24 Temmuz 2004 21:00

Şırnak'ta insan hakları yok mu?

Şırnak Devlet Hastanesi'nde yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekmek için topladıkları imzaları İl İnsan Hakları Kurulu'na vermek isteyen kitle örgütlerinin bu talebi kabul edilmedi.

Paylaş
Şırnak, bir haftadır peş peşe yaşanan skandallar ile çalkalanıyor. Önce Beytüşşebap'ta yanarak yaralanan bir vatandaşa Şırnak Devlet Hastanesi tarafından ambulans sağlanmadı. Sonra kalp krizi geçiren Latif İlçi adlı vatandaş, elektroşok cihazının çalıştırılamaması üzerine hayatını kaybetti. Bunun üzerine KESK Şubeler Platformu ve Şırnak halkı, sağlık sorunlarının giderilmesi için dilekçe verme kampanyası başlattı. Kampanya sonunda 1100 dilekçe toplandı. Dilekçeleri, valiliğe bağlı olarak çalışan İl İnsan Hakları Kurulu'na vermek isteyen Şırnaklıların bu isteği kabul edilmedi. Şırnaklılar bu sefer de imzaları posta yoluyla İl İnsan Hakları Kurulu'na göndermek istedi. Ancak bir skandal da burada yaşandı. Dilekçeleri kabul eden PTT çalışanları gözaltına alındı.

Koli ile neden aldın? Dilekçeleri teslim aldığı için gözaltına alınan Haber-Sen üyesi PTT çalışanı Ahmet Başak, yaklaşık 3 saat gözaltında tutulduğunu söyledi. Gazetemize konuşan Başak şunları söyledi; "Bir süredir Şırnak'ta sağlık skandalı yaşanıyordu. Devlet hastanesinde yaşanan bu olaylara karşı KESK Şırnak Plaformu topladığı dilekçeleri koli ile getirdi. Ben de bu koliyi teslim aldım. Bunun üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü ifademi almak için karakola götürdü. Dilekçeleri neden koli ile aldığımı sordular. Dilekçelerin işlemlerini yapıp yapmadığımı sordular. Ben de bunun çok normal olduğunu söyledim. 2-3 saat emniyette tutulduktan sonra serbset bırakıldım."

Kurulun gündeminde halk yok Şırnak halkının vermek istediği dilekçeler, önceki gün toplanan İl İnsan Hakları Kurulu'nun gündemine de alınmadı. Tarım Okram-Sen Şırnak Şube Başkanı Hasan Doğan, yaşanan ölümler üzerine halkın tedirgin olduğunu söyledi. Doğan, İl İnsan Hakları Kurulu'nun dilekçeler ellerinde olmasına rağmen yaptıkları toplantıda gündemlerine almamalarının kabul edilemeyeceğini, kurumun asıl görevini yapmadığını kaydetti.


İŞTE VALİLİĞİN KABUL ETMEDİĞİ DİLEKÇE KESK Şırnak Platformu'nun İl İnsan Hakları Kurulu'na vermek istediği dilekçede şu ifadeler yer alıyor; "Bu iki olay, ilimizde geçmişten bu yana var olan ve değişik dönemlerde trajik olaylarla gündeme gelen, kurulunuzun da çalışmalarında en çok şikâyet konusu olan ilimiz sağlık hizmetleri sorunundan kaynaklanmaktadır. Meydana gelen bu olaylarda maalesef Anayasa'nın 5. maddesinde belirtilen görev, sorumlu kurum tarafından yerine getirilmemiştir. Bu durumun sebebi olarak, sürekli şikâyetlerin odağı olan Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi yönetimleri gösterilmektedir. Görevlerini layığı ile yerine getirmeyerek insanın en temel hakkı olan yaşam hakkının yok olmasına sebep olan sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istemekteyim. İlimde yaşanan bu sorunlardan benim ailemin ve diğer Şırnaklıların da zarar görmemesi için kurulunuzu, insanın en temel hakkı olan sağlıklı yaşam hakkını sonuna kadar kullanabilmesi için belirtilen konularda çalışma yapmaya çağırıyorum."

ÖNCEKİ HABER

Talabani Türkiye ile oynuyor

SONRAKİ HABER

Basının hali içler acısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...