, yerel gazeteler ve gazetemize teşekkür etti. Eray, işçi temsilcilerinin yaptığı toplantıda "Sendika ve sigorta talebiyle sonuna kadar direnişe devam" kararı aldıklarını belirtti. Erhan Eray, milletvekillerine durumu ilettiklerini fakat "Bize mi danıştınız. Siz kimsiniz?" yanıtını aldıklarını ifade etti.


VALİLİKTEN EMEP'E YASAK Bu arada Emeğin Partisi (EMEP) Çorum İl Örgütü'nün toprak işçilerinin direnişini duyurmak ve destek çağrısı yapmak için bastırdığı bildiri valilik tarafından "ildeki huzur ve güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle yasaklandı. İl Örgütü adına açıklama yapan Muharrem Özünel, valiliğin antidemokratik uygulamasını eleştirerek, "Bildirinin huzur ve güvenliği sarstığı iddia edilemez" dedi. İşçilerin yetkililerden yardım istediğini belirten Özünel, şöyle devam etti: "İşçilerin yardım sesi valiliğin emri ve polisin tutumu ile İskilip Kavşağı'na sıkıştırılmıştır. Emeğin Partisi de bunu bildiği için bir bildiri ile halkı bilgilendirmek ve açlık sefalet içindeki işçilere yardım etmek amacıyla hareket etmiştir. Alınan yasak kararının hukuka yasalara ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirtiyor, tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı duyuruyoruz." Bu arada direnişe destek arayışını sürdüren EMEP'liler, kahveleri gezdiler, esnaf ziyaretlerinde bulundular. CHP, ÖDP ve İP de yaptıkları yazılı açıklamalarla işçileri desteklediklerini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

'RTE Ekspresi!'

SONRAKİ HABER

Patronun grev oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...